Сјећања на 4.000 Срба убијених у Пребиловцима

У Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима данас је обиљежен празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика, који је установљен на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима, надомак Међугорја.

Република Српска 06.08.2023 | 15:49
Сјећања на 4.000 Срба убијених у Пребиловцима

У присуству великог броја вјерника из цијеле Херцеговине и региона, Свету архијерејску литургију служили су Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и владика новобрдски Иларион, викар патријарха српског.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом нагласио је да је цијела Црква саздана на мученицима.

"Наши мученици су страдали на путу вјере и оданости Цркви. Нису изгубљени њихови животи. Многи су мислили 1941. када су их у јаме бацали да ће бити засвагда заборављени. Гле чуда, они су васкрсли из тих дубина и данас их слави читава Црква Божија. Њихови примјери су и нама данас инспирација да морамо и ми бити у своје вријеме свједоци Божији, како овдје у Херцеговини тако и на сваком мјесту", рекао је митрополит Хризостом.

Он је подсјетио да је годинама брањено и затирано сјећање на мученике пребиловачке и све друге на бројним стратиштима.

"Господ није дао да безбожници за сва времена затру сјећање на наше жртве и наше мученике. Дошло је вријеме да се свих њих сјећамо и да их славимо као мученике. Црква је данас украшена, јер су они слава и понос Цркве, јер су својим животима посвједочили вјеру у Христа Господа", рекао је митрополит Хризостом.

Владика Димитрије захвалио се свима који су данас били у Пребиловцима, те позвао вјерни народ да помогне у изградњи конака код пребиловачког храма.

"Треба да изградимо конак како би нас у наредним годинама имао ко дочекати овдје, монаси или монахиње. Дај Боже да то тако буде", поручио је владика Димитрије.

Владика новобрдски Иларион, викар патријарха српског, поручио је у бесједи да су Пребиловци мјесто Васкрсења и мјесто гдје је Небо отворено.

"Христос је из јама вадио невину дјецу, жене и људе који су у бездан бацани као у уста звери. Зло их је бацало у дно, а светлост Васкрслога Христа их је избавила и узнела на небеса. Бачени су на дно, а они су на највишој висини у светлости и чекају нас да им се придружимо", рекао је владика Иларион.

Он је навео је да је храм у Пребиловцима, од мјеста од кога сви окрећу главу, постао мјесто у које сви хрле.

"Ово је место где можемо Бога да додирнемо и осетимо да је он добар", рекао је владика Иларион пренијевши вјерном народу поздраве Његове светости патријарха српског Порфирија.

Владика Иларион је пожелио да заједништво у Цркви буде све веће и да се све више превазилазе подјеле међу народом.

Обиљежавању празника Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика присуствовао је велики број вјерника из Херцеговине и региона, као и велики број високих званица међу којима и генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Љубица Миљановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Милица Ијачић, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и многи други.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква исте године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату.

Овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима, надомак Међугорја.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене у спомен-костурницу у Пребиловцима.

У јуну 1992. године током офанзиве "Чагаљ" припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз помоћ предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол Васкрсења и живота, а од тада до данас Пребиловци су мјесто које опомиње и пркоси свима који мисле да се један народ може истријебити са свога вјечног огњишта.

(Срна)  Фото:Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боро

06.08.2023 16:55

Пребиловци су пораз за цитаво цовјецанство. Зар море цовјек тако Нестор да Угади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

06.08.2023 18:30

Ејсссссс, ма и у Приједору су партизани побили србе. Да није било цетника у Приједору, данас неби било срба у Приједору

Name

yyy

06.08.2023 17:10

славаим и милост бозија

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.08.2023 19:05

Заиста. Пребиловци су срамота цијелог човијечанства. Да тако нешто могу људи чинити. А у Југи ни ријечи о томе. Није смијело од Тите. Па ви крезуби помињите Титу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2023

06.08.2023 21:37

За Пребиловце нисам чуо до распада СФРЈ.Ето колико нам је Јосип Броз желио добро. Мрцина стара,измишљени лик. А жалимо за бившом Југом. Данашњи статус српског народа је резултат његове политике и владавине.Ми,срби смо њима стварали простор за живљење,зато им је и требала онаква држава.

ОДГОВОРИТЕ