Zbog troškova zatvoreno 30% živinarskih firmi

Zbog enormnog povećanja troškova proizvodnje, rasta cijena repromaterijala i energijr u Republici Srpskoj zatvoreno je 30 odsto živinarskih/peradarskih farmi za tov pilića, izjavio je  direktor Poslovne zajednice ovog Udruženja živinara Nebojša Rakić. 

Republika Srpska 26.12.2022 | 14:54
Zbog troškova zatvoreno 30% živinarskih firmi

Samo u srbačkoj opštini vise od 200 poljoprivrednih proizvodjača godinama se bavi živinarskom proizvodnjom, a zbog visoke cijene ogrevnog drveta mnogi farmeri  su privremeno obustavil useljavanje brojlera u svoje  objekte.

“Samo za jedan tovni turnus od 35 do 40 dana neophodno je upotrebiti 40 kubnih metara drveta za šta treba izdvojiti najmanje 5 hiljada konvertibilnih maraka. Najava poskupljenja električne struje od 1. Januara, uz ostale troškove tova, dovodi u pitanje rentabilnost ove proizvodnje”,  kažu srbački živinari.  

Oni očekuju razumjevanje i podršku resornog ministarstva za prevazilaženje posljedica najnovije ekonomske krize jer se radi o veoma značajnom privrednom sektoru.

U Bosni I Hercegovini se godišnje utovi 45 miliona pilića, od čega 20 miliona u Republici Srpskoj, čime se proizvede 75 hiljada tona pilećeg mesa i 450 miliona jaja, što BiH čini regionalnim liderom u ovom sektoru.

U cilju predstavljanja i rješavanja odredjenih problema odlučeno je da se od 10. do 12. maja 2023. godine u Banjaluci održi Prvi  medjunarodni kongres živinara/peradara BiH.

Predsjedbik Organizacionog odbora Kongresa Edin Jabandžić upoznao je i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića o značaju  peradarskog sektora koji BiH čini regionalnim liderom u ovoj oblasti , a održavanje kongresa će biti potvrda  takvog statusa”, naglasio je on.

Stanivuković je  izrazio spremnost na organizacijsku i logističku podršku ovoj manifestaciji, jer je Banjaluka “domaćin kongresa koji će okupiti najznačajniji auditorij iz svijeta živinarstva/peradarstva, kako iz BiH tako i iz cijele regije”.

(BN/S.K.)  Foto:  S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vegetarijanci

26.12.2022 14:59

Vegetarijanci žive duže i zdravije. To je naučno dokazano.

ODGOVORITE
Name

Gerila

26.12.2022 15:34

Nek’ se preorjentišu u proizvodnju zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na salatu!