Радници текстилне фирме из Козарске Дубице отпуштени

Радници текстилне фирме "Дубицоттон" из Козарске Дубице, која је у италијанском власништву и бави се прерадом памука, сазнали су путем телефонског разговора да остају без посла, тачније да су технолошки вишак.

Република Српска 06.08.2023 | 15:38
Радници текстилне фирме из Козарске Дубице отпуштени

Све се то десило 31. јула, пред почетак колективног одмора, који ће трајати цијели август, казали су "Независним новинама" радници ове фирме, која се једина на овим просторима бави прерадом памучних и вискозних влакана.

Радници кажу да их је око 70 остало без посла, као и да су наслућивали да би могло доћи до отказа, али нису ни сањали да ће их бити толико, као и да ће им преко телефона саопштити ту одлуку. Додају да су страховали од ове ситуације, јер је ово од 2016. године треће масовно отпуштање радника у овој фирми.

"Рекли су нам да је разлог нашег отпуштања смањен обим посла, који је узроковала свјетска економска криза. Звали су телефоном и саопштили радницима ову одлуку. Међу њима има радника који су примљени и на одређено и на неодређено, а према мојим сазнањима, 70 радника је остало без посла.

Жао ми је што је до овога дошло, јер је плата била редовна, регуларно смо били пријављени, на то не могу да се жалим. Идемо сви 6. септембра по радне књижице, и они који имају право на отпремнине, иду по њих. Морамо се пријавити на биро, гдје ћемо на основу радног стажа сазнати колика нам надокнада сљедује ", прича овај радник, који не крије огорчење због ове ситуације.

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, каже да је упознат са ситуацијом која је задесила раднике фирме "Дубицоттон".

"Био сам у контакту и са директором фабрике, а и наш повјереник ми је јавио на вријеме ситуацију. По мојим сазнањима, сви ће добити рјешење да су технолошки вишак, у коме ће писати која права имају. Имају отказни рок од 30 дана, а како сам чуо од директора, то је цијели овај мјесец, јер су на колективном одмору, и да ће од септембра отићи из фирме, када ће им бити исплаћена отпремнина у складу са законом, као и исплаћене све плате и доприноси", каже Ружичић и додаје да је, према његовим сазнањима, до отпуштања дошло због смањеног тржишта.

Дражен Видовић, директор "Дубицоттона", каже за "Независне новине" да су 64 радника проглашена за технолошки вишак због тренутних захтјева и понуде на тржишту, као и да је сва законска регулатива испоштована.

"Нажалост, били смо присиљени урадити ово због кретања на тржишту Европе и свијета, с обзиром на то да смо оријентисани 100 одсто на извоз. Криза која је почела још од пандемије вируса корона, па све до рата у Украјини, довела је до ситуације да смо морали редуковати нашу производњу, преоријентисати је на артикле који су тренутно тражени на тржишту, и ово је привремена мјера.

Мање од тренутног броја радника нећемо ићи, јер опстанак и производња фирме нису упитни, а сада имамо 290 радника", објашњава Видовић и додаје да су били принуђени да смање број радника и због поскупљења електричне енергије за 60 одсто у овој години.

Додаје да предузеће наставља да ради нормално, 24 сата на дан, и нема укидања треће смјене, иако такве приче круже међу радницима.

Дубички "Дубицоттон" отворен је 2007. године капиталом италијанске компаније "Франзони Ре Срл.".

(БН/Независне)  Фото:Архив

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Младен

06.08.2023 15:46

Тихе санкције,тек је поцело

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.08.2023 20:30

"Вода полако улази у чамац" Онако сликовито речено,многи ће сконтат😂 Тај чамац се зове БХ ентитет,погодите који..😉

Name

Ре

06.08.2023 21:28

Не виде то слепци када забале на љубитеље шаторске свирке

Name

Опера и Лабрадор

06.08.2023 15:49

Битно је да је папак Дарко Бањац У Општини К. Дубица од када су завршени задњи локални избори незаконито је запослено преко 10 старначких војника папка Дарка Бањца НПС. Општина не објављује службени гласник што је обавезна по закону, председник омладине НПС-а се формално боди да ради у Туристичкој организацији у К. Дубици никад на посао није дошао,тешко да ће овде икад бити боље, верујте мафија је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козарска Дубица

06.08.2023 15:50

Именован је тако за в.д. директора Бање Мљечанице Дарко Бањац (занимљив детаљ на ту га је функцију формално именовао најновији прелетач Драган Брдар који је гле чуда и неслужбени свак Дарка Бањца) да не говоримо о намештеним тендерима и што је дотични помоћ која је стигла од владе Србије доделио свом оцу у питању је 10 000 км, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици то је бре картел а не странка…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

06.08.2023 16:08

Битно је да преседник сидиката није висак...

Name

+

06.08.2023 16:27

Тихе санкције и индиректно пропаст свуда. Нема друге, него лечити у завичају прадиједова имања. Тако ће и из Европе пристизати браћа. Када се тамо полне гасити. Мало по мало, све се сломи на онима, који само за голи живот раде. Ако има Цура, нека се удају и ДИЈЕЦУ хране. Европа напредује у старачким домовима, а и ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

06.08.2023 16:33

Поцело је поцело

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

06.08.2023 17:06

Не заборавите се захвалити И онима који су повећали цијену струје за 60%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

06.08.2023 17:44

Е сад се фино обратите додику и нека вам објасни разлог за отказе

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

06.08.2023 18:10

Логицан потез једне фирме у капиталистицком систему Повлацење у своје матицне дрзаве и продузавање неизбјезне агоније Прво падају мале привреде и економије јер њих покреце економија великих Лако они могу израцунати ако се овако несто десава за једну годину ста це бити за десет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2023 08:29

Морају бјежати јер не могу више рекет плаћати! То кад људи схвате биће им све јасно.

Name

Нм

06.08.2023 19:46

Јаране,истина,предсједник синдиката није вишак,али је зато и десно и лијево сметало,ничему не служи осим да виси на огледалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

06.08.2023 22:20

Предсједник има имунитет. Ви бирате некога у кога имате повјерење да вас неће издати.

Name

друзе

06.08.2023 23:31

Америка сруси једну Либију.Ирак Афганистан,Сирију итд..итд..дакле врло јаке земље а да не растуре ово...Мислим не будите смијесни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

07.08.2023 08:53

Сад ће Данко Ружичић и Ранка да се укључе да ријеше ситуацију као и до сада што су решавали! Плаћали сте синдикалну чланарину да вам они стручно објасне да послодавац може то да уради!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајке за дјецу и одрасле

07.08.2023 09:29

Данко Ружичић је предсједник Гранског синдиката 20 година. Као и Ранка Мишић. Одличне плате и ништа не раде. Свуда у свијету Синдикат је супростављена страна држави и послодавцима у побољшању положаја радника и заштити њихових права. Ова два демагога и ухљеба ништа деценијама не раде, само чекају почетак мјесеца и високу плату. А глупи народ то гледа.

ОДГОВОРИТЕ