Орбанове паре још нису стигле до пољопривредника

– Пољопривредници из Републике Српске и Брчко дистрикта, њих око 800 који су конкурисали за бесповратна средства Владе Мађарске за програм подршке унапређења пољопривредне производње, четири мјесеца након што је истекао рок за пријаву и даље немају информацију о томе да ли им је новац одобрен или не.

Република Српска 02.03.2023 | 19:37
Орбанове паре још нису стигле до пољопривредника

Обећање из фондације “Прогрессус” која води овај процес је било да ће резултати бити објављени до краја фебруара ове године, али се то није десило. Ново обећање је да ће све бити познато до краја марта.

Према ријечима директорице фондације Андрее Јаглице, у току је завршна фаза поступка гдје се прегледава свака апликацију и утврђује да ли су испуњени сви услови прописани Јавним позивом и те да ли су све пријаве беспријекорно попуњене и поднесене.

Како је појаснила, након што буду отклоњене све формалне грешке у пријавама слиједи фаза стручног прегледа.

“То је дио у којем ће експерти из области пољопривреде и међународних пројеката оцјењивати суштински, садржајни дио пријава. По завршетку тог дијела, ранг листа са стручним оцјенама шаље се у ЦЕД, организацију мађарске Владе која је грантовски спонзор пројекта, која ће коначно одлучити ко ће добити бесповратна средства у оквиру овог програма подршке”, каже Јаглица за ЦАПИТАЛ.

Према њеним ријечима план је био да се сав посао заврши до краја фебруара, али ће то бити пролонгирано.

“Надамо се да ће коначна листа бити објављена до краја марта на интернет страници Фондације, након чега слиједи потписивање уговора између пољопривредника и Фондације, а потом и реализација набавке тражених машина, опреме и алата”, казала је Јаглица.

Иначе, сви они који су конкурисали, обавезали су се да ће обезбједити 30 одсто средстава за набавку механизације, док остатак покрива Влада Мађарске.

Максимални износ подршке по кориснику је 50.000 марака.

Такође, апликанти ће морати набавити мехнизацију за примарну пољопривредну производњу која је произведена у Мађарској.

У Удружењу мљекара Републике Српске кажу да су у почетку били изненађени високим цијенама понуђене механизације, али да је касније дошло до корекција, па је стотињак њихових чланова одлучило да аплицира.

Како су рекли, са представницима “Прогресусса” су разговарали о могућности да се живе животиње укључе у овај систем подршке гдје би по њиховој оцјени било велико интересовање фармера.

“Наравно ако би цијене били прилагођене цијенама квалитетно-приплодне стоке у неким другим државама из којих набављамо јунице попут Чешке, Аустрије, Њемачка”, рекли су нам у овом удружењу.

Пољопривредник из Бијељине Бошко Радић каже да је процес апликацирања многима био поприлично компликован.

“Документација је била јако обимна и људи су имали проблем док нису ушли у причу. генерално после инфлације и поскупљења механизације овај програм се испоставио као повољан”, казао нам је Радић.

Програм унапређења пољопривредне производње “тежак” је 35 милиона евра и дио је пакета од 100 милиона евра које је предсједник владе Мађарске Виктор Орбан као помоћ Републици Српској.

Сарадња видљива у енергетском сектору 

Политичке везе Српске и Мађарске најбоље су видљиве у енергетском сектору Српске. Тако је „Електропривреда РС“ мађарској компанији Лугос Ренеwаблес (ЛРЕН) омогућила да преузме 70 одсто власништва над јавним предузећем „Соларна електрана Требиње 1“, али под условима које крије од јавности.

Концесија за изградњу соларне електране у Требињу додијељена је 19. октобра 2020. године Електропривреди РС. Цијели пројекат вриједан преко 100 милиона КМ, према концесионом уговору, ЕРС је требао завршити до октобра прошле године.  Ипак ово јавно предузеће очигледно није имало намјеру да гради ову соларну електрану јер је само десетак дана касније ЕРС на својој адреси основао предузеће „СЕ Требиње 1“ којем је прво уступљена концесија, а затим је 70 посто тог предузећа уступљено мађарској компанији ЛРЕН. На тај начин мађарски инвеститор је без јавног надмјетања уведен у овај посао.

(Цапитал) Фото: Пиxабаy 

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Глигиц

02.03.2023 18:56

СВЕ ВАМ ЈЕ ТО ДОДИК ПОКРО И ЊЕГОВА ЦРВЕНА АРМИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2023 22:12

То је изборна лаз била.

Name

ђиђи миђи

02.03.2023 19:31

Ако иду преко Бакинаца, мрка капа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.03.2023 19:52

ПОСЛЕ СВИХ ГОДИНА ПРИЦЕ О ТЕСКОМ ПОЛОЗАЈУ СЕЉАКА И КЕРИТИКА ВЛАДЕ,БОСКО РАДИЦ ПРОМЈЕНИО ПРИЦУ И ХВАЛИ ВЛАДУ НА ПОСЉЕДЊОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА СТАМПУ,ЦЕКА ДОНАЦИЈУ,СВЕ САМИ ГОЛИ ИНТЕРЕС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре

02.03.2023 20:08

Потросио Баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

02.03.2023 20:39

Какве паре од Орбана?Мађари биједа у ЕУ и они очекују помоћ од ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

02.03.2023 20:40

Па незнам што су уопште конкурисали за то,требали су све то препустити гладној породици Додик из бакинаца да им се помогне има сиротиња три воћњака и још нешто некретнина и готовине само пар милијарди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арсо,

02.03.2023 21:31

Ради и заради, лапрдањем никад ништа се није могло зарадити, сви добивају подстицаје па што не би и они.

Name

Словенац

02.03.2023 20:49

Обећање лудом радовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауу

02.03.2023 20:55

Ови из власти толико замесетаре да се ту разуман цовјек не може снаћи. Какви Мадјари и коме то они помажу? Са Литванцима смо се опекли и још драма није готова а појаве се Мадјари и дају нам нешто “џаба” боже мој. Како нас само надју да нас и они огуле мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

02.03.2023 20:58

АНДРЕА ЈЕ ПОЗНАТА ДА КРОЗ ТЗВ. ПРОЈЕКТЕ И МАРКЕТИНГ АКТИВНОСТИ УГЛАВНОМ ЗА ИЗБОРЕ МАКСИМАЛНИ ОДРАЂУЈЕ ЗА РЕЖИМ И У ТОМЕ СЕ ДОБРО НАМИРУЈЕ. И ОВАЈ ПРОЈЕКТ ЈЕ ИСТА ПРИЧА, ПУНА КРИМИНАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.03.2023 04:55

Наравно.Неце никад ни стићи Али су стигле на "праву"адресу

Name

Мило

02.03.2023 23:49

нецете никад добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

03.03.2023 06:47

Питати Милокрада Дидига зна ли он иста и томе ,мозда је Орбан њему то донирао као сто хмје и Република Српска помогла његову породицу са 311 милиона марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.03.2023 10:09

Фондација за породицу додик каква пољопривреда па нисте ви проинтер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

03.03.2023 10:30

Радим ја не брини нисам на буџету и не извлачим паре из њега а нису ми ни очи гладне.Мени се само не чини добрим да неко државну земљу на сумњив начин приватизује као бурле и онда још и то мало па треба и подстицај.Мени то не треба има других којима је потребније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стигле

03.03.2023 11:54

Су ваљда у соларну електрану а то спада под "тајни уговори" а мозда није ни уопсте ни стигао, напљацкало се и пљацка се има се пере се... Корист це имати "тајни" криминалци у сваком слуцају, а стету зна се вец уобицајено....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрпљења

03.03.2023 12:02

Док разним наметима инфлацијом напљацкају од градјана а истовремено изгуби на вриједности те це те и добити, а о лицно корисним се благовремено и пазљиво води рацуна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

04.03.2023 09:23

Неће никад ни стићи,то је Миле оставио у штек за куповину следећег мандата,јесте наивни ко мађарска собарица,довољно да се усликао са Орбаном у Лакташима и да је поменуо само а ви вјерујте лопову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају ни за себе без ЕУ

04.03.2023 19:36

Орбан обећао Доди дати од ЕУ пара али посто се хвале да РС добро стоји економи цовјек одустао. А осим тога очито има Додо пара да приређује славља и ордене Путину и пркоси бас тој ЕУ у којој је и Орбанова Мадјарска, Орбан мисли на свију сиротињу у земљи јер требају преживили економску кризу.

ОДГОВОРИТЕ