Начелник у општини ухљебио своју и женину родбину

Најмање петоро чланова уже породице Милана Ковача запослено је без конкурса и уз најгрубља кршења Закона у локалној управи и њеним организацијама и институцијама, од када је освојио мандат начелника општине Шипово као кандидат СНСД-а.

Република Српска 02.07.2023 | 20:55
Начелник у општини ухљебио своју и женину родбину

Према тврдњама више извора еТрафике, увидом у документацију која ово потврђује, али и по признању самог Ковача када смо га позвали за коментар, начелник Шипова је од ступања на дужност, општинску администрацију и институције за кратко вријеме претворио у газдинство његове породице и тазбине, постављајући, на врло одговорне позиције, неискусне нећакиње и сестричине, подобне и послушне, без обзира на њихове стручне компетенције и законске процедуре.

Непотизам јачи од стручности

Дијелећи радна мјеста шаком и капом, Ковач је према тврдњама наших извора, двије нећакиње његове супруге запослио у Центру за социјални рад и то на пословима дјечје заштите, иако је једна по струци еколог (М. С.) и није квалификована за рад са, на примјер, жртвама породичног или сексуалног насиља. Трећа особа која је запослена по његовој директиви у овој установи је економиста по струци, такође без потребне стручности за рад са најосјетљивијим категоријама становништва, али са “правом” партијском књижицом.

“Трећа нећакиња његове супруге је запослена као в.д. директора Туристичке организације у овој општини, иако са туризмом и нема пуно везе, јер је по струци технолог. Осим супругине, Ковач немилице запошљава и своју родбину. Своју прву нећакињу, Ковач је запослио у Комуналној инспекцији. Другу своју нећакињу запослио је на мјесто свог замјеника. Брата своје супруге запослио је у Поштама Српске. Има ту још неколико њих који су запослени по партијској линији, мајка једног одборника и слично, али најупадљивије је немилосрдно запошљавање родбине, без обзира на стручност. Већина их је запослена без конкурса или је конкурс расписиван да би се погодовало кандидатима, мијењајући правилнике тако да се уклопе у конкурс”, тврди наш извор.

Један од конкурса, који је раније расписан и који је и још увијек доступан на огласима за посао јесте управо пријем професора екологије и једног економисте. Њима је, касније, без конкурса, дат уговор на неодређено на мјеста “стручних сарадника за дјечју заштиту”, уз прилагођавање систематизације радних мјеста, мјесецима прије истека претходног уговора, иако за ове послове немају стручне компетенције и раде са најосјетљивијим категоријама грађана.

“Све то је урађено раније да се не би расписивао конкурс, јер ниједна од њих не би могла да прође и буде изабрана по закону, пошто немају потребну стручну спрему. Истовремено, са тим најтеже погођеним људима у ЦСР нема ко да ради, јер тамо имају само пар компетентних људи, али немају, рецимо, ни правника ни психолога. Али, еколога имају, док им социјални радници раде по вртићима. Замислите ви онда како прође са њима нека жртва насиља или сексуалног злостављања. Да ли је ова установа у стању да пружи потребну помоћ и заштиту, и да препозна потребе својих штићеника? И то је само један примјер, има их колико хоћете. Овдје је општина постала приватна ствар породице”, каже наш извор.

Ковач: Приватизовао сам општину

Интересантно, Милан Ковач ни у једном тренутку није оспорио истинитост навода наших извора када смо га позвали за коментар. Ковач нам је шаљиво рекао да јесте приватизовао општину и да је све истина што се о њему говори.

“Не ради кћерка мог брата у Туристичкој, него у општини, тамо сам је примио и ту је самостални стручни сарадник. Морам да провјерим коме сам расписивао конкурсе, некоме јесам, некоме нисам. Мислим да нисам никоме без конкурса. Пошаљите ми то имејлом све да видим кога сам гдје запослио. Рећи ћу вам и шта не треба. Мене кад нема у новинама ја имам проблем. Морате ми и слику ставити, неку лијепу”, каже Ковач.

Бивши предсједник Скупштине општине Шипово Милан Плавшић, који је раније отворено проговорио о корупцији локалног СНСД-а, због чега су га избацили из партије и смијенили, каже да је све што смо га питали истина и да је још и горе.

“Све је то истина и још је и горе, само ја нећу да прозивам ту омладину по именима да ме не мрзе. Али ово што се ради је катастрофа и то ме поједе. Могао сам и ја са њима, али ја то не могу, мене су људи гласовима обавезали да им одговарам за све што радим”, каже Плавшић.
Ожеговић: Обесмишљени конкурси

Дамјан Ожеговић из Транспаренцy интернатионала БиХ каже да њихов центар за пружање правне помоћи највише пријава незадовољних грађана прима управо из области запошљавања у јавној управи, установама и предузећима. И не само то, проблем је што наши прописи не дефинишу обавезу конкурса у јавним предузећима, тамо гдје је обавезно расписивање у јавној управи.

“Конкурси су до те мјере обесмишљени да не пролазе увијек најбољи, већ се примају они које руководиоци одаберу са листе успјешних кандидата уз задовољавање минимума услова конкурса. Будући да начелник има контролу и политичку моћ и над пријемом у јавним предузећима и установама чији је оснивач општина, јасно је да је имао неки политички утицај. Међутим, овдје треба преиспитати и улоге руководилаца тих организационих јединица и установа и предузећа. Спорно је да су, најчешће у тим малим општинама, ти кандидати, који добијају послове, често у родбинским везама са начелницима и руководиоцима. Проблем је што они нижерангирани обично о томе не проговоре јавно, јер када то ураде, немају могућности успјеха у жалбама”, каже Ожеговић.

Такви кандидати немају никаква права, каже Ожеговић, нити имају коме да се жале, због чега је и дошло до оволике бахатости оних који имају политички утицај, па могу да бирају чланове својих ужих и ширих породица или партијске колеге на расположива радна мјеста.

“Тако ће од њих тражити неке партијске контрауслуге. Запошљавање таквих радника и јесте зато наша највећа бољка, јер нам доминира партократија и политичка моћ појединаца долази највише до изражаја. Ово што смо видјели у Шипову, у којем дотични начелник потврђује све наведено, показује до које мјере су они заштићени. Наша јавна предузећа и управа постали су не само политички плијен, него и адреса за ухљебљавање родбине, кумова и пријатеља. То показује до које мјере је наша држава заробљена и због чега се назива хибридни режим”, каже Ожеговић.

Обавијестили омбудсмана за дјецу

Информација да у Центру за социјални рад у Шипову, са најугроженијим категоријама становништва, раде особе које нису професионално оспособљене за рад са неком од најугроженијих категорија становништва, била је довољно шокантна да о томе питамо за коментар и омбудсмана за дјецу РС.

На питање да ли је прихватљиво да економисти и еколози обављају старатеља штићеницима којима је потребна помоћ ове установе, у овој институцији су нам рекли да се “према Породичном закону, за стараоце поставља лице које има лична својства и способност за вршење дужности стараоца, а исто није условљено стручном спремом нити звањем/занимањем”.

(еТрафика) Фото: Вечерњи/општина Шипово

 

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Кнежево

02.07.2023 21:12

Колико је начелник Кнежева ухљебио своје родбине,што о томе не пишете...од инзињера до милионера догурао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.07.2023 21:32

Колико је нацелник Теслица напримао зенине родбине.Савјетник,рођак...

Name

Ре за Ре

03.07.2023 05:52

Ти не једи баљегу нацелник Теслица је један од постенији људи у овој дрзави,,криво је теби сто твоји СНСД и сви владајуци немају ни грам постење као нацелник Милицевиц..стоко..

Name

Куки

03.07.2023 09:04

Нацелник Опстине Теслиц је друскане најпостенији нацелник у овој вукојебини,, само да знас,боту

Name

Ваљуга

03.07.2023 09:04

Сви нацелници снсд су криминалци и мафија

Name

Правда

02.07.2023 21:18

Просетајте се мало Кнезевом имацете ста видјети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

02.07.2023 22:13

У КНЕЗЕВУ је криминал,нацелник Боројевић,Цедо Вуковиц, остали,суму исекосе,требају у Затвор дозивотно, омладина се исељава,због њих,

Name

Ипе

03.07.2023 00:10

Ви у Кнежеву,само то гледате,нема просвједа?

Name

Кукуу

02.07.2023 21:33

Шта каже билмез из Шипова... Ставите и неку моју слику..... Због овакве алаве и бахате стоке се ви бојите избора по узору на нормалне земље. Дочекаћемо и тај дан да ова багра трепери на дан избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само екологија

02.07.2023 21:38

Шта ће овај Ковач зна како се ради у полудивљим срединама! Нећакиње му све еколози и технолози,али из Чакрчића.Како тек тај краде и дописује на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

02.07.2023 21:44

У свакој опстини вам је исто стање годинама а ви насли сад да писете као да је то неста ново бозе ти сацувај па иста гамад у цијелој РС зато биједа и постени људи немају ни за основно и своју дјеца сколују на тезак нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

02.07.2023 21:46

А гдје овог нема ајмо бити реални?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сад

02.07.2023 21:52

Ђаво би му га знао шта је горе тај што је ухљебио своју фамилију или онај што узима 20-ак хиљада км за запослење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

02.07.2023 21:58

И у хидрометеоролоском заводу РС је директор Боројевиц из Кнезева запослио и унаприједио своју фамилију, супругу и сестру, а ту ради и фамилија многих функционера СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

02.07.2023 22:01

У Рибнику је зло. Запошљавају се не компетентне особе за одредјена радна мјеста. Љубавнице од моћника почињу преко намештени конкурса. У ШУМАРСТВУ политику воде 3"моћника".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

02.07.2023 22:16

Овај је неопјевани лопов,који се крије иза Бурле....стока не опјевана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скендер

02.07.2023 22:27

Вакуф нека тако вам треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

02.07.2023 22:45

Само да поцне рат тоби нам једино било спас да се ријесимо дзохара и ухљеба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Којо

03.07.2023 09:05

Пријатељу, па рат нам је и довео овакве дјилкосе на власт. Ратује се тако сто се народ који види неправду и криминал, окупи у заиста великом броју, изадје на улице, и трази своја права на миран нацин. Али, ови на власти су се толико осилили, да им ни демонстрације градјана не знаце ниста, напротив, јос це и да исмијавају народне демонстрације на најприземнији нацин, бас онако какви су и сами

Name

Јами

02.07.2023 22:49

А ста оцекивати од цовјека који казе ријека нам дзаба теце то треба у цијеви и струју производити а дјикан да зна од Пливе и Јања би могло комплет Сипово зивити само од туризма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

02.07.2023 23:48

Додјите у Зворник, у градску управу, ЈП Посте Српске у Зворнику, Центар за социјални рад гдје се на списку налазе годинама церке Вукасина Николиц, јос док су биле редовни студенти, о дому здравља и болници да се не прица, додјите у било које јавно предузеце па цете видети све родбинске везе и везице

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

03.07.2023 09:22

А ста се ради у БЛ, све родбински увезано

Name

Ако

03.07.2023 05:59

Цемо реално тако је од рата јос у свим градицима и градовима небитно ко био на власти.. тузно само сто је након 30год. То као нека вјест сад..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

03.07.2023 06:14

За све је то крив узурпатор и диктатор, он је заробио судове и тузиластва. Гдје нема права и правде ступа анархија могу радити ста хоце. Они виде како он пљацка и то сто пута висе и ником не одговара. И ти примитивци и скоројевици казу ма могу и ја. То су пријератни анонимуси комплексаси. Њима су оци гладне, то треба протјерати у суму, они нису за цивилизацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница

03.07.2023 07:03

У односу на Мићу Краљевића, Ковач је мала маца. Мићо је запослио у јавном сектору сву родбину, родбини даје тендере, швалерке, а они који то нису уз већу суму новца добијали су посао. И то му је мало било па је шофера који ради у САД запослио уговором као преводиоца, који нема везе са преводјењем, никада није ни ушао у општину, а мјесечно прима 1850 КМ, вјероватно паре иду Мићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

03.07.2023 07:16

Ко це коме него свој своме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУС

03.07.2023 07:28

Мислиш да и ми у Сокоцу немамо свог Ковача? У нашег Цицка сви радно способни у његовој кући и код његовог шуре (жениног брата) раде на буџету. Жена у пошти, шура у ФК Гласинац гдје му је плата око 8000 км, дјеца од шуре једно матичар, друго у центру за информисање, снајка исто тако. Нема да нема. Удри тако и не брини за будућност док други гладују

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ПИ... МА

03.07.2023 07:53

Која мрска фаца све говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

03.07.2023 08:21

Шта је ту чудно и ја бих све своје запослио. Тридана приче и ћао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

03.07.2023 08:37

Гласајте опет за ове похлепне и бездушне и покварене особе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.07.2023 08:40

Већ сам писао да сам гледао емисију на К3, гости Ковач и Синиша Гатарић ,кои му каже да је подигао кредит у ИРБ од 10 милиона и да невраћа тај кредит на шта је он само заћутао, они су се подјелили и лапају колико хоће али само морају пинку уплатити у централни комитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види, РС

03.07.2023 08:56

То нека озбиљна "држава".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

03.07.2023 10:44

Ништа боље није ни у Вишеграду.Ђуревић запошљава у општину само снсдеовце,а перишић на електрану исто тако само снсд.Запослили на електрану учитељице и фризерке,сад и оне кадар на електрани.А способна и образована дјеца одоше у свијет,јер неће да им буду полтрони.Ужас шта?се ради и шта смо дочекали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медјед

03.07.2023 12:22

Нека, нека, само удри Мехага и бабо је тако!! Мало узимају колико је народ опичен па пушта да се краде и пустоши... Треба наставити овако, честитке начелнику, брАооо мааајсторееееее 😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадна вам мајка

03.07.2023 15:24

Овај народ је дефакто луд враћа туђе кредите који су додјељивани преко ИРБа,враћа туђе милионске грешке путетем одштете али нико не одговара нико не иде у затвор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Којо

03.07.2023 16:56

Неће више нико у рат. Бранити туђу имовину. Него ви сада очи у очи, као ВУКАН, реците шта треба у уклањајте лошу Власт . Рат роди нове криминалце. Не рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савковиц

03.07.2023 16:58

А шта се тек ради у дому здравља ђе је директор Купрешак Гордана и Симо Вујић секретар. Требалоби ту у књиге завирити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

03.07.2023 17:21

Бас тузно знаци у јавним установама нико не мозе ,,љубавника,,имати ,е та стара добра времена...до дусе фрајера висе и нема све је то несто угладјено и стерилисано...

ОДГОВОРИТЕ