Почетком године ново поскупљење станова у БЛ?

Цијена грађевинског материјала након дужег периода неизвјесности коначно је стабилизована, али с обзиром на то да је то тек само један од улазних трошкова инвеститора, те да сличан тренд не прате и остали, о повољнијим становима у Бањалуци још је рано говорити.

Република Српска 26.12.2022 | 20:46
Почетком године ново поскупљење станова у БЛ?

Иако је у протеклом периоду било оптимистичних прогноза да би раст цијена станова у овом граду коначно могао да се заустави, једина нада за то сада остаје да до почетка наредне грађевинске сезоне не дође до нових поремећаја на тржишту и поскупљења материјала, што је, судећи према прогнозама, тешко очекивати.

До тада у понуди су станови у чију изградњу је због скупљег материјала уложено више него што је можда сада потребно, а према ријечима агената за некретнине потражња за стамбеним простором не опада, па није тешко претпоставити да би се прогнозе инвестора о новом расту могле обистинити већ након Нове године.

Тренутно, квадрат стана купци ће најскупље платити у центру, и то у просјеку 5.000 КМ, док су станови и даље најјефтинији у бањалучком насељу Лазарево. Најнижа цијена квадрата у Бањалуци износи 3.000 КМ.

“Иако је у протеклом периоду било одређених најава да би у Бањалуци привремено могао да се заустави раст цијена некретнина, то за сада не може да се очекује. Грађевински материјал можда јесте задржао цијену и по том основу нисмо имали повећане трошкове, али важно је напоменути да су повећани остали трошкови, попут цијене рада и земљишта”, рекао је за Бањалука.нет Саша Кондић, власник фирме “Хидроенерго” из Бањалуке.

Кондић додаје да је и цијена рада у односу на прошлу годину порасла и до 30 одсто.

“Повећана потражња такође би могао да се рефлектује на начин да већ почетком идуће године имамо корекцију цијена на тржишту некретнина, гдје ће доћи до повећања. То повећање не би требало да буде драстично, али дефинитно цијене неће остати на тренутном нивоу”, казао је Кондић.

Кондић истиче да је један од разлога повећане тражње за становима у Бањалуци и то што је у овом граду у односу на веће центре у региону цијена мања и за 30 одсто, а да је у претходном периоду урађено много на побољшању квалитета живота, попут изградње образовних, предшколских и здравствених установа.

Да је из тренутне позиције, а с обзиром на специфичност сектора тешко прогнозирати кретања на тржишту некретнина, мишљења је Драган Милановић, власник Агенције за некретнине “Ремаx” из Бањалуке.

Ипак, наглашава да тренутно нема ни економске ни тржишне логике да цијене и даље расту, али да се не може одмах пројектовати пад цијена када падне цијена материјала.

“Може се очекивати на прољеће, када почне нова грађевинска сезона, да ће бити јефтинији. Неће бити значајан пад, јер још има потражње, а потражња одржава цијену”, истиче Милановић за Бањалука.нет.

Милановић наглашава да се тај пад цијена у новоградњи може очекивати под условом да не буде непредвиђених кретања на тржишту, као што се ни ове године није могло предвидјети да ће доћи до рата у Украјини, инфлације и поскупљења.

Додаје да је тачно да је недостатак радне снаге утицао на раст плата, али да то нема доминантан утицај на раст цијена станова, као цијена грађевинског материјала.

Сличног мишљења у погледу кретања цијене станова у Бањалуци је и Барбара Фабић из агенције за некретнине “Факом”.

Фабићева сматра да цијене станова у Бањалуци у наредном периоду неће драстичније расти, али да то ипак зависи од цијене материјала и инфлације.

“Сматрам да су цијене достигле максимум и да неће више значајније расти. У посљедњих годину дана сваки дан је био упитан, један дан се повисе за 100 КМ, други дан за 200-300 КМ. Исто тако, расла је цијена грађевинског материјала, а самим тим и цијене станова”, закључује Фабић.

(Бањалука.нет  Фото:Новости)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

26.12.2022 20:04

Цијена станова ће расти како буде расла цијена коке.То је постала наша главна привредна активност.Транспорт коке у ЕУ.Чим буде већа зарада могу ићи и веће цијене станова.Јер ко са просјечном платом може платити квадрат од 3.500 КМ.То може само неко ко криминалом долази до кеша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

26.12.2022 20:27

Дзаба вам и, да ми поклоните не требам га! Питам се само ко мозе тамо да одвоји толико пара за један стан? Пензионери, људи са бироа или радници са просјецном платом од 600 марака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

26.12.2022 20:36

Ухљеби из владе. Што из забаченијег села, то ближе центру града.

Name

Градјанин

26.12.2022 21:05

Пре неки дан писе, даце станови појефтинити у БЛ за 10 посто, сад друга прица, а у БЛ пуни огласи нераспродани станова, уосталом у БЛ има висе стамбени јединица, него становника

Name

Q

26.12.2022 21:10

Нарко дилери, једноставан одговор. Чим држава почне испитивати поријекло новца, цијена квадрата иде доле до 50%.

Name

Одговор

26.12.2022 21:48

Онда брале сједи у Аустрији са арапима, вехабијама, буди подстанар а обавезно само цитај насе вјести

Name

Ре одговор

26.12.2022 21:59

Сви су бољи и културнији у земљи гдје влада закон, па цак ако су и арапи, вехабије и сви остали, него зивјети под цизмом једног цовјека, пардон нецовјека. Имате јавне кухиње а писете о куповној моци станова!!! Ко их мозе тамо купити????

Name

Ахаха

26.12.2022 21:12

Ја купио јефтиније стан у туристицком граду у Спанији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

26.12.2022 21:13

Прије пет дана изашао текст како ће на прољеће почети падати цијене станова у БЛ јер је смањена потражња, мафија одмах реагује са причом како ће станови поступити јер је наводно потражња велика!Потражња никад мања није била и биће још мања јер је БЛ у поређењу са осталим регионалним центрима обична касаба коју народ махом напушта.. Нудиће они то на јесен по оној цијени по којој су они правили, само да врате уложено без да ишта зараде, ал питање и тада ко ће куповати..народ оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметни

26.12.2022 21:57

Све ти знас,ти си нам дрзаву требао водити...

Name

Е сваста

26.12.2022 23:32

Неце они вратити никад цијену станова,њима се не зури,.кеса имају пуне вреце,и треба га "опрати", и нема земље у Европи да мозес купити стан за кесх,као код нас

Name

Илија цворовиц

26.12.2022 23:11

Па ако потразња подизе цијене станова,како онда на прољеце оцекујете пад цијена,ако на прољеце поциње сезона градјевинских радова.Па том логиком,и материјал це поскупити,јер це порасти потразња за материјалом,а сами казете да потразња диктира цијену,како станова тако и свега осталог.Која логика???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

27.12.2022 01:58

Чиме све правдају високе цијене станова,а никако да помену квалитет градње,и чиме се све користе,да на уштрб квадратуре,мање од уписане,дођу до којег стана више,за себе. Паметан,неће куповати станове по тим цијенама,него ће чекати да цијене падну,а просјечан свеједно није у ситуацији да га плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

27.12.2022 03:54

Као што су паметно закључили други коментатори, станови се користе за прање нарко новца. Ја сам још открио да тзв. елита користи некретнине за раскусуривање и плаћање дугова. Умјесто да преносим 250 милиона еура преко границе, што је ризично, купим 5 некретнина и препишем их на другу особу, која може да даље преноси ту имовину. Обе стране легално плате све таксе, држава може да се хвали повећаним БДП-ом а раја нека живи у страћарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

27.12.2022 04:01

Ко це вам зивјети доле у пропалој републици? У банана дрзавици, са "дрзавом" у дрзави?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

27.12.2022 06:00

Не знам од кога имате ту информацију, али ако је тачна, доћи ће до пуцања тог њиховог надуваног балона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

27.12.2022 06:53

Цитам ову вијест и питам се,ста је уопсте град Бања Лука,привредни гигант,туристицки центар,студентски центар Балкана ,ецо метропола,итд,итд ?Ниста од наведеног осим сто нико не размисља да је тај град трусно подруцје ,а на првом мјесту град у који се сјатила крема сеоског сљама који се највисе бави криминалом и политиком .Каква је то математика да неко за 1м2 издвоји 4-5.000 км осим ако није оцито прање новца којекаквих сумњиваца .Крах (тзв.пуцање балона надуваног трзиста некретнина је неминован јер пракса у многим земљама свијета је то у историји показала .Потразња це у датом моменту пасти из низа разлога ,а инвеститори це бити у проблему због немогуцности пласмана некретнина тј.отплате дугова према банкама због све вецих камата на задузења .Зиви били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продаја

27.12.2022 06:59

Нема разлога за толики скок.Перу се паре.Данас свако гради.Осладила се пара образованим инвеститорима yа вецерњом сколом...Не куповати па цес видјети како цијене падају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ламела

27.12.2022 08:20

Скоро је писало да је у 2022 г, за 30 посто мање проданих станова у односу на 2021, нека надувавају цијене, свака цаст ако могу продати

Name

Хх

27.12.2022 07:43

Ниста горе него кад се љаксе доцепа лове и дроге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

27.12.2022 13:44

Само прије три дана сте писали о могуцем појефтињењу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2022 16:59

Могу писати шта хоће а појма немају