Politički sukobi ugrožavaju kreditni rejting BiH

Kreditna agencija „Standard and Poor's“  blago je povećala kreditni rejting Bosne i Hercegovine. Povećan je sa “B” na “B+” uz stabilne prognoze. Za sada, uslovi zaduživanja Bosne i Hercegovine mogli bi biti nešto povoljniji. Hoće li politički sukobi unutar države ugroziti ovaj pozitivan pomak?

Republika Srpska 13.08.2023 | 21:53
Politički sukobi ugrožavaju kreditni rejting BiH

Rast kreditnog rejtinga još uvijek nije sto posto siguran jer je od kreditne agencije stiglo upozorenje – ako se pojačaju unutrašnji politički sukobi, sve se mijenja i vraća na staro. Iako je u moru loših vijesti, blagi rast kreditnog rejtinga pozitivna vijest, i dalje je ta brojka niska.

Za građane neće biti neke velike razlike ali zato privreda može očekivati nešto povoljnije kamatne stope. 

„Procjena je da se situacija u monetarnom i fiskalnom smislu neće pogoršati i da je relativno stabilno stanje. To znači da će nam biti povoljniji krediti koje budu banke uzimale da bi mogle poslovati i širiti poslovanje u BiH“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Prema navodima analitičara, do novog povećanja kreditnog rejtinga u narednih godinu dana može doći samo ukoliko se postigne donošenje političkih odluka zasnovanih na konsenzusu i dobrom političkom ambijentu. 

„Ovo poboljšanje kreditnog rejtinga ne smije biti izgovor vlastima da ne čine ništa i da  se zadovolje postojećim jer je i ovaj poboljšani rejting je na nivou špekulativnog i  dalje je na jako niskom nivou. Ukoliko se ova prilika ne iskoristi, politička nestabilnost pogorša, a zaduživanje nastavi po sve nepovoljnijim uslovima, bojim se da bismo u narednoj godini umjesto poboljšanja mogli dočekati povratak kreditnog rejtinga na stari raniji nivo“, kaže  Igor Gavran, ekonomski analitičar.

S obzirom da je BiH zemlja sa visokim političkim rizikom, pitanje je da li će nadležni u BiH prepoznati priliku za nove investicije ili bar zadržati trenutne investitore?

„Strani investirori koji su iz Evrope, Italije, Austrije, Njemačke, koji su već upoznali kreditni rejting i posluju već čitav niz godina, treba da reinvestiraju jer tu je veći potencijal jer su već prihvatili taj rizik i dugo tu posluju. Mislim da je puno realnije raditi da postojeći investitori reinvestiraju svoju dobit i mislim da je tu neki potencijal za povećanje stranih investicija“, smatra Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženje ekonomista RS (SWOT).

Republika Srpska plaća visoke kamate na kredite koje prečesto uzima, zato je upitno da li će kreditni rejting uopšte uticati na ekonomsko stanje u Srpskoj, smatraju u opoziciji.

„Političko stanje određuje kako će se dalje odvijati ekonomsko stanje u RS ali ovo što mi vidimo ogromna zaduženja, veliki krediti, kamatne stope dvostruko više nego u FBiH, pokazuje loš odnos prema kreditnom zaduženju i loše upravljanje struktura ročnosti i sve ono što čini kreditno zaduženje jedne zemlje“, ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

Ako ostane povećan kreditni rejting, to bi, možda, moglo ubrzati reforme i privredni rast. Ipak, sve to mogu pokvariti politički sukobi,kojih u BiH ne manjka, ali i ako se ugrozi servisiranje spoljnog duga.

(BN) Foto: Capital

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

+

14.08.2023 00:38

Nije ugrožena rejting BiH nego je ugroze kreditni rejting Srpske

ODGOVORITE
Name

Lemi

14.08.2023 11:16

Ne brini ti za RS.Vidim da vam je trn u oku,ali sta ces,morate nas trpiti...

Name

Joko

14.08.2023 07:17

Tako je to u BiH. Svako vuče na svoju stranu.

ODGOVORITE
Name

🚙

14.08.2023 08:29

Znači li to da sa "B+" može voziti i prikolicu? 🙈

ODGOVORITE
Name

BL

14.08.2023 12:26

Dodik ce sve uradit sa do toga dodje

ODGOVORITE