Završeno ročište, sudska odluka biće poznata sutra

U Sudu BiH je završeno ročište za određivanje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici. 

Bosna i Hercegovina 20.12.2023 | 20:57
Završeno ročište, sudska odluka biće poznata sutra

Sudija Branko Perić će naknadno saopštiti odluku do sutra u 15 sati. 

Advokati nisi htjeli davati komentar nakon ročišta. 

Odbrane su zatražile da se odbije prijedlog za pritvor, a advokatica Debevca Tatjana Savić je predložila da se eventualno izreknu mjere zabrane, piše Avaz.

U Sudu Bosne i Hercegovine na samom početku odbrana je zatražila da se javnosti zabrani prisustvo ročištu, što je odbijeno.

Takođe, na početku je postojao i zahtjev odbrane za izuzećem sudije Branka Perića, koji je pojasnio kako to pitanje nije bilo moguće riješiti. Naime, o njemu nije imao ko da odlučuje s obzirom da nema predsjednika Suda BiH, te je pitanje ostalo na čekanju, dok VSTV ne donese konačnu odluku o v.d. direktoru Suda Bosne i Hercegovine.

Tužiteljica Bojana Jolović krenula je potom sa obrazlaganjem prijedloga za pritvor.

Jolović je istakla kako je postojao dogovor osumnjičenih, te kako se u karijeri nije suočila sa većim opstrukcijama u sakupljanju dokaza.

Pojasnila je da su provjere vršene nekoliko mjeseci, a navela je primjer jednog svjedoka, službenika OSA-e, kojeg je u nekoliko navrata zvala da svjedoči. No, on bi svaki put prije toga dobio poziv Osmana Mehmedagića. U jednom od poziva, Mehmedagić mu je poručio kako ga je ‘Ranko zvao, prepao se jer zna da sudac ispituje’.

Taj poziv svjedoku se desio kada je tužiteljica od Suda tražila određenu dokumentaciju, pa je slučaj navela kao primjer međusobne povezanosti osumnjičenih, ali i uticaja na svjedoke.

Jednom od svjedoka Mehmedagić je u pozivu rekao i ‘šta ćeš kod Jolovićke, budi pametan, ispričaj da je sve po proceduri’.

Jolović tvrdi kako postoji i spis gdje Debevec jednom od policajaca kaže ‘ja ću se izvući a ti vidi šta ćeš’, te kako se opirao hapšenju.

Debevec se nekoliko puta pobunio, tvrdio je kako se iznose neistine, nakon čega je Perić zaprijetio izbacivanjem iz sudnice, što se do ovog trenutka nije desilo.

Tužiteljica Jolović je pojasnila kako u prostorijama SIPA-e, Debevec tražio razgovor sa advokaticom Vasvijom Vidović, nasamo.

- Bili su u prostoriji bez audio snimanja, no postoji videonadzor, tvrdi tužiteljica, koja kaže da je Debevec imao nekoliko telefona na stolu, ali se u jednom trenutku pojavio još jedan telefon, koji je Debevec ubacio Vidović u njenu torbu, koja je bila na stolu, te da je ona to vidjela.

“Zamislite šta ćemo tek na tom telefonu naći, kada se završi vještačenje”, rekla je tužiteljica.

Podsjetimo, Debevec i Osmanagić su uhapšeni u ponedjeljak. Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja.

(BN/N1) Foto: N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Alex

20.12.2023 20:58

Kada ce ostali sudovi da urade sto su odavno trebali? Sve je javno, nema tu puno posla.

ODGOVORITE
Name

baka

21.12.2023 07:34

Bravo za tužiteljicu Jolović koja je oličenje časti i karaktera!

Name

Alex

20.12.2023 21:07

Kada ce i ovaj R.Š iz Sarajeva malo da se obuzda u resavanju sudskih presuda

ODGOVORITE
Name

Jadna

20.12.2023 21:08

Nam je drzava kad sydije i tuziici prijete,svjedovima i policajcima,dno dna od institucija al nije ni cudo kad se vidi ko je sve na celu istih

ODGOVORITE
Name

P55

21.12.2023 09:09

Komplet lopovska svitasva tri naroda, sjatila se u "časni sud" BiH,da potopi posten narod i omoguce lopovima kao sto suu ono"van razumne sumnje"kako oni kazu!

Name

Časni sud

20.12.2023 21:29

Pošteni sudija Perić!

ODGOVORITE
Name

Gargamel

20.12.2023 22:25

Sudija koga Osmica ima u šaci. To je potvtdio kad je dao izdvojeno mišljenje u predmetu respiratori