Поклањају 70 година будућности грађана Српске!

“Послије интервјуа који су дали господа Исак Сеигал и Евгениј Зотов потпуно сам сигуран да се РЖР “Љубија” поклања за ситан џепарац” - каже др Душко Ивић, потпредсједник ДНС и шеф клуба посланика те странке у НСРС. 

Република Српска 14.08.2022 | 11:26
Поклањају 70 година будућности грађана Српске!

Он каже да је јасно да се ради о тешком криминалу и поклањању природних ресурса, због личног интереса, од стране ненародне СНСД-ове Владе Српске својим пајтосима.

“Тако богат поклон се тешко добија и од најрођенијих, а у нормалним државама власт не смије ни помислити да тако нешто уопште уради, те да на такав начин нанесе трајну штету и осиромаши свој народ”, поручује Ивић.

Шеф клуба посланика ДНС каже да ненародна СНСД-ова власт очигледно има дебеле разлоге зашто поклања тако богат природни ресурс и добро награђује своје пријатеље.

“РЖР Љубија је власништво народа Републике Српске, а не СНСД-ове владе и откуд право Влади Републике Српске да дијели, поклања народну имовину, а да не пита власнике те имовине, народ Српске” каже Ивић. 

Он истиче да се, због тога, о питању докапитализације РЖР “Љубија” мора изјаснити НС Републике Српске.

“Народна скупштина Републике Српске је мјесто гдје се одлучује о природним ресурсима и њиховом кориштењу, а не тамо нека ненародна влада која треба да одговара и подонси извјештаје у НС Републике Српске, а не да крчми природне ресурсе”, каже Ивић.

Он додаје да је једино у чему се слаже са господином Исаком то када каже да је рудник Љубија злата вриједан и жели да га подсјети да су грађани Републике Српске и Приједорске регије за покретање производње у РЖР “Љубија”, за наставак рударења, да нису ни против кога ко ће започети копање руде и преузети рудник на међунаридном тендеру, на транспарентан начин и запослити велики број радника створити нову вриједност за грађане Српске. 

“Али смо против поклањања, на нетранспарентан и криминалан начин, супротно међународним стандардима пословања, како то годимама ради СНСД и њихова влада с природним ресурсима. Сјетимо се само РАОП-а, Фамоса и других” поручује Ивић.

Потпредсједник ДНС каже да су резерве жељезне руде утврђене и овјерене још у бившој Југославији, а не како то господин Исак каже да су они нешто испитивали утврђивали. Нисте ви ништа испитивали, ви долазите на готово, већ утврђено, знате која је то вриједност, зато и идете тако нетранспарентно уз дипломатске притиске испод жита. Знате добро да су утврђене и овјерене резерве жељезне руде у вриједности од 350 милиона тона, а то је само 10 % рудоносног базена, јер према испитивањима на те овјерене резерве још има око 800 милиона тона зељезне руде” рекао је Ивић и додао да ако се узме, како господин Исак у интервјуу каже, да се руда сада из овог рудника продаје по 18 еура по тони, то значи да по овој цијени доказане резерве вриједе 6,3 милијарди еура, а ако се продаје по тржишним цијенама, како он каже од 250 долара то је 87, 5 милијарди долара, а то је само 10% доказаних и овјерених резерви.

Ивић каже да ако узмемо у обзир да по објављеним испитивањима има још око 800 милиона тона зељежне руде онда вриједност резерви жељезне руде по тржишним цијенама износе око 200 милијарди долара. 

“Поново ћу рећи да се слажем да је РЖР “Љубија” заиста злата вриједан, али се не слажем да такав природни ресурс, који може да храни генерације грађана Српске, добијете за џепарац и то скроман у односу на вриједност руде у РЖР“, рекао је Ивић. 

Он каже да ако се узме да је буџет Српске за ову годину око 4 милијарде, значи да се само од утврђене и овјерене резеве жељезне руде, од 350 милиона тона, по тржишним цијенама од 250 долара, може напунити око 21 буџет Републике Српске који би се доносили наредну 21 годину, а то је само 10% овјерених резерви, а ако на то додамо још оних 800 милиона тона, то је још 50 буџета Српске. 

“Значи, укупно 70 буџета, то је наредних 70 година будућности и живота грађана Српске које им може омогућити експлоатација рудника РЖР “Љубија”. Према томе, ненародна СНСД-ова Влада Републике Српске поклања и наредних 70 година будућности живота грађана Републике Српске некоме тамо и то се зове баш добар поклон” каже Ивић.

Он додаје да господин Исак каже да је највећу подршку овој нетранспарентној, и по међународним пословним правилима без међународног тендера, криминалној докапитализацији добио од америчке амбасаде и Владе Републике Српске. 

“По томе се може закључити да је пала добра политичка погодба СНСД-а и Американаца. Из ког разлога, да ли за скидање америчких санкција господину Додику или помоћ на октобарским изборима како не би изгубио власт, остаје да се види” каже Ивић.

Он додаје да је очигледно да СНСД-у и Додику сада не сметају Американци и америчке санкције, нити им се гаде њихови долари. 

“Госоподо из ненародне Владе Републике Српске, неће то ићи баш тако, народна имовина се не може траћити тек тако, а да се не пита народ. Народ је власник природних ресурса, рудника РЖР “Љубија” и “Алумине” и народ се мора питати. Због тога се питање рудника РЖР “Љубија” и “Алумине” мора вратити у НС Републике Српске, а не да о том одлучује комитет СНСД и њихова Влада. Зато позивам све грађане Републике Српске, а посебно Приједора и Приједорске регије да искажемо незадовољство и отпор пљачки природних ресурса Републике Српске” закључује Ивић.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

14.08.2022 10:19

Дигните народ шта чекате нек бране будућност своје дјеце ко је један бурлw дезертер и ратни профитер да он распродаје дезавну имовину фукаретина сеоска !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО

14.08.2022 10:36

ПРИЦАТЕ ГЈЕСУ ПРОТЕСТИ.МОЗЕТЕ ЛИ ИЗВЕСТИ НА УЛИЦУ БАР СВОЈЕ ЦЛАНОВЕ ОВАКО ДЈАБА ТУПИТЕ ЗУБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ссмо

14.08.2022 17:09

Ма нема чланова,

Name

Аа

14.08.2022 10:39

Највећи кривац за ово је Марко Павић јер није 2016. године изашао из коалиције кад је први пут кренула прича око продаје Љубије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не не

14.08.2022 11:52

Није крив Марко Павић него менталитет Срба који се продају за бакшиш. За само 20,00 КМ продају глас бајни србенде једном у четири године. За само 20,00 КМ једном у четири године. Шта рећи то је та истина. Дајем ти четири године да ме газиш за само седам пива пред изборе. Стид ме је овог некад(?)поносног народа.

Name

Ре Аа

14.08.2022 11:58

А засто би Павиц био крив за ово сто сад секта ради??? Мозда да се и слозим са вама да су требали тада изаци из коалиције,али ста је било било је. Павиц и ДНС су тад били против продаје,зато им се и Додик осветио 2018. и послије тога на подмукао нацин скинуо Рудник са стратеског предузеца,да би могао данас да уради овакве накарадне ствари.

Name

Ре Не Не

14.08.2022 12:32

У потпуности се слажем са вама. Снага и моћ је у народу,али нажалост,то још нисмо схватили и склони смо ситним и биједним интересима у вриједности од 20-50 КМ. Тужно!

Name

Аа @

14.08.2022 13:35

Да је Павић тад изашао из коалиције Додик би изгубио власт и то би вјероватно био крај свему овоме што се данас дешава. А о менталитету не треба ни говорити шта су појединци у стању да ураде за 20 марака

Name

Будућност

14.08.2022 10:43

Питање РЖР Љубија није питање од националног интереса и зато не треба посебна сједница. Фуј Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2022 12:12

Не треба то допустити!!!

Name

Марко

14.08.2022 12:12

Али зато Пељешки мост јесте. Мој народе шта чекаш?! Опозицијо, зашто не покрећете протесте??? Па доста је више овога

Name

Татар

14.08.2022 10:45

Мени само није јасно ако је то државна имовина зашто се овако лако опозиција мири а тим.Нити је СНСД нити Милорад Додик држава. А ако се они тако понашају и видимо да је то контра свим правилима зашто је тако млак отпор или га нема никако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

14.08.2022 12:13

Зашто опозиција не организује протесте???

Name

Ста треба да уради

14.08.2022 12:19

Опозиција, морону сектаски? Хљеба нецете имати због проклетог Додика

Name

ПРОМЈЕНЕ 2022

14.08.2022 11:27

Све што сте рекли,г. Ивићу, је истина и то народ у Приједору,а и шире,зна. Само,на жалост,народ своје незадовољство показује само преко друштвених мрежа,а то им никада неће ријешити ниједан проблем који имају. Зато се надам да ће бар на тај један дан у години,односно,на дан избора изаћи и одбранити своје достојанство,без бојазни,уцјена,присиле или било чега другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ.

14.08.2022 11:45

Зар грађани Српске имају будућност?Све нас је мање,просјек све старији.Млади бјеже да се не окрену.Остају криминалци,политичари што му дође исто,(и "подмладак" им),и ми што је прегазило вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

14.08.2022 12:31

готово је то, писи пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.08.2022 14:01

Шта чекате људи. Дођите сав ПРИЈЕДОР. ТО СЕ ЈЕДНОСТАВНО НЕ СМИЈЕ ДОЗВОЛИТИ. ШТА СУ ОНИ У ВЛАСТИ ВАЖНИЈИ ОД ЦИЈЕЛОГ НАРОДА. Нема кијања. На улице и све СТОПИРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ