Хитно у НСРС: За кратко вријеме 5. посебна сједница

На дневном реду ове сједнице је укупно 29 тачака, које ће углавном бити разматране по хитном поступку, како би наведени акти ступили на снагу од 1. јануара. Међу законима по хитном поступку је и приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Република Српска 27.12.2022 | 07:40
Хитно у НСРС: За кратко вријеме 5. посебна сједница

 - Народна скупштина Републике Српске одржаће данас пету посебну сједницу на чијем предложеном дневном реду је повећање плата запослених у јавном сектору и новчана подршка незапосленим родитељима четворо и више дјеце, 

На дневном реду ове сједнице је укупно 29 тачака, које ће углавном бити разматране по хитном поступку, како би наведени акти ступили на снагу од 1. јануара.

Посланици ће по хитној процедури разматрати приједлоге закона о измјенама закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, јавним службама, као и о измјенама закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, најављено је из парламента Српске.

По хитном поступку требало би да буду разматрани приједлози закона о измјенама закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, у области културе, у органима управе, Министарству унутрашњих послова, као и о измјенама закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске.

Посланици ће по хитном поступку разматрати и приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској, у складу са којим ће родитељ који одлучи да брине о дјеци имати право да прима плату од 750 КМ, са плаћеним порезима и доприносима, што ће му омогућити и да испуни услове за пензију.

Ту су и приједлози закона о допунама закона о доприносима и о допуни закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Пред посланицима су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезном здравственом осигурању - по хитном поступку, Приједлог закона о престанку важења Закона о посебним републичким таксама - по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фонду и финансирању заштите животне средине Републике Српске - по хитном поступку.

Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти требало би да буде разматран по хитном поступку као 15. тачка дневног реда,овај закон је и раније усвојен у НСРС, али је одлуком Уставног суда БиХ стављен ван снаге.

Иначе, овај закон је споран и за ОХР.

Ради се о закону који оспорава ОХР и Уставни суд БиХ.

Пред посланицима ће се наћи још неколико приједлога закона и скупштинских одлука, међу којима су и измјене и допуне закона о енергетици, високом образовању...

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

*

27.12.2022 07:17

Чим су паре у питању да вам се подигну плате одмах је хитно што хитније укључите и ротацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2022 10:22

Јалена Тривић предсједнице РС пратите ли ви овај криминал нелигитимног тајкунског предсједника послије избора у РС.

Name

&

27.12.2022 07:23

Јел то од четверо дјеце па надаље да се подигне додатак параметар од ког се креће изгледа да је Горица

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

27.12.2022 07:27

Да питам ту лажну Скупштину гдје је Војска Републике Српске и остале институције који су од 10 децембра на снази треба подићи тужбе против свих који су гласали за а нису извршили што су гласали код лудог народа може све,доћи ће демократија и у Српску прегледач надам се и овај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

27.12.2022 07:34

Посто посланицу примају мјесецне плате зар онда неби требали да сваког дана од понедељка до петка од 9-15 да су у просторијама скупстине,Какве редовне и ванредне сједнице,Знаци одрзимо сједницу два дана и онда идемо куци и следецих мјесец два смо слободни до неке нове сједнице али плата иде и лијезе на рацуне Да је реда имали би посланицке картице које би одкуцавале долазак и одлазак из скупстинске зграде и то време проведено у скупстини би и било само плацено,Има посланика који годисње доду 5-6 дана само на неку сједницу а наплате 50-60 хиљада КМ годисње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је,Сиднеy

27.12.2022 08:06

Свакодневно доказују,да могу проводити своју самовољу и бахатост,а то постаје неподношљиви,и може довести до побуна ширих размјера. Па,и то одлучивање о додатку за родитеље са четворо и више дјеце,је увредљиво и понижавајуће.Ако,"нису"у стању да обезбиједе запослење родитељима,нека сваки функционер,посланик,па и одборник потпише да дио примања усмјери за такве породице. Пита ли се неко,може ли породица и са једним дјететом преживјети,ако родитељи нису запослени?! Треба ли троје дјеце жртвовати?!?!?!

Name

Татар

27.12.2022 08:14

Ови људи и даље настављају са поделама.Ста сад то значи онај ко има једно двоје или троје деце као да их и нема Страшно!!!.С друге стране и ови радници који нису у јавном сектору су наши па се се мало и за њих побрините шта сте се ухватили за јавни сектор јебо вас он па које је то повећање по реду.Или је то и ради ваших гузица

Name

@Сyднеy

27.12.2022 09:01

Таква ситуација је у Њемацком парламенту и парламентарцима.Од понедељка до петка сви се налазе у парламентарној згради.

Name

Ре татар

27.12.2022 10:02

Требас имати као и горица цетверо, није без разлога наведено цетверо и висе. Да она има двоје, било би од двоје и висе.

Name

МеНАГЕР

27.12.2022 07:37

Сви предлозени "позитивни" закони послузит це за замаскирање закона који је у постизборној ноци усао у рацун Видјет цемо да ли це то бити директно (и ови сто овуда месетаре неком одговарају и морају показати да несто раде) или це се ипак мало увити

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРА

27.12.2022 07:38

А о пензионерима,бас ниста! Вјероватно до избора!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

27.12.2022 07:50

требаим пара па тоје само за висе дневница праве себи висе дневница веце плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРОСЛАВ

27.12.2022 08:28

посланицима омогуцити да несметано раде сваки дан ,одузети им службена аута,картице за гориво,смјестај и накнаде да се хране по кафанама ,репрезентацију функционерима и остале бенефите да се ненабраја, повецања плата само будзетлијама(полиција,просвета докле висе)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зцоцоцх

27.12.2022 08:42

Хитно се хоце усвојити закон, јер се нема висе ста залозити под хипотеку да се врате силни дугови. Али без бриге, бице РС сва у знаку Бинга, кад вас све колективно купи за 1 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доду за 3 КМ

27.12.2022 10:40

Он вриједи више него РС па ће ићи за три марке а остали за марку. Сали на страну АЛИ како ово функционише код нас у РС бићемо прваци свијета у диктатури. Закон је неко написао тј. Приједлог закона па онда то иде на Јавну расправу, па на Скупстинске одборе за та питања, па на прво цитање у Скупстину па на амандмане и опет цитање па тек кад све легне онда на Скупстину на гласање. Овдје закон иде посланицима дан два прије Скупстине и по хитном поступку Позиција( већина) по наредби диже руке и готово. Нити градјани а ни ти бајни посланици не знају ништа о свему томе него нагадјају. Систем диктатуре једног узурпатора и пар људи око њега је на дјелу а то за будућност овог Ентитета у БиХ није добро.

Name

Боба

27.12.2022 09:17

Скупштина је постала уносан не посао него провод.Дневнице,руцак,друзења хотелски смјестај,лупетања.Закљуцци се не спроводе.Останес без даха кад видиш ко је све ушао и заузео позицију. За њих нико није ни гласао. Доносе законе себи и око себе.То нема везе са народом. Али има да им је народ све то дозволио и постао највећи посматрац од рата па на овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вида

27.12.2022 11:22

Засто обмањујете народ није нико луд види се стс радите бацате прасину у оци да се невиди како крадете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

27.12.2022 12:54

Сто мало не контролисете и приватнике искориставају раднике,а нико не повецава плате.Само отварају приватне вртице,а плата радницима највеца 700 -800 км.Инспекција се најави доцу сутра среди књиге срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико је

27.12.2022 19:33

..мени познато , једино Бошњаци, у већини, имају више од двоје дјеце. Не сви, али велики број.

ОДГОВОРИТЕ