Влада развлашћује општине и одређује ко ће да експлоатише

На Седмој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске која је почела 12. децембра, посланици ће расправљати и о Нацрту измјена Закона о геолошким истраживањима.

Република Српска 15.12.2023 | 20:05
Влада развлашћује општине и одређује ко ће да експлоатише

У закону се одузимају надлежности локалних заједница када су у питању геолошка истраживања, па се отвара питање: Шта се крије иза намјере власти да све надлежности пребаци на Владу?

Закон је већ изазвао одређене контроверзе, а према нацрту, за одобравање истраживања минералних сировина избацује се став да је за одобравање истраживања потребна сагласност општина или градова на чијој се територији налази спорни простор. Основни мотив измјена је јасан, кажу у опозицији.

"Треба бити јасан и гласан и рећи отворено да се све измјене доносе због једне ствари, а то је због литијума. Нема ту недоумица двојбе. Боље да са више аспеката и више институција посматрате а не у овом случају ће само министарство да посматра проблем и оно ако каже хоћемо да дамо ми ћемо дати ако не нећемо. И то је тај проблем што се једнострано посматра проблем рударења", сматра Томица Стојановић, посланик СДС-а у НСРС.

Уколико закон буде усвојен у овом облику више неће бити потребно ни Мишљење министарства за просторно уређење о утицају на животну средину, ни докази о ријешеним имовинско-правним односима, а драстично се повећава и количина минералних сировина за истраживање. Ипак, ресорни министар тврди да је ово нацрт закона и да ће он проћи кроз стручну расправу.

"И свакако да ће у том периоду између нацрта и приједлога закона бити прилике да се ослушне и јавност и да се након тога конципира норма која ће бити понуђена Народној скупштини на усвајање", каже министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић. 

У опозицији међутим не вјерују у ова увјеравања. Питају ко је припремао овај закон кад предлагач није ресорни министар и сматрају да одузимање ингеренција општинама и градовима јесте драстична промјена са само једним циљем.

"Управо у том циљу централизације да један центар моћи један човјек о свему одлучује да се код њега долази да се њему дају новци а да он продаје на тај начин рудна богатства Републике Српске која су велика, али већина грађана од њих нема никакве користи", поручио је посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Споран је и изговор за измјене закона да јединице локалне самоуправе немају довољно стручних људи. То представља неуставан потез јер је општина, сматрају економисти и у западним земљима први власник природних добара.

"Нема случаја да је у западној Европи да је неко први власних природног богатства осим општине. Ово што власт хоће то је једна потпуна узурпација уставног права општина. Тако да је то неразумна тврдња да је сада сва памет у Влади а да општине немају довољно памети. То је чак и увредљиво", каже економиста Алекса Милојевић.

Рударење литијума у Српској за сада није могуће јер не постоји правни оквир, зато у опозицији страхују да се иде управо ка тој могућности, која је изразито штетна по животну средину.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ранка

15.12.2023 21:02

Народна Скупштина РС треба донијети закон, да се протјерају сви становници РС, изузев Бурле и Бурлића и њихових слуга. Сва Република Српска и овако је њихово власништво, могу да раде шта год пожеле. Треба се селити на вријеме. Следбеници Анте Павелића остварују своје циљеве захваљујући глупости српског народа, који бира лопве и издајнике да нас воде у нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГУТО БУРЛЕ

16.12.2023 07:40

Браво за коментар. Ниста додати нити одузети. НАСА КОЛЕКТИВНА ПРОПАСТ КОЈУ САМИ ХОЦЕМО.

Name

Захарије

16.12.2023 12:43

Бас тако. Закон има смисла јер це ускоро опстине остати без младих! Уосталом то и јесте циљ корисних идиота на власти.

Name

имре

15.12.2023 21:20

Нормално да ће бити тако...Није општина приватна својина ,него државе Републике Српске..Само је тупави петровић власник општине бн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2023 08:35

Онда најбоље све надлезности пребацити у Сарајево пошто БЛ све сами брдски коњушари са покупованим дипломама

Name

Саво

16.12.2023 08:50

Ееее, моја будало. Како си плитак и јадан

Name

ре Саво

16.12.2023 09:40

Последњих година се све цесце питам.Да ли су главе неких само за две ноге? Казу да је ботовитис и сендвицаритис у порасту.

Name

Па да

15.12.2023 21:20

Ма ова влада треба да оде под хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

15.12.2023 21:24

Издајнике и руситеље Устава треба ухапсити и судити им

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.12.2023 21:37

Нек доносе законе и закључке како хоће само зато што им се може али ће кука и мотика прорадити на крају.Народ јесте луд али није глуп!Шта ће новци и паре са свим лепотама овог живота било коме ако болује од најгоре болести и брзо ће умријети?Тај жели само једно поред свега а то је да буде здрав.Боље здрав кочијаш него болестан доктор наука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богате???

15.12.2023 21:52

Шта смо доживјели,да нас Шмит спашава од Нашег Предсједника СРБЕНДЕ, а Шмит је странац а уз то још из Хитлерове њемачке како рече наш Прешqедник,Био сам против Шмита али сад сам Велики Фан,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре богате

16.12.2023 09:24

Позорисна представа настаје тако сто се роди идеја у нецијој глави. Дакле,прво идеја коју њих много спроводи у позадини.Ста ми гледаоци видимо? Само глумце на сцени.Које псујемо,извиздимо, критикујемо или од срца наградјујемо аплаузом.Зависи од тога колико је ко (не)задовољан представом.

Name

Проклети и бахати

15.12.2023 21:53

Алави биједници, сатанине слуге на власти у РСрпској, алави, звалави, похлепни, проклети, ненаједиви,... дзаба им све сто су покрали, њима је опет мало, да Богда их покрили тим парама кад поцркају, багра бахата. Вриједни презира, смрдљиви пацови,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.12.2023 22:01

Сад ће нам и земљу узети. Па докле ово може ићи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

15.12.2023 22:40

Да, да, очекивано. Само, бадава, никаквим законом неће обесмислити протесте. Референдум, овакав каквим хоће да га направе, ништа не значи. Све је до људи општине Лопаре и цијеле регије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

15.12.2023 23:46

Надам се да ће после бламаже у расрави о нацрту закона на НСРС бити јасно да ова по Српску погубна подвала никад неће доћи на коначно усвајање пред посланике. Без панике, јесте опасно, али има времена, треба народ чињеницама убиједити да је рударење литија, бора и никла катаклизма, а да са оним спином "неће ту бити само литија, него има и магнезија" могу обрисати дупе. Чекам да се у НСРС закува, па ако дође до јавне расправе, онда да им припремим са зеленим, еколозима, посланицима и народом на терену буну као за минихидроцентрале, а онда да то у изборној години на посебној сједици НСРС завршимо за сва времена. Никола Лазаревић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

16.12.2023 00:25

Као да се народ ишта пита.А све што раде,раде као у име народа.Видите само овога Ђокића, милионер,а ознојио се није никад.Стално је на неким функцијама,никада свог динара није зарадио.Кумуњара титина.Сви у Дудука гледамо,а овај миш класураш само наноси у своју рупу.Онако,из прикрајка.Ко Турска серија се развуко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље

16.12.2023 02:27

Да ови паметњаковици са купљеним диплонама из власти донесу закон да се код нас врсе тестирања нуклеарних бомби мозда по њиховом закон ни оне ненају стетно дејство по околину а кога брига за градане - њих најмање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељо

16.12.2023 06:40

Ево опет се припрема шишање оваца, само напред, поздрав из дијаспоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

16.12.2023 08:27

Договор са Београдом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

16.12.2023 08:47

Зар не видите цему ово иде, ови издајници заврсавају задатак сто су добили од својих страних ментора. Сто не могу регуларно онда доносе реприсивне законе, имају вецину у скупстини. Имају купљене папке који су само гласацки број, којим глава слузи само за цесљање. Када све унисте, распродају, задузе, несто це резирати да се укине РС и издајнике це на сигурно. Остаце овде сиротиња, старци и биједа. Доце ти њихови ментори на готово као неки "спасиоци". И ето ,сто нису могли ратом могу преко издајника, хостоплера. Ти су обицно прије рата били јајаре, ниставила, субјекти без идентитета. Неком рат ,неком брат. Залосно и јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

16.12.2023 09:15

Ако оде Дачић оде и Ђокић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад и сад

16.12.2023 11:55

Некада се клело у народу,"... да се "усрецис", на твојој земљи правили стадионе,ауто-путеве, бране,руднике.На великим просторима развијали пољопривреду и сумарство". Нема горе клетве јер онај рогати нит' оре, нити копа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

16.12.2023 21:15

Изгледа да ће влада РС све борце и сав народ РС да протјера са ових простора. Борце и онако хватају по улици у градовима РС. Не бих ме изненадило да Додик са својом полицијом почне да хапси људе који нису њима наклоњени. Изгледа полиција РС није полиција државе РС него Додикова приватна. Не можете Ви господо роварити у РС и радити шта хоћете мимо српског народа у РС. За такве ствари се народ пита а не ви. Ђокића такође треба смијенити и позвати на одговорност да се види шта је он допринео током протеклих година у РС, као и све остале Додикове послушнике.

ОДГОВОРИТЕ