Inflacija jede sredstva od akciza i putarina

- U ovom trenutku na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH postoji 245 miliona KM koje su prikupljene po osnovu putarine za izgradnju auto-puteva, ali taj novac, koji po pravilu pripada "Autoputevima RS", "Autocestama FBiH" i Brčko distriktu, i dalje čeka na raspodjelu, jer Upravni odbor UIO, koji je nadležan za to pitanje, ne može da se dogovori.

Republika Srpska 14.12.2023 | 10:45
Inflacija jede sredstva od akciza i putarina

A da se novac sada prebaci na račune pomenutih preduzeća, BiH bi, kažu dobro upućeni, imala mogućnost da napravi još 15 kilometara auto-puta (ovdje su u obzir uzete cijene materijala za izgradnju i opremanje saobraćajnica i inflacija).

Zbog ovakve situacije trpe svi, od preduzeća do države, a prema riječima predstavnika UIO BiH, dodatni problem je i to što je Uprava primorana da Centralnoj banci BiH plaća proviziju sve dok je novac od putarina na njenim računima.

"Zaista je šteta da ta sredstva ostanu neraspoređena", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, koji je potvrdio da je sve u rukama Upravnog odbora UIO.

"Čeka se da Upravni odbor UIO BiH donese odluku ili o metodologiji konačne raspodjele putarine ili da privremeno raspodjeli ta sredstva", naveo je Kovačević.

Prema očekivanoj raspodjeli, Federaciji BiH trebalo bi da pripadne oko 59 odsto sredstava, Republici Srpskoj oko 39, a Brčko distriktu oko dva odsto.

"To se ne dira od 2017. godine. A inflacija je sigurno pojela oko 30 odsto vrijednosti tog novca. To su strašni problemi", kaže dobro upućen izvor "Nezavisnih novina".

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Samo Hapsi

14.12.2023 12:18

Kupuju zgrade a ljudi nemaju, cipele,čizme osnovna sredstva za rad...

ODGOVORITE
Name

infkacija

14.12.2023 13:19

A dali mede plate penzije boracki itd.

Name

BOB ROCK

14.12.2023 14:57

Dobro izgleda ovaj auto-put, ako je to slika autoputa RS, al nešto pust

ODGOVORITE