Недостају санкције за кривично дјело убиство жена

Дефиниција фемицида у Нацрту закона о заштити насиљу у породици и насиљу према женама који је припремила Влада Републике Српске, а који ће се на сљедећој сједници наћи пред посланицима је добра, али недостају санкције које су прописане за ово кривично дјело.

Република Српска 30.10.2023 | 13:21
Недостају санкције за кривично дјело убиство жена

Поручено је ово након састанка посланица ПДП Народној скупштини Републике Српске са представницима удружења за заштиту жена, представницима сигурних кућа, као и правника и активиста. На ову тему организован је низ састанака са стручним лицима, како би се дошло до што бољег рјешења када је ова тема у питању.

Народни посланик Мирна Савић-Бањац каже да, иако је састављањем нацрта направљан корак унапријед, недостају ствари које морају хитно допуњене.

-Дакле, дефиниција је добра, недостају санкције. Фемицид се може третирати на два начина, а то је да буде посебно кривично дјело, као што је првобитно био наш приједлог, или да буде посебан облик тешког убиства. То је оно што недостаје Нацрту закона. О овој теми разговарали смо и са премијером и министром правде и види се спремност да до приједлога закон добије све потребне елементе. Оно без чега нам све ово не вриједи јесте едукација судија који ипак дају посљедњи суд када је насиље у питању – рекла је Савић-Бањац.

Истиче да, иако има још посла да би Република Српска добила добар правни оквир за борбу против насиља над женема, у поменутом нацрту има и добрих ствари.

-Добре ствари овог закона јесу то да ће сигурне куће бити финансиране од стране Владе, као и да ће полицијски службеници моћи својим надређенима изрећи хитну мјеру. То су одређени помаци, али има ту још доста посла – каже Савић-Бањац.

Народни посланик Тања Вукомановић истиче да је важно што су се коначно у рјешавање проблема насиља у породици укључиле и институције, али и остали посланици.

-Ако нацрт закона не претрпи одређене измјене које су неопходне да би уопште било ефекта уложићемо амандмане, али и ићи у измјену Кривичног законика ако буде потребно. Наш приједлог је био да фемицид буде посебно кривично дјело уз низ других мјера које би утицале и на законске оквире и на подизање свијести грађана – рекла је Вукомановићева.

Додаје да паралелно раде на припреми сета мјера како би се спријечило ширење насиља у породици, те да ће након што Република Српска добије нови Закон о спречавању насиља у породици, наставити са даљим активностима.

- Као што смо најавиле, потребно је да са едукацијом о овој теми почнемо од школа, до полицијских службеника и судија. Већ се виде помаци, јер је пред посланицима Нацрт закона, у школе се уводи предмет хуманост и безбједност, на коме ће се, између осталог, говорити и о овој теми, а МУП је организаово семинар на тему насиља у породици, што значи да надлежни препознају проблем. Сада је потребно истрајати да се дође до најбољег рјешења и да се степен заштите жртве подигне на виши ниво – закључила је Вукомановић.

(БН) Фото: Илустрација/Сциенце Пхото Либрарy

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

двије незналице

30.10.2023 15:17

ова савиц+бањац и ова друга криптопосланица не разумију намјере закона. превенција, дјеловање система, а не увецано казњавање. веца казна није никог зауставила од првог поцињеног таквог дјела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип

30.10.2023 15:21

Ја волим насе БиХ Зенске. Нема ниста боље од насих кока. Цувајте насе зене и волите их и не користите их само за размножавање. Како смрдљиви Шиптари цувају своје треба и ми да цувамо своје жене ок. Зато сам против насиља над насим женама. Ако је дала Шупак и то, ћушка и то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јосип

30.10.2023 16:37

Браво Јосипе бас тако насе су најсладје и треба да их цувамо тјесимо и мазимо.

Name

Цитатељка

30.10.2023 18:07

Најбољи закон је драге зене док видите да има проблема у партнерству и браку, на вријеме се спасавајте, насилницима ниста закон незнаци , они униставају зртву до краја, ако добију опомену они су јос гори

Name

ре

30.10.2023 15:53

Убиство је убиство, и не сме бити полне дискриминације, по овима испада да је дозвољено убити мушкарца а није жену, и да су ова два убиства различита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ре

02.11.2023 11:46

Тако је, посебно кривично дјело убиство жене би било ПРОТИВУСТАВНО!

Name

Па ова Влада

30.10.2023 17:22

Нимало не цијени зене, ипак ке ово Балкан

ОДГОВОРИТЕ