Сви знамо за шопску салату а не знамо ко су Шопи?!

Једно од неизоставних јела на трпези код свих Срба је шопска салата и мада сви уживају у овом споју краставца, парадајза, паприке и сира, мало ко зна ко су Шопи по којима је ова салата добила име.

Занимљивости 26.01.2023 | 20:29
Сви знамо за шопску салату а не знамо ко су Шопи?!

На територији Србије, према попису из 2011. године, живи 142 становника који се изјашањавају као Шопи према националној припадности, а једно од најчешћих шопских презимена је Аризеновић. Ипак, за већину Срба овај народ и његово порекло је непознат.

 
šopska Salata
ФОТО: СХУТТЕРСТОЦК

Шопи су племе унутар српског народа, који су живели на територији Бугарске и који су били православци. Шопи су, и мада су били у блиском кругу Бугара, сличнији Србима него својим првим комшијама, а 1836. године тражили су прикључење Србији. Они се никада нису одрекли својих обичаја, који су, упркос језику који је сличнији бугарском, блиски сроским.

Они су живели у породичним задругама, преносили своју веру и традицију са колена на колено и очувавали своје митове и релгије. И оделом су више налик Србима него Бугарима, а СПЦ признаје преко 30 шопских свештеника. Као и Срби и Шопи прослављају крсну славу, а њихова слава, која се веома пошује, има намену и да помири завађену породицу и пријатеље.