Nedostaju sankcije za krivično djelo ubistvo žena

Definicija femicida u Nacrtu zakona o zaštiti nasilju u porodici i nasilju prema ženama koji je pripremila Vlada Republike Srpske, a koji će se na sljedećoj sjednici naći pred poslanicima je dobra, ali nedostaju sankcije koje su propisane za ovo krivično djelo.

Republika Srpska 30.10.2023 | 13:21
Nedostaju sankcije za krivično djelo ubistvo žena

Poručeno je ovo nakon sastanka poslanica PDP Narodnoj skupštini Republike Srpske sa predstavnicima udruženja za zaštitu žena, predstavnicima sigurnih kuća, kao i pravnika i aktivista. Na ovu temu organizovan je niz sastanaka sa stručnim licima, kako bi se došlo do što boljeg rješenja kada je ova tema u pitanju.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac kaže da, iako je sastavljanjem nacrta napravljan korak unaprijed, nedostaju stvari koje moraju hitno dopunjene.

-Dakle, definicija je dobra, nedostaju sankcije. Femicid se može tretirati na dva načina, a to je da bude posebno krivično djelo, kao što je prvobitno bio naš prijedlog, ili da bude poseban oblik teškog ubistva. To je ono što nedostaje Nacrtu zakona. O ovoj temi razgovarali smo i sa premijerom i ministrom pravde i vidi se spremnost da do prijedloga zakon dobije sve potrebne elemente. Ono bez čega nam sve ovo ne vrijedi jeste edukacija sudija koji ipak daju posljednji sud kada je nasilje u pitanju – rekla je Savić-Banjac.

Ističe da, iako ima još posla da bi Republika Srpska dobila dobar pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženema, u pomenutom nacrtu ima i dobrih stvari.

-Dobre stvari ovog zakona jesu to da će sigurne kuće biti finansirane od strane Vlade, kao i da će policijski službenici moći svojim nadređenima izreći hitnu mjeru. To su određeni pomaci, ali ima tu još dosta posla – kaže Savić-Banjac.

Narodni poslanik Tanja Vukomanović ističe da je važno što su se konačno u rješavanje problema nasilja u porodici uključile i institucije, ali i ostali poslanici.

-Ako nacrt zakona ne pretrpi određene izmjene koje su neophodne da bi uopšte bilo efekta uložićemo amandmane, ali i ići u izmjenu Кrivičnog zakonika ako bude potrebno. Naš prijedlog je bio da femicid bude posebno krivično djelo uz niz drugih mjera koje bi uticale i na zakonske okvire i na podizanje svijesti građana – rekla je Vukomanovićeva.

Dodaje da paralelno rade na pripremi seta mjera kako bi se spriječilo širenje nasilja u porodici, te da će nakon što Republika Srpska dobije novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, nastaviti sa daljim aktivnostima.

- Кao što smo najavile, potrebno je da sa edukacijom o ovoj temi počnemo od škola, do policijskih službenika i sudija. Već se vide pomaci, jer je pred poslanicima Nacrt zakona, u škole se uvodi predmet humanost i bezbjednost, na kome će se, između ostalog, govoriti i o ovoj temi, a MUP je organizaovo seminar na temu nasilja u porodici, što znači da nadležni prepoznaju problem. Sada je potrebno istrajati da se dođe do najboljeg rješenja i da se stepen zaštite žrtve podigne na viši nivo – zaključila je Vukomanović.

(BN) Foto: Ilustracija/Science Photo Library

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dvije neznalice

30.10.2023 15:17

ova savic+banjac i ova druga kriptoposlanica ne razumiju namjere zakona. prevencija, djelovanje sistema, a ne uvecano kaznjavanje. veca kazna nije nikog zaustavila od prvog pocinjenog takvog djela

ODGOVORITE
Name

Josip

30.10.2023 15:21

Ja volim nase BiH Zenske. Nema nista bolje od nasih koka. Cuvajte nase zene i volite ih i ne koristite ih samo za razmnožavanje. Kako smrdljivi Šiptari cuvaju svoje treba i mi da cuvamo svoje žene ok. Zato sam protiv nasilja nad nasim ženama. Ako je dala Šupak i to, ćuška i to

ODGOVORITE
Name

Re Josip

30.10.2023 16:37

Bravo Josipe bas tako nase su najsladje i treba da ih cuvamo tjesimo i mazimo.

Name

Citateljka

30.10.2023 18:07

Najbolji zakon je drage zene dok vidite da ima problema u partnerstvu i braku, na vrijeme se spasavajte, nasilnicima nista zakon neznaci , oni unistavaju zrtvu do kraja, ako dobiju opomenu oni su jos gori

Name

re

30.10.2023 15:53

Ubistvo je ubistvo, i ne sme biti polne diskriminacije, po ovima ispada da je dozvoljeno ubiti muškarca a nije ženu, i da su ova dva ubistva različita.

ODGOVORITE
Name

RE re

02.11.2023 11:46

Tako je, posebno krivično djelo ubistvo žene bi bilo PROTIVUSTAVNO!

Name

Pa ova Vlada

30.10.2023 17:22

Nimalo ne cijeni zene, ipak ke ovo Balkan

ODGOVORITE