Budućnost je u nauci: “Noć istraživača - istraživačka avantura”

Budućnost je u nauci i istraživanju – pokazala je manifestacija pod nazivom  “Noć istraživača, - istraživačka avantura” koja je održana po drugi put u Bijeljini u organizaciji Radio kluba “Iskra” i Udruženja inovatora regije Bijeljina zajedno sa Gradskom upravom grada Bijeljina. Prvo mjesto u tri kategorije su osvojili: Isidora Radulović, Gimnazija “Filip Višnjić” iz Bijeljine, i ekipa koju čine Nikola Djordjić, Dženan Šabanović i Adnan Hasanović. 

Republika Srpska 16.12.2023 | 13:09
Budućnost je u nauci: “Noć istraživača - istraživačka avantura”

Preko 80 mladih inovatora izložilo je svoje eksponate, ono što su vrijednim rukama napravili a u svojim pametnim umovima osmislili. Mnogo raznovrsnih ideja bilo je prikazano, a neke od njih su bile i od strane najmladjih koji su takodje uzeli učešća u ovoj manifestaciji. 

Tara Ostojić, mladi istraživač iz Bijeljine sa svojim drugarima je izložila eksperimente u vezi sa lavom i vulkanima. Njen drugar Konstantin Tasovac rekao je da su pravili lampe i strujno kolo, te poručio da bi volio da bude kao poznati naučnik Nikola Tesla kada odraste.

Učenica Gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine, Maja Perić, kao stariji učesnik na ovoj manifestaciiji i njeni drugovi iz tima  pokazali su svoj način na koji su uspjeli da napravie vulkan i lavu i dodala da su imali podršku profesora koji su im dali vjetar u ledja i dozvolili da budu kreativni. 

Ljubiša Kojić, učenik Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine je sa svojim drugovima iz škole prezentovao strujnu šemu sličnu onima koja se koriste u zgradama u gradu, tako da se svjetlo pali svakih 30 sekundi, i dodao je da je najbitnije naučiti čitati šeme te da nije teško napraviti ove uredjaje za kontrolu rasvjete. 

Ove godine je Noć istraživača poprimila ozbiljniji karakter i ponovo dala priliku da talentovana djeca i omladina pokažu šta mladi umovi mogu. Dok je u jednom ćošku izložbe mogla da se vidi stvarna maketa vulkana iz kojeg ide lava, u drugom su bile planete i komete, uredjaji za kontrolu rasvjete, električne makaze, zatim i 3d košnica pa čak i marsovci, ali je mogla da se vidi i  kutija želja, te snagomjeri i brojni drugi izumi. 

Takmičenje na izložbi eksponata je bilo sprovedeno u 3 kategorije, i to učenika od 1. do 5. razreda, te učenika od 6. do 9. razreda i kategorije učenika srednjih škola, izjavio je ovom prilikom Filip Božić iz kabineta gradonačelnika grada Bijeljine.


 
Osim radnih eksponata bili su izloženi i crteži najmladjih učenika, rekao je Živa Makrin, predsjednik Udruženja inovatora regije Bijeljina i dodao da su gosti a ujedno i učesnici na Istraživačkoj avanturi bili učenici Srednjoškolskog centra iz Milića. Takođe, na ovoj manifestaciji napravljena je i izložba u čast poznate Mileve Marić. 

Nagrade na ovogodišnjoj Noći istraživača pod nazivom “Istraživačka avantura” bile su tablet računari i oprema za igrice.

Udruženje inovatora regije Bijeljina bilježi i mnoga druga postignuća i nagrade koje nižu na prestižnim takmičenima u zemlji i regionu. Oni nastavljaju da rade sa mladim talentima kako bi doprinjeli da se jednoga dana od njih formira i neki novi Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić  ili Milutin Milanković. Mladi su svakako pokazali da imaju mnoštvo ideja, sada preostaje jedino da se njihov talenat i dalje razvija na što bolji način. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mladen

16.12.2023 19:18

Ma kakva nauka, trčkaranje za loptom ili mlataranje reketima donosi milione $ i € za one koji to rade. I biće tako sve dok ljudska glupost bude veća od svemira.

ODGOVORITE