Vlada razvlašćuje opštine i određuje ko će da eksploatiše

Na Sedmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je počela 12. decembra, poslanici će raspravljati i o Nacrtu izmjena Zakona o geološkim istraživanjima.

Republika Srpska 15.12.2023 | 20:05
Vlada razvlašćuje opštine i određuje ko će da eksploatiše

U zakonu se oduzimaju nadležnosti lokalnih zajednica kada su u pitanju geološka istraživanja, pa se otvara pitanje: Šta se krije iza namjere vlasti da sve nadležnosti prebaci na Vladu?

Zakon je već izazvao određene kontroverze, a prema nacrtu, za odobravanje istraživanja mineralnih sirovina izbacuje se stav da je za odobravanje istraživanja potrebna saglasnost opština ili gradova na čijoj se teritoriji nalazi sporni prostor. Osnovni motiv izmjena je jasan, kažu u opoziciji.

"Treba biti jasan i glasan i reći otvoreno da se sve izmjene donose zbog jedne stvari, a to je zbog litijuma. Nema tu nedoumica dvojbe. Bolje da sa više aspekata i više institucija posmatrate a ne u ovom slučaju će samo ministarstvo da posmatra problem i ono ako kaže hoćemo da damo mi ćemo dati ako ne nećemo. I to je taj problem što se jednostrano posmatra problem rudarenja", smatra Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u NSRS.

Ukoliko zakon bude usvojen u ovom obliku više neće biti potrebno ni Mišljenje ministarstva za prostorno uređenje o uticaju na životnu sredinu, ni dokazi o riješenim imovinsko-pravnim odnosima, a drastično se povećava i količina mineralnih sirovina za istraživanje. Ipak, resorni ministar tvrdi da je ovo nacrt zakona i da će on proći kroz stručnu raspravu.

"I svakako da će u tom periodu između nacrta i prijedloga zakona biti prilike da se oslušne i javnost i da se nakon toga koncipira norma koja će biti ponuđena Narodnoj skupštini na usvajanje", kaže ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. 

U opoziciji međutim ne vjeruju u ova uvjeravanja. Pitaju ko je pripremao ovaj zakon kad predlagač nije resorni ministar i smatraju da oduzimanje ingerencija opštinama i gradovima jeste drastična promjena sa samo jednim ciljem.

"Upravo u tom cilju centralizacije da jedan centar moći jedan čovjek o svemu odlučuje da se kod njega dolazi da se njemu daju novci a da on prodaje na taj način rudna bogatstva Republike Srpske koja su velika, ali većina građana od njih nema nikakve koristi", poručio je poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Sporan je i izgovor za izmjene zakona da jedinice lokalne samouprave nemaju dovoljno stručnih ljudi. To predstavlja neustavan potez jer je opština, smatraju ekonomisti i u zapadnim zemljima prvi vlasnik prirodnih dobara.

"Nema slučaja da je u zapadnoj Evropi da je neko prvi vlasnih prirodnog bogatstva osim opštine. Ovo što vlast hoće to je jedna potpuna uzurpacija ustavnog prava opština. Tako da je to nerazumna tvrdnja da je sada sva pamet u Vladi a da opštine nemaju dovoljno pameti. To je čak i uvredljivo", kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Rudarenje litijuma u Srpskoj za sada nije moguće jer ne postoji pravni okvir, zato u opoziciji strahuju da se ide upravo ka toj mogućnosti, koja je izrazito štetna po životnu sredinu.

(BN)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Ranka

15.12.2023 21:02

Narodna Skupština RS treba donijeti zakon, da se protjeraju svi stanovnici RS, izuzev Burle i Burlića i njihovih sluga. Sva Republika Srpska i ovako je njihovo vlasništvo, mogu da rade šta god požele. Treba se seliti na vrijeme. Sledbenici Ante Pavelića ostvaruju svoje ciljeve zahvaljujući gluposti srpskog naroda, koji bira lopve i izdajnike da nas vode u nestanak.

ODGOVORITE
Name

GUTO BURLE

16.12.2023 07:40

Bravo za komentar. Nista dodati niti oduzeti. NASA KOLEKTIVNA PROPAST KOJU SAMI HOCEMO.

Name

Zaharije

16.12.2023 12:43

Bas tako. Zakon ima smisla jer ce uskoro opstine ostati bez mladih! Uostalom to i jeste cilj korisnih idiota na vlasti.

Name

imre

15.12.2023 21:20

Normalno da će biti tako...Nije opština privatna svojina ,nego države Republike Srpske..Samo je tupavi petrović vlasnik opštine bn.

ODGOVORITE
Name

Re

16.12.2023 08:35

Onda najbolje sve nadleznosti prebaciti u Sarajevo pošto BL sve sami brdski konjušari sa pokupovanim diplomama

Name

Savo

16.12.2023 08:50

Eeee, moja budalo. Kako si plitak i jadan

Name

re Savo

16.12.2023 09:40

Poslednjih godina se sve cesce pitam.Da li su glave nekih samo za dve noge? Kazu da je botovitis i sendvicaritis u porastu.

Name

Pa da

15.12.2023 21:20

Ma ova vlada treba da ode pod hitno

ODGOVORITE
Name

Borac

15.12.2023 21:24

Izdajnike i rusitelje Ustava treba uhapsiti i suditi im

ODGOVORITE
Name

Istina

15.12.2023 21:37

Nek donose zakone i zaključke kako hoće samo zato što im se može ali će kuka i motika proraditi na kraju.Narod jeste lud ali nije glup!Šta će novci i pare sa svim lepotama ovog života bilo kome ako boluje od najgore bolesti i brzo će umrijeti?Taj želi samo jedno pored svega a to je da bude zdrav.Bolje zdrav kočijaš nego bolestan doktor nauka.

ODGOVORITE
Name

Bogate???

15.12.2023 21:52

Šta smo doživjeli,da nas Šmit spašava od Našeg Predsjednika SRBENDE, a Šmit je stranac a uz to još iz Hitlerove njemačke kako reče naš Prešqednik,Bio sam protiv Šmita ali sad sam Veliki Fan,

ODGOVORITE
Name

re bogate

16.12.2023 09:24

Pozorisna predstava nastaje tako sto se rodi ideja u necijoj glavi. Dakle,prvo ideja koju njih mnogo sprovodi u pozadini.Sta mi gledaoci vidimo? Samo glumce na sceni.Koje psujemo,izvizdimo, kritikujemo ili od srca nagradjujemo aplauzom.Zavisi od toga koliko je ko (ne)zadovoljan predstavom.

Name

Prokleti i bahati

15.12.2023 21:53

Alavi bijednici, satanine sluge na vlasti u RSrpskoj, alavi, zvalavi, pohlepni, prokleti, nenajedivi,... dzaba im sve sto su pokrali, njima je opet malo, da Bogda ih pokrili tim parama kad pocrkaju, bagra bahata. Vrijedni prezira, smrdljivi pacovi,...

ODGOVORITE
Name

Istina

15.12.2023 22:01

Sad će nam i zemlju uzeti. Pa dokle ovo može ići???

ODGOVORITE
Name

Vvv

15.12.2023 22:40

Da, da, očekivano. Samo, badava, nikakvim zakonom neće obesmisliti proteste. Referendum, ovakav kakvim hoće da ga naprave, ništa ne znači. Sve je do ljudi opštine Lopare i cijele regije.

ODGOVORITE
Name

Рибар

15.12.2023 23:46

Надам се да ће после бламаже у расрави о нацрту закона на НСРС бити јасно да ова по Српску погубна подвала никад неће доћи на коначно усвајање пред посланике. Без панике, јесте опасно, али има времена, треба народ чињеницама убиједити да је рударење литија, бора и никла катаклизма, а да са оним спином "неће ту бити само литија, него има и магнезија" могу обрисати дупе. Чекам да се у НСРС закува, па ако дође до јавне расправе, онда да им припремим са зеленим, еколозима, посланицима и народом на терену буну као за минихидроцентрале, а онда да то у изборној години на посебној сједици НСРС завршимо за сва времена. Никола Лазаревић

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

16.12.2023 00:25

Kao da se narod išta pita.A sve što rade,rade kao u ime naroda.Vidite samo ovoga Đokića, milioner,a oznojio se nije nikad.Stalno je na nekim funkcijama,nikada svog dinara nije zaradio.Kumunjara titina.Svi u Duduka gledamo,a ovaj miš klasuraš samo nanosi u svoju rupu.Onako,iz prikrajka.Ko Turska serija se razvuko.

ODGOVORITE
Name

Najbolje

16.12.2023 02:27

Da ovi pametnjakovici sa kupljenim diplonama iz vlasti donesu zakon da se kod nas vrse testiranja nuklearnih bombi mozda po njihovom zakon ni one nenaju stetno dejstvo po okolinu a koga briga za gradane - njih najmanje

ODGOVORITE
Name

Veljo

16.12.2023 06:40

Evo opet se priprema šišanje ovaca, samo napred, pozdrav iz dijaspore.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

16.12.2023 08:27

Dogovor sa Beogradom!

ODGOVORITE
Name

Pero

16.12.2023 08:47

Zar ne vidite cemu ovo ide, ovi izdajnici zavrsavaju zadatak sto su dobili od svojih stranih mentora. Sto ne mogu regularno onda donose reprisivne zakone, imaju vecinu u skupstini. Imaju kupljene papke koji su samo glasacki broj, kojim glava sluzi samo za cesljanje. Kada sve uniste, rasprodaju, zaduze, nesto ce rezirati da se ukine RS i izdajnike ce na sigurno. Ostace ovde sirotinja, starci i bijeda. Doce ti njihovi mentori na gotovo kao neki "spasioci". I eto ,sto nisu mogli ratom mogu preko izdajnika, hostoplera. Ti su obicno prije rata bili jajare, nistavila, subjekti bez identiteta. Nekom rat ,nekom brat. Zalosno i jadno

ODGOVORITE
Name

Narod

16.12.2023 09:15

Ako ode Dačić ode i Đokić

ODGOVORITE
Name

Nekad i sad

16.12.2023 11:55

Nekada se klelo u narodu,"... da se "usrecis", na tvojoj zemlji pravili stadione,auto-puteve, brane,rudnike.Na velikim prostorima razvijali poljoprivredu i sumarstvo". Nema gore kletve jer onaj rogati nit' ore, niti kopa.

ODGOVORITE
Name

Realan

16.12.2023 21:15

Izgleda da će vlada RS sve borce i sav narod RS da protjera sa ovih prostora. Borce i onako hvataju po ulici u gradovima RS. Ne bih me iznenadilo da Dodik sa svojom policijom počne da hapsi ljude koji nisu njima naklonjeni. Izgleda policija RS nije policija države RS nego Dodikova privatna. Ne možete Vi gospodo rovariti u RS i raditi šta hoćete mimo srpskog naroda u RS. Za takve stvari se narod pita a ne vi. Đokića takođe treba smijeniti i pozvati na odgovornost da se vidi šta je on doprineo tokom proteklih godina u RS, kao i sve ostale Dodikove poslušnike.

ODGOVORITE