Владавина права или анархија: Суђење Додику показаће у којем правцу иде БиХ

Процес против Додика, ма колико био његов лични случај, има и шири контекст. Суђење Додику показаће којим ће правцем БиХ ићи даље. Путем, у којем ће институције наставити да буду заробљене од политичких моћника, као што је то сада углавном случај или путем ослобађања институција од политичког утицаја, што је основни предуслов за заживљавање владавине права и почетак истинске демократизације друштва у БиХ.

Република Српска 14.12.2023 | 13:42
Владавина права или анархија: Суђење Додику показаће у којем правцу иде БиХ

Одбрана Милорада Додика поднијела је 11. децембра жалбу Суду БиХ због одбијања да се суђење предсједнику Републике Српске пребаци из Сарајева у Основни суд у Бањалуку. Горан Бубић, Додиков адвокат, навео је да је одбрана такав захтјев поднијела, између осталог, и "због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ". Бубић је саопштио да те сумње проистичу из изјава високог представника у БиХ Кристијана Шмита, потом изјава амбасадора САД и Велике Британије, које се, сматра он, „тичу уплитања у независност Суда“.

„Четврта изјава, јесте изјава предсједника Суда БиХ (Ранка Дебевеца), који се негативно изјашњавао о предсједнику Републике Српске“, казао је Додиков адвокат.

Рекао је да је Суду БиХ упућен и „нови приједлог“, који се тиче непристрасног поступања Суда, што суштински значи потпуно изузеће Суда БиХ у овом случају. Потврђују то и ове Бубићеве ријечи: „Овај захтјев се не тиче непристрасности поступајућег судије (Мирсада Стрике), евентуално судија који би могли доћи у предмет у наредном периоду, у наредним фазама и по различитим основама, већ се тиче свих судија Суда БиХ“!

Најважнији аргумент Додикове одбране да му се не треба судити у државном суду БиХ, већ пред надлежним судом у Бањалуци, је то што је, наводно, „створена атмофера која гради непријатељски став према предсједнику Републике Српске, па се може говорити о потенцијално осветничким могућностима“. А све то, јер је Додик у последњих десетак година негирао легитимитет државног суда и тужилаштва БиХ.

ПРОЛОНГИРАЊЕ НЕЋЕ УКИНУТИ ПРОЦЕС

Потези Додикове одбране имају за циљ да спријече почетак главне расправе, који је заказан за 20. децембар. Према мишљењу правника са којима се консултовао Журнал, почетак главног претреса може бити пролонгиран за још петнаест до двадесет дана, колико се адвокатски тим може користити процедуралним инструментима, али је неминовно да ће се Додик веома брзо морати суочити са оптужницом државног Тужилаштва у судници Суда БиХ.

Уосталом, било је и за очекивати да ће предсједник Републике Српске и његови политички сљедбеници покушати да процес против Додика претворе у суђење Босни и Херцеговини и њеним институцијама, првенствено Тужилаштву и Суду БиХ. Према Додиковој замисли, тужилац би требало да буде Република Српска, а оптужени Тужилаштво и Суд БиХ. Наравно, у таквој поставци сцене, Додик би требало да пресуди државном суду и тужилаштву и избрише их из правосудног система БиХ.

Од самог почетка Додик чини све да себе поистовјети са Републиком Српском, намећући наратив да је суђење, које је његов лични проблем, заправо суђење Републици Српској, док су Тужилаштво и Суд БиХ, наводно, само продужене руке оних који желе да униште овај бх. ентитет. Некад су то САД и политичари из Сарајева, плус Кристијан Шмит, некада Велика Британија и САД, заједно са дијелом ЕУ, некада сви заједно.

За одбрану Додика, режим у Бањалуци је организовао низ скупова високог ризика под називом „Граница постоји“, па су, када су схватили да би то могло да постане веома опасно због могућих инцидената, та окупљања преселили у дворане и тргове широм Републике Српске под егидом „Бранимо Српску“.

Никада нико није поставио питање ко финансира те скупове и колико је јавног новца потрошено, само да би се покушало спријечити суђење Додику (не Републици Српској) у Суду БиХ. У исто вријеме, сви медији под контролом власти у Републици Српској такође су упрегнути у Додикову одбрану, а као на фабричкој траци редају се разни аналитичари, полуаналитичари, правници, бројни десничари, па и сам руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, који процес против Додика карактеришу као политички мотивисан и суђење самој Републици Српској.

ДВОСТРУКА МЈЕРИЛА ЗА БОНСКА ОВЛАШТЕЊА

Сва та, добро осмишљена и медијски веома агресивна парада, служи за постизање два циља. Први је да сам процес изгуби смисао, да се гурне на маргину и да о њему не расправља правним аргументима, већ да се потпуно политизује причама о могућем новом сукобу у земљи, опстанком/неопстанком БиХ, најавама сецесије Републике Српске…

Ријечју, свиме оним што нема везе са правним аспектима и самом суштином процеса. Други, примарни циљ, јесте одбрана самог Милорада Додика. Да би га реализовала, власт у Републици Српској као свој аргумент наводи да, наводно, не признаје Кристијана Шмита за високог представника, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН-а.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес потврдио је да је именовање високих представника у надлежности Савјета за спровођење мира (ПИЦ) и да Шмитово постављење није преседан, јер је иста ситуација била и са некадашњим високим представником Криистијаном Шварц Шилингом. Додик се никада није побунио против Шварц Шилинга, па је његово негирање лигитимитета Сцхмидта бесмислено.

Не пије воде ни Додикова прича о томе како су „бонска овлаштења“ непостојећа, јер су он сам, као и његов СНСД, деценијама уназад прихватили низ одлука донесених на основу тих овлаштења. „Бонска овлаштења“ Додик је почео негирати, тек када се сам нашао на њиховом удару, односно када их је Шмит употријебио и наметнуо одредбе Кривичног закона БиХ, по којима је Додик оптужен.

Ма колико негирао Шмита као високог представника и без обзира што свакодневно негира легитимитет Тужилаштва и Суда БиХ, чињеница је да се Додик одазива на позиве државног суда, а прије тога и Тужилаштва БиХ, које је по измјенама Кривичног закона БиХ, које је наметнуо Шмит, подигло оптужницу против њега.  Само ове двије чињенице потврђују да Додик итекако признаје и Шмита за високог представника, баш као и Суд и Тужилаштво БиХ, што не може прикрити силна вербална агресија.

Све приче о непризнавању Шмита и „бонских овлаштења“ служе тек као огромна димна завјеса, којом Додик жели прикрити суштину процеса који се води против њега, а која је врло једноставна. Шмит је наметнуо измјене Кривичног закона БиХ, према којима се за неизвршавање његових одлука кривично одговара.

Била је то изнуђена реакција на одлуку владајуће већине, предвођене Додиковим СНСД-ом, да у Народној скупштини Републике Српске усвоји два закона који су прописивали да се на територији овог ентитета неће извршавати одлуке Уставног суда БиХ, нити ће се у ентитетском Службеном гласнику објављивати одлуке високог представника.

Шмит је, док је законодавна процедура још трајала, оба ова закона прогласио ништавним и у исто вријеме наметнуо измјене Кривичног закона БиХ, којима је сваки даљи рад на тим законима прогласио кажњивим. Додик је, пак, потписао указ о проглашењу ових закона, чиме је починио кривично дјело. Сада је потпуно свјестан потеза који је учинио, као и чињенице да би неодазивање на судске позиве водило ка његовом привођењу.

Суштина је да је процес сада ту и да је, са правног становишта, врло једноставан, будући да нема много доказа које треба извести и потврдити. Све то води ка претпоставци да ће суђење бити кратко, брзо и ефикасно и да га Додик не може спријечити, шта год да чини.

НЕ ПОСТОЈЕ "ВАЉАНИ РАЗЛОЗИ"

За сада је успио да за скоро два мјесец дана одгоди почетак главног претреса. Према информацијама Журнала из правосудних кругова БиХ може то чинити још укупно максимално 15 дана током суђења.

Са друге стране, Суд БиХ је у договору с одбраном, заказао четири рочишта, почевши од 20. децембра, до када се треба одлучити о најновијим Додиковим жалбама, којима се, поједностављено речено, тражи потпуно изузеће Суда БиХ. Суд БиХ суди искључиво по Кривичном закону БиХ у сједишту суда у Сарајеву. Додикови адвокати упориште за захтјев за измјештање суђења у Бањалуку налазе у одредби Кривичног закона БиХ, која подразумијева „ваљане разлоге“, али тиме би се учинио преседан, на који би се могли позвати сви који су окривљени, не само пред Судом БиХ, већ свим судовима у земљи.

Вриједи се подсјетити да је предмет против Славице Ињац, бивше директорице Агенције за банкарство РС, у случају „Бобар банка“ изузет из Суда БиХ на захтјев њене одбране, због болести оптужене, и пребачен у Окружни суд у Бањалуци. Ињац је правоснажно ослобођена кривице за пропаст Бобар банке, баш као и што је бивши премијер РС Александар Џомбић пред истим бањалучким судом пресуђен да није крив за злоупотребу положаја при додјели кредита Инвестиционо-развојне банке РС од 19,4 милиона марака зворничкој фирми "Енерголинија".

Само ова два случаја говоре да је правосуђе у РС и даље под огромним утицајем владајућих структура и да би премјештање Додиковог процеса у Бањалуку значило његово амнестирање од било какве кривице. Уосталом, пребацивање процеса против Додика, било гдје друго изван Суда БиХ, значило би испуњење његових жеља и, још погубније, крај Суда и Тужилаштва БиХ.

Не само зато што би он био евентуално био ослобођен, већ што би то био јасан знак да те правосудне институције немају кредибилитет нити снагу да се ухвате у коштац са случајевима у којима су оптужени највишу званичници у БиХ. Извјесно је и да ће због суђења Додику политичка ситуација у земљи бити веома турбулентна. БиХ предстоје нагли скокови кризе, њени благи падови и тако у круг, све док се процес правоснажно не оконча.

Процес против Додика, ма колико био његов лични случај, има и шири контекст. Суђење Додику показаће којим ће правцем БиХ ићи даље. Путем, у којем ће институције и наставити да буду заробљене од политичких моћника, као што је то сада углавном случај, или путем ослобађања институција од политичког утицаја, што је основни предуслов за заживљавање владавине права и почетак истинске демократизације друштва у БиХ.

(Зурнал.инфо) Фото: Суд БиХ

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

€$

14.12.2023 13:44

Или циркус Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

14.12.2023 14:42

Правда за Кристијана Шмита... Ипак је он швабо. Кога брига што је Додик предсједник?

Name

Савааа

14.12.2023 15:21

Само хапсење и затвор. Све одузети сто је нелегално стецено.

Name

ЖИКАЖ

14.12.2023 16:44

Одавно се Додиг поништио на академске грађане, а исти они зажмури на све. Јад и џемпер.

Name

Мирослав

14.12.2023 17:32

Посматрац, Да је правде, илегални свабо би морао бити протеран одмах кад је досао? И јос се усуди лазно називати "високим". Бас је време, да нам се ове свабе престану кацити на ледја.Злотвора сваба,се јос од онда сецамо, аман доста висе.

Name

Ре

14.12.2023 17:33

Искрено сви знамо да је оптужница оправдана и да се терети за оно сто је сам допринијело. То сто политизује и увлачи низ других па и функцију коју обавља у процес бих требало заобићи.

Name

Ре за Ре

14.12.2023 21:37

У чему је оправдана оптужница!? Јел можда у томе шта не испуњава Шмитове жеље!? Очито је и теби мозак испран од сарајевске пропаганде!

Name

Стари Добојлија

14.12.2023 13:49

Цовјека треба стрпати у затвор у сваком слуцају дали због крадје , мутљавине око вилле у Београду ,Проинтера , наносења нетрпељивости медју народима па на крају и због непостивања Смита , писали су у УН и питали за постављање Смита без сагласности УН-а , Ун је рекао да они немају ниста са тим . Цовјек лазе и обањује јавност и доводи нас у изолацију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

14.12.2023 14:41

И умјесто да коресподенцију са СБУН у том случају повјере Анти Нобилу, они то препустиŝе Пејиној унуки која ипак није правник и би како би.

Name

Ре Стари Доболија

14.12.2023 16:10

Браво за коментар! Само у затвор стрпати.

Name

И још

15.12.2023 07:07

Један Добојлија,потврђујем све речено од Комшије,У Затвор Битангу,па нека доказује,Битанга коме не смета ни ти има Срама,,за било што краде,отима лаже,И Незнам више шта не ради ј,,,, га онај ко га је поставио ту да Народу поје Крв,

Name

Дјода

14.12.2023 14:07

Акому дозволе даму се суди у Б,Л тоце бити заврсено ослобадјајуце. Само суд БИХ и по закону пада види постојили смит постоји ли суд БХ и постојили Дрзава Б И Х коју по његовим изјавама непризнаје. Зи вео суд Б И Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 14:59

Суд Републике Српске је независан суд, исто као преседник владе, Скупштина и све остале институције, то знају сви и птице на грани и деца у вртићу. Демократија на вишем нивоу него у ЕУ, индустрија јача од Немачке, више пара има од Швајцарске, укратко земља из снова. Само не знам зашто је напушта становништво које није у СНСД-у???

Name

Родољуб

14.12.2023 14:15

Додик је већ одавно заслужио да добије доживотну робију.Тај безобразни,безкарактерни лопов, себи је умислио да је свемогући. Даму нико неможе ништа,да може вријеђати и красти колико му драго. Да су све државне институције подчињене њму.Да је он тај који одређује о животу и смрти.Да је све подложено њему и његовој вољи.Да су све државе свијета и њхови закони за њега ништавни и без икаквих могући релевантених вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

14.12.2023 14:53

Превиŝе важности дато овом процесу,какве тирбуленције какви.белаји,од тога нема ниŝта и пустите да на миру СУД ради свој посао,исти смо пред законом.

Name

пензионерка

14.12.2023 14:37

Додику треба да суди Суд БиХ, ма какав Суд у Бањалуци, они би га, гарант, ослободили. Све их он држи у шаци, јаде јадне, образовани људи, али без имало морала а карактер нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

14.12.2023 14:38

Владавина права???дајте молим вас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд ов гласач

14.12.2023 14:56

Најбоље даму суди Спасен Келеман јер је га он већ једном ослободио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи....

14.12.2023 15:04

да ли знате ста то писете. Није ово судјење Додику вец Сроској. Јесте госп. Додик мало нагла особа, ал је једна карика у оцувању те исте Српске. За опозицију немам реци... Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи реплика

15.12.2023 07:17

Него коме??Ако није њему Само се овдје ради о томе да је Шмит почео са криве стране,Требал Дрипца већ давно стрпати у затвор због Пљачке,властитог Народа,Али шта је ту је,

Name

Има јос

14.12.2023 15:11

Она потврда од доктора да није сам свој. Па кад и то не продје има да се разболи и легне у УКЦ код Дјајица и да добије потврду да не може на Суд. Али и ово све до сада је уздрмало “великог Бају” добрано само он добро глуми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

14.12.2023 15:23

Суд БиХ мора одлучити , да ли постоји или не .Ако је фиктивна институција онда логично треба је угасити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.12.2023 15:40

Институције "БиХ", па тога нема, све је на силу, све је док се мора. Три народа три зеље, три цезње, то је истина, све друго је месетарење странаца и насих. Би градјански рат, а од њега напретка и институција нема, јер их ни један народ не зели. Судјење Додику, је само јос један политицки догадјај, сто потврдјује да је дејтонка немогуца творевина. Истог момента кад оду сви, али бас сви странци, распад творевене це се десити дан после. Последице градјанског рата су ту, мрзња је све веца, народи неверују једни другима. Странци помазу тој мрзњи, јер су одабрали један од три народа, за фаворита. Стета сто се лаземо, мозда би конфедерација могла одрзати заједницки кров.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Мирослав

15.12.2023 11:24

Итекако постоји БиХ Мирославе а и теби је то веома јасно. Пасош, возацка,лична карта, регистрације,визе,границе. Све то има БиХ а има и градјане и народе и нације. Има све као права држава. Има и два Ентитета и један дистрикт. Има и Предсједништво и Савјет министара ( влада) и сва три народа су заступљена по кљуцу у властима те Државе. Али има и залудјених националиста пуно тј. Квази четника, квази устаса,квази балија који маштају да ће им се вратити њихово некадашње накарадно и већ једном одбачено. То су мањине али гласне и агресивне, безобразне и подле које би да оне одреде начин живота и битисања народа или градјана у једној Држави. Већина ипак успјесно живи заједно и постује Државу и њене институције а уживају и права која им пружа њихов Ентитет или Дистрикт. Твоје писаније овдје су млацење из жеље да наудис другом, да пљујес друге, да испадаш паметан али те живот сваки дан демантује. Овдје у БиХ већина људи живи нормално и ако критикују онда су им мета политичари а ту је и твој омиљени Додик можда први.

Name

14.12.2023 15:50

Све док народ сути мозе вас хандрит како хоце.Нема ни образа ни стида само гледа својој гузици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

14.12.2023 15:54

Ако му одобре судјење у Б.Л суду истог дана треба распустити суд БиХ и Смит да иде куци.Тим би побиједио Америку Енглезе и ЕУ.Није мало цак ни за Додика који своје стадо дрзи на окупу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.12.2023 16:09

Гдје год је тај љаксе ту су и проблеми,тјерајте га већ једном има 3 милијарде значи 3 хиљаде милионна НЕТРЕБАЛО МУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.12.2023 16:16

Ако говоримо о владавини права то би засигурно знацило да бурле иде у прдекану Али посто зивимо у доба највеце корупције не цуди да га јос ослободе И дрзава да му плати троскове за процес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

14.12.2023 16:22

Све то треба. У цорку. Ста раде од народа. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

14.12.2023 16:52

Ако опстанак Босне И Херцеговине буде зависила од једног лопова И кабадахије онда је јадна ал Босна је превазилазила И пуно горе од њега па це И њега једном нестат а Босна це опстат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2023 17:19

Па самим покретањем поступка због непоштовања одлука неспостојећег Високог представика, БиХ дефинитивно клизи у анархију! Нажалост поједини аутошовинисти желе да то прикажу обрнутим, што је у најмању руку смијешно да није жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

14.12.2023 17:21

Јадни грбо, скупио се ко петопарац... "Баш ми га жао".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

14.12.2023 17:34

Смисљено раде да га осуде, а његов замјеник це одма све да потписе како одговара федерацији и странцима. Знамо ко је Додиков замјеник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

14.12.2023 21:34

А шта ако Додик не овласти Ћамила Дураковића већ овласти Давора Прањица!

Name

Возућа

14.12.2023 22:54

Какав суд у Б.Луки, и њима треба судити, њих рудоња држи под својом контролом. Сид у Б.Луки, какво његово судјење, јачи је био за вријеме оног режима, дисциплински суд најмањег предузећа него поменути суд, којим рудоња диригује.

ОДГОВОРИТЕ