Инфлација једе средства од акциза и путарина

- У овом тренутку на рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ постоји 245 милиона КМ које су прикупљене по основу путарине за изградњу ауто-путева, али тај новац, који по правилу припада "Аутопутевима РС", "Аутоцестама ФБиХ" и Брчко дистрикту, и даље чека на расподјелу, јер Управни одбор УИО, који је надлежан за то питање, не може да се договори.

Република Српска 14.12.2023 | 10:45
Инфлација једе средства од акциза и путарина

А да се новац сада пребаци на рачуне поменутих предузећа, БиХ би, кажу добро упућени, имала могућност да направи још 15 километара ауто-пута (овдје су у обзир узете цијене материјала за изградњу и опремање саобраћајница и инфлација).

Због овакве ситуације трпе сви, од предузећа до државе, а према ријечима представника УИО БиХ, додатни проблем је и то што је Управа приморана да Централној банци БиХ плаћа провизију све док је новац од путарина на њеним рачунима.

"Заиста је штета да та средства остану нераспоређена", казао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ, који је потврдио да је све у рукама Управног одбора УИО.

"Чека се да Управни одбор УИО БиХ донесе одлуку или о методологији коначне расподјеле путарине или да привремено расподјели та средства", навео је Ковачевић.

Према очекиваној расподјели, Федерацији БиХ требало би да припадне око 59 одсто средстава, Републици Српској око 39, а Брчко дистрикту око два одсто.

"То се не дира од 2017. године. А инфлација је сигурно појела око 30 одсто вриједности тог новца. То су страшни проблеми", каже добро упућен извор "<стронг>Независних новина".

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Само Хапси

14.12.2023 12:18

Купују зграде а људи немају, ципеле,чизме основна средства за рад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

инфкација

14.12.2023 13:19

А дали меде плате пензије борацки итд.

Name

БОБ РОЦК

14.12.2023 14:57

Добро изгледа овај ауто-пут, ако је то слика аутопута РС, ал нешто пуст

ОДГОВОРИТЕ