Будућност је у науци: “Ноћ истраживача - истраживачка авантура”

Будућност је у науци и истраживању – показала је манифестација под називом  “Ноћ истраживача, - истраживачка авантура” која је одржана по други пут у Бијељини у организацији Радио клуба “Искра” и Удружења иноватора регије Бијељина заједно са Градском управом града Бијељина. Прво мјесто у три категорије су освојили: Исидора Радуловић, Гимназија “Филип Вишњић” из Бијељине, и екипа коју чине Никола Дјордјић, Џенан Шабановић и Аднан Хасановић. 

Република Српска 16.12.2023 | 13:09
Будућност је у науци: “Ноћ истраживача - истраживачка авантура”

Преко 80 младих иноватора изложило је своје експонате, оно што су вриједним рукама направили а у својим паметним умовима осмислили. Много разноврсних идеја било је приказано, а неке од њих су биле и од стране најмладјих који су такодје узели учешћа у овој манифестацији. 

Тара Остојић, млади истраживач из Бијељине са својим другарима је изложила експерименте у вези са лавом и вулканима. Њен другар Константин Тасовац рекао је да су правили лампе и струјно коло, те поручио да би волио да буде као познати научник Никола Тесла када одрасте.

Ученица Гимназије “Филип Вишњић” из Бијељине, Маја Перић, као старији учесник на овој манифестациији и њени другови из тима  показали су свој начин на који су успјели да направие вулкан и лаву и додала да су имали подршку професора који су им дали вјетар у ледја и дозволили да буду креативни. 

Љубиша Којић, ученик Техничке школе “Михајло Пупин” из Бијељине је са својим друговима из школе презентовао струјну шему сличну онима која се користе у зградама у граду, тако да се свјетло пали сваких 30 секунди, и додао је да је најбитније научити читати шеме те да није тешко направити ове уредјаје за контролу расвјете. 

Ове године је Ноћ истраживача попримила озбиљнији карактер и поново дала прилику да талентована дјеца и омладина покажу шта млади умови могу. Док је у једном ћошку изложбе могла да се види стварна макета вулкана из којег иде лава, у другом су биле планете и комете, уредјаји за контролу расвјете, електричне маказе, затим и 3д кошница па чак и марсовци, али је могла да се види и  кутија жеља, те снагомјери и бројни други изуми. 

Такмичење на изложби експоната је било спроведено у 3 категорије, и то ученика од 1. до 5. разреда, те ученика од 6. до 9. разреда и категорије ученика средњих школа, изјавио је овом приликом Филип Божић из кабинета градоначелника града Бијељине.


 
Осим радних експоната били су изложени и цртежи најмладјих ученика, рекао је Жива Макрин, предсједник Удружења иноватора регије Бијељина и додао да су гости а уједно и учесници на Истраживачкој авантури били ученици Средњошколског центра из Милића. Такође, на овој манифестацији направљена је и изложба у част познате Милеве Марић. 

Награде на овогодишњој Ноћи истраживача под називом “Истраживачка авантура” биле су таблет рачунари и опрема за игрице.

Удружење иноватора регије Бијељина биљежи и многа друга постигнућа и награде које нижу на престижним такмиченима у земљи и региону. Они настављају да раде са младим талентима како би доприњели да се једнога дана од њих формира и неки нови Никола Тесла, Михајло Пупин, Милева Марић  или Милутин Миланковић. Млади су свакако показали да имају мноштво идеја, сада преостаје једино да се њихов таленат и даље развија на што бољи начин. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Младен

16.12.2023 19:18

Ма каква наука, трчкарање за лоптом или млатарање рекетима доноси милионе $ и € за оне који то раде. И биће тако све док људска глупост буде већа од свемира.

ОДГОВОРИТЕ