Struja neće poskupiti, ali će računi biti veći?!

Aktelena vlast Republike Srpske i rukovodstvo Elektroprivrede u poslednje vrijeme sve češće tvrde da neće doći do poskupljenja električne energije u Srpkoj, ali kako stvari stoje vrlo brzo može se dogoditi da građani ponovo čuju da “struja nije poskupila, samo su računi znatno veći”.

Republika Srpska 29.08.2022 | 20:36
Struja neće poskupiti, ali će računi biti veći?!

Tarifni postupak po zahtjevima svih elektrodistributivnih preduzeća iz sasatava Elektroprivrede za povećenje mrežarine trenutno je u toku, a ukoliko Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske prihtvati te zahtjeve građani Republike Srpske dobijaće znatno veće račune za električnu energiju.

Aktelena vlast Republike Srpske i rukovodstvo Elektroprivrede u poslednje vrijeme sve češće tvrde da neće doći do poskupljenja električne energije u Srpkoj, ali kako stvari stoje vrlo brzo može se dogoditi da građani ponovo čuju da “struja nije poskupila, samo su računi znatno veći”.

Naime, pet distrubitivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede Regulatornoj komsiji za energetiku podnijelo je zahtjev za povećanje mrežarine od čak 105, 3 posto koliko traži Eelektro-Doboj do 33 posto koliko su naveli u Elektro-Hercegovini, odnosno zahtjevano povećanje za svih pet preduzeća u prosjeku iznosi 57,6 odsto. 

Ova naknada ima najveće učešće na računima za struju, odnosno veća je čak i od samog iznosa koji se plaća za utrošenu električnu energiju. 

„Na računu od 67 KM bez PDV-a, na ovu naknadu odnosi blizu 35 maraka, a ukoliko RERS u postunosti prihvati zahtjeve distributivnih preduzeća, ta naknada će na istom računu biti veća za oko 20 KM“

Slobodan Vasiljević, magistar elektrotehnike, kaže da su zahtjevi elektrodistributivnih preduzeća nedopustivi, a da bi menadžmet Elektroprivrede I Vlada trebali zajednički rješavati probleme u poslovanju ukoliko ih ima a ne sve prebaciti na građane Republike Srpske.

- Bilo koje povećenja računa za struju građanima je u ovom momentu nedopustivo i to u sitaciji gdje je standard građana narušen stalnim poskupljenjima životnih namirnica, nafte… Oni su naveli poskupljenja investicionog održavanja materijala, kablova, da nađu nekakvo opravdanje. Međutim, moramo da znamo da poslije primjene novog Zakona o električnoj energiji gdje su distrubitivna preduzeća ostala I dalje u okviru Eelektroprivrede, koja je javna instuticij I koja je odgovorna Vladi. Po toj vertikali bi trebala da Vlada preko resornog ministarstva, preko ERS-a pronađe način da se prebrodi probleme poslovanja ali na način da se to ne odrazi na način povećanja mrežarine – istakao je Vasiljević.

Ekonomski analitičari smatraju da bi zahtjevi preduzeća bili opravdani ukoliko bi se radilo samo o održavanju  sistema. Međutim, tu se ponovo postavlja pitanje broja radnika I nova stranačka zpošljavanja.

- Da li je opravdano ili ne to je osnovno pitanje šta je struktura troškova. Jedno je održavanje sistema, a drugo su zaposleni radnici. Kao što znate pred izbore, pogotovo opšte, javna preduzeća su način da se zaposle radnici koji su u biti  partijski vojnici koji treba da rade na popularizaciji ili obezbjeđivanju sigurnih glasova stranaka – rekao je  Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U Regulatornoj komisiji za energetiku naveli su da tokom sprovođenja tarifnog postupaka, neće davati ocjenu opravdanosti zahtjeva do donošenja konačne odluke.

(BN)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Eee bože,

29.08.2022 19:10

neće poskupjeti struja al će biti veći računi,uvesti će akcize na gorivo al ono neće pojeftiniti...ma ovo više nema smisla...nama više nema pomoći...

ODGOVORITE
Name

Jose

29.08.2022 19:21

Ma to oni kopiraju Fadila Novalica, struja neće poskupiti samo ce te računa plaćati duplo skuplje. Znaci ništa se neće promjeniti

Name

VRS

29.08.2022 19:51

Ima nama pomoci… a tu pomoc jedino mi mozemo sebi da obezbjedimo, a to su razni vidovi borbe, od neplacanja racuna pa do masovni protesta!!! Dok god mi sutimo ovako ce nam biti!!! Kratko jasno…

Name

Zvornik

30.08.2022 05:34

Pomoći ima ali je neče biti dok smo ovako glupi.

Name

Milan

29.08.2022 19:11

Pa kako misliš da to izdržimo da svugdje bude skuplja struja nego kod nas, kako da izdržimo takve troškove proizvodnje, ti si magistar pa nam objasni!? Drugo, bilo bi onda korektno reći svaka čast ovoj Vladi i rukovodstvu Republike Srpske što su nam omogućili najjeftiniju struju u Evropi! Naravno da ti to nebi smio izustiti ni u snu jer bi te odmah istjerali iz tvoje stranke PDP-a, ali ako želiš biti uspješan političar onda moraš znati da se protivnik mora ponekad i pohvaliti da bi onda kad mu se upućuje kritika ta kritika bila uvjerljivija! Pošto to ne radiš ni ti ni tvoja partija u cijelosti onda još zadugo, zadugo nećete biti vlast.

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

29.08.2022 19:36

RE ZA MILAN.STRUJA JE NAJSKUPLJA NE U OKRUŽENJU NEGO U EUROPI GODIŠNJE JE NEMAMO BAR 1MJ KAD SVE SABEREŠ SVAKI DAN JE NESTAJE NEMOŽEŠ NIŠTA URADITI , ZAMRZIVAČI KATASTROFA KAKO SE NEPOTRUJEMO BOG ZNA . SREĆA ŠTO NEMA SNIJEGOVA A I OVAKO KAD ZAGRMI NESTAJE NAROČITO PO SELIMA. POSKUPIĆETE MREŽARINU PA NEMA TU MREŽU KO ODRŽAVATI RASTJERALI STE STRUČNJAKE, KOD NAS DIŽU PENZIONERE DA RIJEŠE KVAR. NEBI VIŠE HVALIO MOGU SE POKVARITI.

Name

Re

29.08.2022 19:37

Za šta da se pohvale? Ajde smisli pa javi, molim te.

Name

Dervisi

29.08.2022 19:40

Milane, ja radim u EU u takvom sektoru pa cisto da prokomentarisem. Plate nasih inzenjera i majstora na odrzavanju su neuporediva sa vasima, sva oprema i alati su na daleko vecem nivou, mjesecni i godisnji remonti bez da neko naselje nema struju itd… Sve su to samo male stvari u nizu sa kojima se na zalost u RS ne mogu pohvaliti ali hoce da imaju Evropsku cijenu a da razliku razni Cavici trpaju u svoje dzepove. Nije realno…. Da ne spominjem ono ruglo od satova potrosaca koje ste objesili po banderama ?. Pa za ono vas treba na dozivotnu ?. Ono nema na svijetu. Volio bih da objelodanite ime ministra ili inzenjera koji se toga sjetio

Name

RE

29.08.2022 19:42

Ako je on PDP čiji si ti, dobro bi bilo da znamo!

Name

Dervisi

29.08.2022 19:56

…. I da, ako zelis biti uspjesan politicar, moras biti papak kao i Cavic ili njemu slicni likovi… Kako vas nije sramota? Da se razumijemo, ne simpatisem ni ove druge. Jedni drugima vodu na mlin nagone

Name

MK

29.08.2022 20:13

Ovo će na kraju ulica riješiti.Nemoj da brineš.

Name

Nole

29.08.2022 20:16

Milane,kako Saudijska arabija izdrzava sa niskom cijenom nafte,a nafta poskupila svuda u svijetu.Covjece,da li si normalan?Pa mi proizvodimo struju,imamo je za izvoz,to znaci da struja za nase gradjane mora biti maltene dzabe,a ono sto izvozis naplati debelo,isto kao sto nama naplacuju naftu.Ali ne,nasa,pardon,tvoja "pametna" vlast je potpisala nekakav sporazum da smo dio nekog zajednickog sistema(ne znam tacno kako se zove taj sporazum) i da kod nas struja ne smije biti jeftina.Pa to samo budala moze potpisati....

Name

Prika bn

29.08.2022 20:31

Jel to nam konji donose struju na ledjima. Svaki potrosac je ucestovao u izgradnji el mreze o kakvim kablovima pricaju. Samo su svalerke poskupile. Oduzeti imovinu drzavnim sluzbenicima u inostranstvu i platiti mrezarinu

Name

Re Milan

29.08.2022 21:57

Pa zasto da nemamo najjeftiniju struju u Evropi, kad nam je zivotni standard medju najnizim u Evropi, i plate su nam medju najnizim, a struje imamo za izvoz?

Name

borac

30.08.2022 04:47

Racunajuci na sosobnost kradje glasova kao i svega drugog imate sansu da jos dugo vladate.

Name

Ma da

30.08.2022 04:56

Milane ne se.. Kako te nije sramota.

Name

re Milan

30.08.2022 10:43

Skuplja struja,ali višestruko veće plate.Tužno je kako je sve puno poltrona .Kada bi reklamirali svoj mozak-nov,neotpakovan.

Name

Mirkan

29.08.2022 19:12

Zašto jednostavno ne poskupe tu struju bilo bi nam lakše stotinu puta? Ja kao potrošač mogu da štedim kilovat sate ali ne mogu da štedim te parafiskalne namete kojih je svake godine sve više i više i ne znam više kojih samo smišlja.LUDILO.

ODGOVORITE
Name

Re Mirkan

29.08.2022 19:32

Pa zato i nije struja poskupila vec mrezarine i lijevi nameti da se narodu uzme novac iz dzepa

Name

Prijedorcanin M.

29.08.2022 19:50

Ma plaćaćemo i što nema vjetra a vjetrenjača nigdje

Name

Od

29.08.2022 19:15

1 oktobra je zimska tarifa i moraju biti veći računi. Može to, nemoj da bude više

ODGOVORITE
Name

Niko

29.08.2022 19:17

Opet su naprimali radnike pred izbore tako da su namirili broj koji su otpustili sa otpremninama. Samo su sad primili sve snsd kadrove..

ODGOVORITE
Name

DelPo

29.08.2022 20:08

Ništa nama dobro nije omogućila vlast koja nas uvlači u dužnicko ropstvo dižući kredite koje ce vraćati i naša djeca i naši unuci!! Većina elektroenergetskih kapaciteta napravljena je u SFRJ tako da se možemo zahvaliti prošloj državi što imamo tako jeftinu električnu energiju. Ali ako je usporedimo sa stvarnim plata 800 KM koje dobija ogromna većina radnika u RS onda ona i nije jeftinija nego u Hrvatskoj, Sloveniji, pa i u Srbiji!! Struja neće poslupeti ali računi će biti osjetno veći, pa to može smisliti samo ova lopovska vlast da ugura nove uhljebe i neradnike koje će plaćati narod kroz trošarine i mrežerine!!

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

29.08.2022 21:31

Tužan sam zbog toga, ali ipak radostan.

ODGOVORITE
Name

Realistic+

29.08.2022 21:52

Cuj,mi mislili samo u Njemackoj ce poskupiti ??

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.08.2022 23:15

Nece poskupeti a racuni ce biti veci, koja je ovo prica, kojeg li to strucnjaka? Boze sta mi to sve slusamo, podvale se pakuju na masnu.Provaljeni ste dragi nasi politicari, svi istu pesmu pevate i svi vi nam radite o glavi.

ODGOVORITE
Name

klokan

30.08.2022 04:56

nije sija nego vrat

ODGOVORITE
Name

Bl

30.08.2022 06:24

Sretan sam zbog tog ali sam i tuzan..

ODGOVORITE
Name

Neko

30.08.2022 08:32

Struja nece poskupiti ali ce racuni biti veci, isto kao kad bi rekao necu te hebati ali ce ti uletiti.

ODGOVORITE
Name

Otaharin

30.08.2022 08:42

Ima pomoći, samo otpustiti stranačke uhljebe, konkubine i one druge. One s lažnim diplomama. U toku radnog vremena, samo spartaju po kaFi cima, buticima, stan na dan(svaLeracijama) i tako im ide redovna plata i doprinosi! Al, zapravo, čemu oni doprinose, osim u svoj džep i ono drugo, shto shhta! Gasite svjetlo, neće izbori, ništa popraviti, ne nadajte se džabe! Samo ce da sjasi Kurta, a uzjasi murta, a Kurta e do tad, opeljusiti i opeljuseno! Objavite komentar, slobodno. Penziioner.

ODGOVORITE