Отворена изложба графика "Теодор Љубавић" у Новом Горажду

У храму Светог Дјордја у Новом Горажду отворена је изложба графика "Теодор Љубавић" насталих на Трећем Сабору графичара на којој су приказана дјела 11 умјетника из Србије и Републике Српске.

Република Српска 17.06.2023 | 19:47
Отворена изложба графика "Теодор Љубавић" у Новом Горажду

Историчар умјетности Оливера Вукотић рекла је отварајући изложбу да штампарија у Горажду наставља да живи и послије 500 година од штампања првих књига које су понос српске литературе. 

"Радови су заиста импресивни и на најбољи могући начин представљају српску умјетност овог вијека", истакла је Вукотићева.

Сликар из Бања Луке Михајло Ракита каже да би у земљама свијета са развијеном културом јубилеј 500 година од штампања једне књиге био грандиозно прослављен уз учешће еминентних стваралаца из ове области.

"И овај трећи Сабор графичара организовала је само општина Ново Горажде што је недопустиво и што иде на душу широј друштвеној заједници, Министарству културе и другим институцијама", додао је Ракита.

Графичар Весна Стајчић је стигла из Београда и на изложби се представила са два рада.

"То је у једном раду, линолезу страница из "Молитвеника", једне од књига штампане у горажданској штампарији, и веома сам задовољна и задатом темом за Сабор, али и уметничким остварењима мојих колега", казала је Стајчићева.

Умјетник Владимир Влајић из Београда је рекао да су његове графике на граници симболизма и представљају његов унутрашњи доживљај дјела горажданске штампарије.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић је истакла да је обиљежавање јубилеја 500 година од постојања ове штампарије била прилика да се шира друштвена јавност упозна о почецима српског штампарства.

"Одржавање Сабора графичара је значајан догађај за нашу малу општину која покушава да настави у континуираном промовисању горажданског штампарства", рекла је кратко Петковићева.

У оквиру програма Сабора графичара одржаће се и округли сто на тему "Графика некада и сада".

(БН) Фото: БН

Коментари / 0

Оставите коментар