Струја неће поскупити, али ће рачуни бити већи?!

Актелена власт Републике Српске и руководство Електропривреде у последње вријеме све чешће тврде да неће доћи до поскупљења електричне енергије у Српкој, али како ствари стоје врло брзо може се догодити да грађани поново чују да “струја није поскупила, само су рачуни знатно већи”.

Република Српска 29.08.2022 | 20:36
Струја неће поскупити, али ће рачуни бити већи?!

Тарифни поступак по захтјевима свих електродистрибутивних предузећа из сасатава Електропривреде за повећење мрежарине тренутно је у току, а уколико Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске прихтвати те захтјеве грађани Републике Српске добијаће знатно веће рачуне за електричну енергију.

Актелена власт Републике Српске и руководство Електропривреде у последње вријеме све чешће тврде да неће доћи до поскупљења електричне енергије у Српкој, али како ствари стоје врло брзо може се догодити да грађани поново чују да “струја није поскупила, само су рачуни знатно већи”.

Наиме, пет диструбитивних предузећа из састава Електропривреде Регулаторној комсији за енергетику поднијело је захтјев за повећање мрежарине од чак 105, 3 посто колико тражи Еелектро-Добој до 33 посто колико су навели у Електро-Херцеговини, односно захтјевано повећање за свих пет предузећа у просјеку износи 57,6 одсто. 

Ова накнада има највеће учешће на рачунима за струју, односно већа је чак и од самог износа који се плаћа за утрошену електричну енергију. 

„На рачуну од 67 КМ без ПДВ-а, на ову накнаду односи близу 35 марака, а уколико РЕРС у постуности прихвати захтјеве дистрибутивних предузећа, та накнада ће на истом рачуну бити већа за око 20 КМ“

Слободан Васиљевић, магистар електротехнике, каже да су захтјеви електродистрибутивних предузећа недопустиви, а да би менаџмет Електропривреде И Влада требали заједнички рјешавати проблеме у пословању уколико их има а не све пребацити на грађане Републике Српске.

- Било које повећења рачуна за струју грађанима је у овом моменту недопустиво и то у ситацији гдје је стандард грађана нарушен сталним поскупљењима животних намирница, нафте… Они су навели поскупљења инвестиционог одржавања материјала, каблова, да нађу некакво оправдање. Међутим, морамо да знамо да послије примјене новог Закона о електричној енергији гдје су диструбитивна предузећа остала И даље у оквиру Еелектропривреде, која је јавна инстутициј И која је одговорна Влади. По тој вертикали би требала да Влада преко ресорног министарства, преко ЕРС-а пронађе начин да се преброди проблеме пословања али на начин да се то не одрази на начин повећања мрежарине – истакао је Васиљевић.

Економски аналитичари сматрају да би захтјеви предузећа били оправдани уколико би се радило само о одржавању  система. Међутим, ту се поново поставља питање броја радника И нова страначка зпошљавања.

- Да ли је оправдано или не то је основно питање шта је структура трошкова. Једно је одржавање система, а друго су запослени радници. Као што знате пред изборе, поготово опште, јавна предузећа су начин да се запосле радници који су у бити  партијски војници који треба да раде на популаризацији или обезбјеђивању сигурних гласова странака – рекао је  Зоран Павловић, економски аналитичар.

У Регулаторној комисији за енергетику навели су да током спровођења тарифног поступака, неће давати оцјену оправданости захтјева до доношења коначне одлуке.

(БН)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Еее боже,

29.08.2022 19:10

неће поскупјети струја ал ће бити већи рачуни,увести ће акцизе на гориво ал оно неће појефтинити...ма ово више нема смисла...нама више нема помоћи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосе

29.08.2022 19:21

Ма то они копирају Фадила Новалица, струја неће поскупити само це те рачуна плаћати дупло скупље. Знаци ништа се неће промјенити

Name

ВРС

29.08.2022 19:51

Има нама помоци… а ту помоц једино ми моземо себи да обезбједимо, а то су разни видови борбе, од неплацања рацуна па до масовни протеста!!! Док год ми сутимо овако це нам бити!!! Кратко јасно…

Name

Зворник

30.08.2022 05:34

Помоћи има али је нече бити док смо овако глупи.

Name

Милан

29.08.2022 19:11

Па како мислиш да то издржимо да свугдје буде скупља струја него код нас, како да издржимо такве трошкове производње, ти си магистар па нам објасни!? Друго, било би онда коректно рећи свака част овој Влади и руководству Републике Српске што су нам омогућили најјефтинију струју у Европи! Наравно да ти то неби смио изустити ни у сну јер би те одмах истјерали из твоје странке ПДП-а, али ако желиш бити успјешан политичар онда мораш знати да се противник мора понекад и похвалити да би онда кад му се упућује критика та критика била увјерљивија! Пошто то не радиш ни ти ни твоја партија у цијелости онда још задуго, задуго нећете бити власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

29.08.2022 19:36

РЕ ЗА МИЛАН.СТРУЈА ЈЕ НАЈСКУПЉА НЕ У ОКРУЖЕЊУ НЕГО У ЕУРОПИ ГОДИШЊЕ ЈЕ НЕМАМО БАР 1МЈ КАД СВЕ САБЕРЕШ СВАКИ ДАН ЈЕ НЕСТАЈЕ НЕМОЖЕШ НИШТА УРАДИТИ , ЗАМРЗИВАЧИ КАТАСТРОФА КАКО СЕ НЕПОТРУЈЕМО БОГ ЗНА . СРЕЋА ШТО НЕМА СНИЈЕГОВА А И ОВАКО КАД ЗАГРМИ НЕСТАЈЕ НАРОЧИТО ПО СЕЛИМА. ПОСКУПИЋЕТЕ МРЕЖАРИНУ ПА НЕМА ТУ МРЕЖУ КО ОДРЖАВАТИ РАСТЈЕРАЛИ СТЕ СТРУЧЊАКЕ, КОД НАС ДИЖУ ПЕНЗИОНЕРЕ ДА РИЈЕШЕ КВАР. НЕБИ ВИШЕ ХВАЛИО МОГУ СЕ ПОКВАРИТИ.

Name

Ре

29.08.2022 19:37

За шта да се похвале? Ајде смисли па јави, молим те.

Name

Дервиси

29.08.2022 19:40

Милане, ја радим у ЕУ у таквом сектору па цисто да прокоментарисем. Плате насих инзењера и мајстора на одрзавању су неупоредива са васима, сва опрема и алати су на далеко вецем нивоу, мјесецни и годисњи ремонти без да неко насеље нема струју итд… Све су то само мале ствари у низу са којима се на залост у РС не могу похвалити али хоце да имају Европску цијену а да разлику разни Цавици трпају у своје дзепове. Није реално…. Да не спомињем оно ругло од сатова потросаца које сте објесили по бандерама ?. Па за оно вас треба на дозивотну ?. Оно нема на свијету. Волио бих да објелоданите име министра или инзењера који се тога сјетио

Name

РЕ

29.08.2022 19:42

Ако је он ПДП чији си ти, добро би било да знамо!

Name

Дервиси

29.08.2022 19:56

…. И да, ако зелис бити успјесан политицар, морас бити папак као и Цавиц или њему слицни ликови… Како вас није срамота? Да се разумијемо, не симпатисем ни ове друге. Једни другима воду на млин нагоне

Name

МК

29.08.2022 20:13

Ово ће на крају улица ријешити.Немој да бринеш.

Name

Ноле

29.08.2022 20:16

Милане,како Саудијска арабија издрзава са ниском цијеном нафте,а нафта поскупила свуда у свијету.Цовјеце,да ли си нормалан?Па ми производимо струју,имамо је за извоз,то знаци да струја за насе градјане мора бити малтене дзабе,а оно сто извозис наплати дебело,исто као сто нама наплацују нафту.Али не,наса,пардон,твоја "паметна" власт је потписала некакав споразум да смо дио неког заједницког система(не знам тацно како се зове тај споразум) и да код нас струја не смије бити јефтина.Па то само будала мозе потписати....

Name

Прика бн

29.08.2022 20:31

Јел то нам коњи доносе струју на ледјима. Сваки потросац је уцестовао у изградњи ел мрезе о каквим кабловима прицају. Само су свалерке поскупиле. Одузети имовину дрзавним слузбеницима у иностранству и платити мрезарину

Name

Ре Милан

29.08.2022 21:57

Па засто да немамо најјефтинију струју у Европи, кад нам је зивотни стандард медју најнизим у Европи, и плате су нам медју најнизим, а струје имамо за извоз?

Name

борац

30.08.2022 04:47

Рацунајуци на сособност крадје гласова као и свега другог имате сансу да јос дуго владате.

Name

Ма да

30.08.2022 04:56

Милане не се.. Како те није срамота.

Name

ре Милан

30.08.2022 10:43

Скупља струја,али вишеструко веће плате.Тужно је како је све пуно полтрона .Када би рекламирали свој мозак-нов,неотпакован.

Name

Миркан

29.08.2022 19:12

Зашто једноставно не поскупе ту струју било би нам лакше стотину пута? Ја као потрошач могу да штедим киловат сате али не могу да штедим те парафискалне намете којих је сваке године све више и више и не знам више којих само смишља.ЛУДИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миркан

29.08.2022 19:32

Па зато и није струја поскупила вец мрезарине и лијеви намети да се народу узме новац из дзепа

Name

Приједорцанин М.

29.08.2022 19:50

Ма плаћаћемо и што нема вјетра а вјетрењача нигдје

Name

Од

29.08.2022 19:15

1 октобра је зимска тарифа и морају бити већи рачуни. Може то, немој да буде више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

29.08.2022 19:17

Опет су напримали раднике пред изборе тако да су намирили број који су отпустили са отпремнинама. Само су сад примили све снсд кадрове..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДелПо

29.08.2022 20:08

Ништа нама добро није омогућила власт која нас увлачи у дужницко ропство дижући кредите које це враћати и наша дјеца и наши унуци!! Већина електроенергетских капацитета направљена је у СФРЈ тако да се можемо захвалити прошлој држави што имамо тако јефтину електричну енергију. Али ако је успоредимо са стварним плата 800 КМ које добија огромна већина радника у РС онда она и није јефтинија него у Хрватској, Словенији, па и у Србији!! Струја неће послупети али рачуни ће бити осјетно већи, па то може смислити само ова лоповска власт да угура нове ухљебе и нераднике које ће плаћати народ кроз трошарине и мрежерине!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

29.08.2022 21:31

Тужан сам због тога, али ипак радостан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалистиц+

29.08.2022 21:52

Цуј,ми мислили само у Њемацкој це поскупити ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.08.2022 23:15

Неце поскупети а рацуни це бити веци, која је ово прица, којег ли то струцњака? Бозе ста ми то све слусамо, подвале се пакују на масну.Проваљени сте драги наси политицари, сви исту песму певате и сви ви нам радите о глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

30.08.2022 04:56

није сија него врат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

30.08.2022 06:24

Сретан сам због тог али сам и тузан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

30.08.2022 08:32

Струја неце поскупити али це рацуни бити веци, исто као кад би рекао нецу те хебати али це ти улетити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

30.08.2022 08:42

Има помоћи, само отпустити страначке ухљебе, конкубине и оне друге. Оне с лажним дипломама. У току радног времена, само спартају по каФи цима, бутицима, стан на дан(сваЛерацијама) и тако им иде редовна плата и доприноси! Ал, заправо, чему они доприносе, осим у свој џеп и оно друго, схто сххта! Гасите свјетло, неће избори, ништа поправити, не надајте се џабе! Само це да сјаси Курта, а узјаси мурта, а Курта е до тад, опељусити и опељусено! Објавите коментар, слободно. Пензиионер.

ОДГОВОРИТЕ