Политички сукоби угрожавају кредитни рејтинг БиХ

Кредитна агенција „Стандард анд Поор'с“  благо је повећала кредитни рејтинг Босне и Херцеговине. Повећан је са “Б” на “Б+” уз стабилне прогнозе. За сада, услови задуживања Босне и Херцеговине могли би бити нешто повољнији. Хоће ли политички сукоби унутар државе угрозити овај позитиван помак?

Република Српска 13.08.2023 | 21:53
Политички сукоби угрожавају кредитни рејтинг БиХ

Раст кредитног рејтинга још увијек није сто посто сигуран јер је од кредитне агенције стигло упозорење – ако се појачају унутрашњи политички сукоби, све се мијења и враћа на старо. Иако је у мору лоших вијести, благи раст кредитног рејтинга позитивна вијест, и даље је та бројка ниска.

За грађане неће бити неке велике разлике али зато привреда може очекивати нешто повољније каматне стопе. 

„Процјена је да се ситуација у монетарном и фискалном смислу неће погоршати и да је релативно стабилно стање. То значи да ће нам бити повољнији кредити које буду банке узимале да би могле пословати и ширити пословање у БиХ“, каже Зоран Павловић, економиста.

Према наводима аналитичара, до новог повећања кредитног рејтинга у наредних годину дана може доћи само уколико се постигне доношење политичких одлука заснованих на консензусу и добром политичком амбијенту. 

„Ово побољшање кредитног рејтинга не смије бити изговор властима да не чине ништа и да  се задовоље постојећим јер је и овај побољшани рејтинг је на нивоу шпекулативног и  даље је на јако ниском нивоу. Уколико се ова прилика не искористи, политичка нестабилност погорша, а задуживање настави по све неповољнијим условима, бојим се да бисмо у наредној години умјесто побољшања могли дочекати повратак кредитног рејтинга на стари ранији ниво“, каже  Игор Гавран, економски аналитичар.

С обзиром да је БиХ земља са високим политичким ризиком, питање је да ли ће надлежни у БиХ препознати прилику за нове инвестиције или бар задржати тренутне инвеститоре?

„Страни инвестирори који су из Европе, Италије, Аустрије, Њемачке, који су већ упознали кредитни рејтинг и послују већ читав низ година, треба да реинвестирају јер ту је већи потенцијал јер су већ прихватили тај ризик и дуго ту послују. Мислим да је пуно реалније радити да постојећи инвеститори реинвестирају своју добит и мислим да је ту неки потенцијал за повећање страних инвестиција“, сматра Саша Грабовац, извршни директор Удружење економиста РС (СWОТ).

Република Српска плаћа високе камате на кредите које пречесто узима, зато је упитно да ли ће кредитни рејтинг уопште утицати на економско стање у Српској, сматрају у опозицији.

„Политичко стање одређује како ће се даље одвијати економско стање у РС али ово што ми видимо огромна задужења, велики кредити, каматне стопе двоструко више него у ФБиХ, показује лош однос према кредитном задужењу и лоше управљање структура рочности и све оно што чини кредитно задужење једне земље“, истиче Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а. 

Ако остане повећан кредитни рејтинг, то би, можда, могло убрзати реформе и привредни раст. Ипак, све то могу покварити политички сукоби,којих у БиХ не мањка, али и ако се угрози сервисирање спољног дуга.

(БН) Фото: Цапитал

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

+

14.08.2023 00:38

Није угрожена рејтинг БиХ него је угрозе кредитни рејтинг Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

14.08.2023 11:16

Не брини ти за РС.Видим да вам је трн у оку,али ста цес,морате нас трпити...

Name

Јоко

14.08.2023 07:17

Тако је то у БиХ. Свако вуче на своју страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

🚙

14.08.2023 08:29

Значи ли то да са "Б+" може возити и приколицу? 🙈

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.08.2023 12:26

Додик це све урадит са до тога додје

ОДГОВОРИТЕ