„Проинтер“ упознао Пореску управу: Остали без лиценци

„Проинтер“ (с којим „сарађује“ Игор Додик, син Милорада Додика) обавијестио је директора ПУ РС Горана Маричића да је у тендерском проблему због изгубљених партнерстава са свјетским ИТ компанијама. АЈН БиХ нема јавни став, стручњаци за јавне набавке упозоравају да би преостали приватни партнери могли да уцјењују институције, јавна предузећа и установе, којима је угрожено пословање.

Република Српска 13.03.2023 | 20:00
„Проинтер“ упознао Пореску управу: Остали без лиценци

"Проинтер“, редовни ИТ тендер побједник у Републици Српској, повезан са породицом предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је за осам година са јавним сектором склопио уговоре вриједне невјероватних 224.345.332 КМ, обавијестио је директора Пореске управе РС Горана Маричића да више није партнер свјетских ИТ компанија, да је изгубио лиценцна права те да би Пореска управа сада требало да изабере нову фирму која није на „црној свјетској ИТ листи“, открива Журнал.  

У допису који је у посједу Журнала, стоји и живописан приједлог:

„Постојећи извршилац услуга је обавијестио уговорни орган о могућности да предметни оквирни споразум буде уступљен другом добављачу који има потребна лиценцна права, при чему уступање оквирног споразума неће довести до измјене садржаја оквирног споразума.“

Маричић је потом детаљно изанализирао Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине па устврдио да ово и није лоша идеја, јер „није изричито забрањено мијењење уговора“. Сугестивно се обратио Агенцији за јавне набавке Босне и Херцеговине и побројао могућности.

Иако остала дијељења из буџета по основу дискутабилних ИТ уговора у допису није спомињао, предмет његовог упита само је оквирни споразум за софтверске лиценце потписан 28. априла прошле године, а који важи до 31. децембра ове и вриједан је 369.533 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

И Журнал је занимало мишљење Агенције. У крајње непрецизном и уопштеном одговору, а који је потписала директорица мостарске подружнице Сања Ћубела, кратко стоји да „Агенција даје мишљење на конкретне упите уговорних тијела те су одговори конципирани у складу са одредбама Закона о јавним набавкама, у зависности на шта се конкретни упит односи“.

„Одговор поменутом уговорном тијелу се односио на одредбу чланка 75. ЗЈН БиХ“, закључила је.

А истина је да с овим више никакве везе нема ЗЈН БиХ, иако уговор из њега проистиче, већ питање облигационих односа.

Монитори јавних набавки, ангажовани на порталу „Пратимо тендере“, објашњавају да уговорни орган којем је угрожено пословање, уколико га је понуђач обавијестио 30 до 60 дана прије истека рока у којем може да пружа услуге, мора да поништи оквирни споразум и распише нови тендер. С друге стране, ако времена нема, јасно је да једина преостала могућност преговарачки поступак.

„Могуће је и да свјетска компанија, која има право по ауторству, предложи своје партнере у држави“, напомињу.

„Проинтер“ је недавно изгубио партнерство са САП-ом и уговор неће бити продужен након 23. марта, када истиче. На званичној страници ове њемачке компаније стоји да су јој сада партнери у Босни и Херцеговини „Планет Софта“, фирма Ведрана Јарића у чијој управи сједи бивши градоначелник Бањалуке из СНДС-а Игор Радојичић, и „БХ Телецом“, којим управљају кадрови СДА.

„У овом случају, када је 'Проинтер' дошао у ситуацију у којој јесте, преостале двије компаније могу да повећају цијене и да се договоре и практично подијеле тржиште. Колузија је заправо веома штетна и огроман простор за корупцију“, упозоравају монитори.

Иначе, тендерска незајажљивост фирме с којом, према признању Милорада Додика, „сарађује“ његов син Игор, још 2019. први пут је дошла на наплату.

Компаније „ИБМ Wорлд Траде Цорпоратион“ и „ИБМ Иреланд Продуцт“ 6. марта те године раскинуле су уговоре о сарадњи са „Проинтером“. У неколико наврата захтијевале су објашњење у вези са медијским објавама о намјештеним тендерима, стоји у документацији коју је Журнал објавио 2021. године.

„ИБМ“ и „ИБМ ИП“ су проблематизовале начин на који „Проинтер“ послује са институцијама, јавним предузећима и установама. Након раскида ових уговора, 18. јула исте године, Додик је пред посланицима у парламенту РС коначно и потврдио оно што заправо није желио - повезаност сина Игора са „Проинтером“.

„Није власник, ни овлаштено лице у тој фирми, али јесте сарадник те фирме, сарађује са иностраним фирмама и има од тога приходе.“

У фебруару прошле године, мјесец и по након што су пооштрене америчке санкције Додику, тадашњем члану Предсједништва БиХ, партнерство са „Проинтером“ раскинуо је и „Мицрософт“.  То сада чини и САП.

(Зурнал.инфо) Фото: Цапитал

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

зока

13.03.2023 19:08

Видим ја Миле несто неурозан у задње вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

14.03.2023 07:25

Ахахахахаха! Ајоој шта ово би, па људи моји је ли ово могуће?!

Name

Маа

13.03.2023 19:42

Није могуце да нису пропали а новци грдни извуцени од свих предузецаа институцијааа ??????? Појелааа мацааа!!! Као и кредит за малог од 3 мил8онцицаа јојјј дрзавоо правнаа имааа ли те на видикууу????корумпираниии харајуу !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игорова зграда

13.03.2023 19:51

Погледај народе шта је Додик направио од вашег новца за ППРОИНТЕР И ИГОРА ДОДИКА ЈОШ МУ ДАЈТЕ ГЛАС ЗА ДОЖИВОТНОГ ТЗ ПРЕСЈЕДНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

13.03.2023 20:03

Питајте Висковица,он сигурно зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уфоф

13.03.2023 20:34

Несто вам се опасно љуља република и дрзава и губернија. Јос мало поцеце вам падати они јарболи на свакој кривини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.03.2023 20:39

Још једна потврда да Додик има задатак и обавезу да уништи Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.03.2023 20:47

Дошло време да се подвуце црта и поврати.А најлакши начин повраћања је ставити прст у уста

ОДГОВОРИТЕ
Name

програмер

13.03.2023 20:52

Нека се нешто дешава. Можеш колико хоћеш али не и докле хоћеш!!! Доста више бахаћења власти и демонстрирања силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

13.03.2023 20:59

Ако сада кажеш да су стране компаније раскинула уговор са криминалцем Игором ,оде глава,јер тата је предложио нови закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

око све види

13.03.2023 21:35

ми само моземо да сањамо да проинтер упане у проблеме док је дудук зив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

13.03.2023 21:46

Породица Додик ИТ могули, инспиратори софтверске експанзије бањолучке компаније. А нису одбацили од пословне филозофије Змаја од Шипова који је суђен због држања роба на свом имању. А роб сеоских папака из Лијевча је Српска. Но, добро је, почели су ђилкоше ударати по џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

14.03.2023 04:06

Милокрадеее видис како санкције стизу полако, руси се лагано све око тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

14.03.2023 06:33

А ко фол треба им лиценца, ма дај не....

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

14.03.2023 06:36

ко другом јаму копа сам у њу упане зло радјено готово судјено досо дјаво по свој усур

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

14.03.2023 07:08

Треба питати и Додика старог и Додика млађег и Секу Кузмановић шта је Игор седмичним доласцима тражио, прије око пет шест година, у Електрокрајини Бањалука. И сад утјерују страх у кости слободним новинарима и њиховој деци. Вукану не могу ништа, он их се баш не боји, уз то је народни посланик и трибун, то га штити, бар се надам да је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

14.03.2023 07:56

Има пуно фирми бољих и поштенијих од принтера,па нека раде са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

14.03.2023 07:57

Свеједно је све на црњака па би могли у будуће користити крековане програме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

14.03.2023 09:08

Диктатор је у великој параноји не вјерујем да спава ноцу. Вјероватно је на неким дериватима ако скроз пукне мозда це признати гдје је богатство које је опљацкао од народа. Он се сад боји своје сјене а игор дрхти

ОДГОВОРИТЕ