Зашто се чини да јануар траје предуго?!

Већина људи осјећа се лоше због комбинације тмурног зимског времена и чињенице да су празници иза нас

Занимљивости 25.01.2023 | 15:52
Зашто се чини да јануар траје предуго?!
Јануар је многима најдепресивнији мјесец у години и милионима људи широм свијета се чини да траје бескрајно. У јануару је чак и "Блуе Мондаy", најдепресивнији дан у години.
 
"Блуе Мондаy" или ти плави понедјељак је дан кад се већина људи осјећа лоше због, како кажу, комбинације тмурног зимског времена, чињенице да су празници иза нас и кривице због неуспјелих новогодишњих одлука.
 
Оно што скоро све занима је зашто уопште имамо осјећај да јануар траје предуго. Испоставило се да постоји објашњење за то. Како научници наводе, осјећај је посљедица вашег унутрашњег допаминског сата.
 
Допамин је хормон који мозак ослобађа онда када је стимулиран ужитком, задовољством, достигнућима.
 
Неwстатесман.цом је објавио дио студије у којој се закључује да се допамин често ослобађа током новембра и децембра због свих догађаја око празника.
 
Током празничних мјесеци сте увијек заузети, чак и превише. Имате много обавеза, а мало времена за одмор, што резултира већим нивоом допамина, у поређењу с остаком године.
 
Јануар то зауставља јер сте се вратили на старо. Будући да се у јануару не догађа много ствари, осим повратка на посао, ум се досађује, што успорава унутрашњи сат тијела, због чега нам се чини да нам дан траје као година.
(мондо.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар