Због трошкова затворено 30% живинарских фирми

Због енормног повећања трошкова производње, раста цијена репроматеријала и енергијр у Републици Српској затворено је 30 одсто живинарских/перадарских фарми за тов пилића, изјавио је  директор Пословне заједнице овог Удружења живинара Небојша Ракић. 

Република Српска 26.12.2022 | 14:54
Због трошкова затворено 30% живинарских фирми

Само у србачкој општини висе од 200 пољопривредних производјача годинама се бави живинарском производњом, а због високе цијене огревног дрвета многи фармери  су привремено обуставил усељавање бројлера у своје  објекте.

“Само за један товни турнус од 35 до 40 дана неопходно је употребити 40 кубних метара дрвета за шта треба издвојити најмање 5 хиљада конвертибилних марака. Најава поскупљења електричне струје од 1. Јануара, уз остале трошкове това, доводи у питање рентабилност ове производње”,  кажу србачки живинари.  

Они очекују разумјевање и подршку ресорног министарства за превазилажење посљедица најновије економске кризе јер се ради о веома значајном привредном сектору.

У Босни И Херцеговини се годишње утови 45 милиона пилића, од чега 20 милиона у Републици Српској, чиме се произведе 75 хиљада тона пилећег меса и 450 милиона јаја, што БиХ чини регионалним лидером у овом сектору.

У циљу представљања и рјешавања одредјених проблема одлучено је да се од 10. до 12. маја 2023. године у Бањалуци одржи Први  медјународни конгрес живинара/перадара БиХ.

Предсједбик Организационог одбора Конгреса Един Јабанџић упознао је и градоначелника Бања Луке Драшка Станивуковића о значају  перадарског сектора који БиХ чини регионалним лидером у овој области , а одржавање конгреса ће бити потврда  таквог статуса”, нагласио је он.

Станивуковић је  изразио спремност на организацијску и логистичку подршку овој манифестацији, јер је Бањалука “домаћин конгреса који ће окупити најзначајнији аудиториј из свијета живинарства/перадарства, како из БиХ тако и из цијеле регије”.

(БН/С.К.)  Фото:  С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вегетаријанци

26.12.2022 14:59

Вегетаријанци живе дуже и здравије. То је научно доказано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Герила

26.12.2022 15:34

Нек’ се преорјентишу у производњу зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на салату!