Poklanjaju 70 godina budućnosti građana Srpske!

“Poslije intervjua koji su dali gospoda Isak Seigal i Evgenij Zotov potpuno sam siguran da se RŽR “Ljubija” poklanja za sitan džeparac” - kaže dr Duško Ivić, potpredsjednik DNS i šef kluba poslanika te stranke u NSRS. 

Republika Srpska 14.08.2022 | 11:26
Poklanjaju 70 godina budućnosti građana Srpske!

On kaže da je jasno da se radi o teškom kriminalu i poklanjanju prirodnih resursa, zbog ličnog interesa, od strane nenarodne SNSD-ove Vlade Srpske svojim pajtosima.

“Tako bogat poklon se teško dobija i od najrođenijih, a u normalnim državama vlast ne smije ni pomisliti da tako nešto uopšte uradi, te da na takav način nanese trajnu štetu i osiromaši svoj narod”, poručuje Ivić.

Šef kluba poslanika DNS kaže da nenarodna SNSD-ova vlast očigledno ima debele razloge zašto poklanja tako bogat prirodni resurs i dobro nagrađuje svoje prijatelje.

“RŽR Ljubija je vlasništvo naroda Republike Srpske, a ne SNSD-ove vlade i otkud pravo Vladi Republike Srpske da dijeli, poklanja narodnu imovinu, a da ne pita vlasnike te imovine, narod Srpske” kaže Ivić. 

On ističe da se, zbog toga, o pitanju dokapitalizacije RŽR “Ljubija” mora izjasniti NS Republike Srpske.

“Narodna skupština Republike Srpske je mjesto gdje se odlučuje o prirodnim resursima i njihovom korištenju, a ne tamo neka nenarodna vlada koja treba da odgovara i podonsi izvještaje u NS Republike Srpske, a ne da krčmi prirodne resurse”, kaže Ivić.

On dodaje da je jedino u čemu se slaže sa gospodinom Isakom to kada kaže da je rudnik Ljubija zlata vrijedan i želi da ga podsjeti da su građani Republike Srpske i Prijedorske regije za pokretanje proizvodnje u RŽR “Ljubija”, za nastavak rudarenja, da nisu ni protiv koga ko će započeti kopanje rude i preuzeti rudnik na međunaridnom tenderu, na transparentan način i zaposliti veliki broj radnika stvoriti novu vrijednost za građane Srpske. 

“Ali smo protiv poklanjanja, na netransparentan i kriminalan način, suprotno međunarodnim standardima poslovanja, kako to godimama radi SNSD i njihova vlada s prirodnim resursima. Sjetimo se samo RAOP-a, Famosa i drugih” poručuje Ivić.

Potpredsjednik DNS kaže da su rezerve željezne rude utvrđene i ovjerene još u bivšoj Jugoslaviji, a ne kako to gospodin Isak kaže da su oni nešto ispitivali utvrđivali. Niste vi ništa ispitivali, vi dolazite na gotovo, već utvrđeno, znate koja je to vrijednost, zato i idete tako netransparentno uz diplomatske pritiske ispod žita. Znate dobro da su utvrđene i ovjerene rezerve željezne rude u vrijednosti od 350 miliona tona, a to je samo 10 % rudonosnog bazena, jer prema ispitivanjima na te ovjerene rezerve još ima oko 800 miliona tona zeljezne rude” rekao je Ivić i dodao da ako se uzme, kako gospodin Isak u intervjuu kaže, da se ruda sada iz ovog rudnika prodaje po 18 eura po toni, to znači da po ovoj cijeni dokazane rezerve vrijede 6,3 milijardi eura, a ako se prodaje po tržišnim cijenama, kako on kaže od 250 dolara to je 87, 5 milijardi dolara, a to je samo 10% dokazanih i ovjerenih rezervi.

Ivić kaže da ako uzmemo u obzir da po objavljenim ispitivanjima ima još oko 800 miliona tona zelježne rude onda vrijednost rezervi željezne rude po tržišnim cijenama iznose oko 200 milijardi dolara. 

“Ponovo ću reći da se slažem da je RŽR “Ljubija” zaista zlata vrijedan, ali se ne slažem da takav prirodni resurs, koji može da hrani generacije građana Srpske, dobijete za džeparac i to skroman u odnosu na vrijednost rude u RŽR“, rekao je Ivić. 

On kaže da ako se uzme da je budžet Srpske za ovu godinu oko 4 milijarde, znači da se samo od utvrđene i ovjerene rezeve željezne rude, od 350 miliona tona, po tržišnim cijenama od 250 dolara, može napuniti oko 21 budžet Republike Srpske koji bi se donosili narednu 21 godinu, a to je samo 10% ovjerenih rezervi, a ako na to dodamo još onih 800 miliona tona, to je još 50 budžeta Srpske. 

“Znači, ukupno 70 budžeta, to je narednih 70 godina budućnosti i života građana Srpske koje im može omogućiti eksploatacija rudnika RŽR “Ljubija”. Prema tome, nenarodna SNSD-ova Vlada Republike Srpske poklanja i narednih 70 godina budućnosti života građana Republike Srpske nekome tamo i to se zove baš dobar poklon” kaže Ivić.

On dodaje da gospodin Isak kaže da je najveću podršku ovoj netransparentnoj, i po međunarodnim poslovnim pravilima bez međunarodnog tendera, kriminalnoj dokapitalizaciji dobio od američke ambasade i Vlade Republike Srpske. 

“Po tome se može zaključiti da je pala dobra politička pogodba SNSD-a i Amerikanaca. Iz kog razloga, da li za skidanje američkih sankcija gospodinu Dodiku ili pomoć na oktobarskim izborima kako ne bi izgubio vlast, ostaje da se vidi” kaže Ivić.

On dodaje da je očigledno da SNSD-u i Dodiku sada ne smetaju Amerikanci i američke sankcije, niti im se gade njihovi dolari. 

“Gosopodo iz nenarodne Vlade Republike Srpske, neće to ići baš tako, narodna imovina se ne može traćiti tek tako, a da se ne pita narod. Narod je vlasnik prirodnih resursa, rudnika RŽR “Ljubija” i “Alumine” i narod se mora pitati. Zbog toga se pitanje rudnika RŽR “Ljubija” i “Alumine” mora vratiti u NS Republike Srpske, a ne da o tom odlučuje komitet SNSD i njihova Vlada. Zato pozivam sve građane Republike Srpske, a posebno Prijedora i Prijedorske regije da iskažemo nezadovoljstvo i otpor pljački prirodnih resursa Republike Srpske” zaključuje Ivić.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

14.08.2022 10:19

Dignite narod šta čekate nek brane budućnost svoje djece ko je jedan burlw dezerter i ratni profiter da on rasprodaje dezavnu imovinu fukaretina seoska !!!

ODGOVORITE
Name

SAMO

14.08.2022 10:36

PRICATE GJESU PROTESTI.MOZETE LI IZVESTI NA ULICU BAR SVOJE CLANOVE OVAKO DJABA TUPITE ZUBE.

ODGOVORITE
Name

Ре Ссмо

14.08.2022 17:09

Ма нема чланова,

Name

Aa

14.08.2022 10:39

Najveći krivac za ovo je Marko Pavić jer nije 2016. godine izašao iz koalicije kad je prvi put krenula priča oko prodaje Ljubije

ODGOVORITE
Name

Не не

14.08.2022 11:52

Није крив Марко Павић него менталитет Срба који се продају за бакшиш. За само 20,00 КМ продају глас бајни србенде једном у четири године. За само 20,00 КМ једном у четири године. Шта рећи то је та истина. Дајем ти четири године да ме газиш за само седам пива пред изборе. Стид ме је овог некад(?)поносног народа.

Name

Re Aa

14.08.2022 11:58

A zasto bi Pavic bio kriv za ovo sto sad sekta radi??? Mozda da se i slozim sa vama da su trebali tada izaci iz koalicije,ali sta je bilo bilo je. Pavic i DNS su tad bili protiv prodaje,zato im se i Dodik osvetio 2018. i poslije toga na podmukao nacin skinuo Rudnik sa strateskog preduzeca,da bi mogao danas da uradi ovakve nakaradne stvari.

Name

Re Ne Ne

14.08.2022 12:32

U potpunosti se slažem sa vama. Snaga i moć je u narodu,ali nažalost,to još nismo shvatili i skloni smo sitnim i bijednim interesima u vrijednosti od 20-50 KM. Tužno!

Name

Aa @

14.08.2022 13:35

Da je Pavić tad izašao iz koalicije Dodik bi izgubio vlast i to bi vjerovatno bio kraj svemu ovome što se danas dešava. A o mentalitetu ne treba ni govoriti šta su pojedinci u stanju da urade za 20 maraka

Name

Budućnost

14.08.2022 10:43

Pitanje RŽR Ljubija nije pitanje od nacionalnog interesa i zato ne treba posebna sjednica. Fuj Mile

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2022 12:12

Ne treba to dopustiti!!!

Name

Mаrko

14.08.2022 12:12

Ali zato Pelješki most jeste. Moj narode šta čekaš?! Opozicijo, zašto ne pokrećete proteste??? Pa dosta je više ovoga

Name

Tatar

14.08.2022 10:45

Meni samo nije jasno ako je to državna imovina zašto se ovako lako opozicija miri a tim.Niti je SNSD niti Milorad Dodik država. A ako se oni tako ponašaju i vidimo da je to kontra svim pravilima zašto je tako mlak otpor ili ga nema nikako

ODGOVORITE
Name

Dijana

14.08.2022 12:13

Zašto opozicija ne organizuje proteste???

Name

Sta treba da uradi

14.08.2022 12:19

Opozicija, moronu sektaski? Hljeba necete imati zbog prokletog Dodika

Name

PROMJENE 2022

14.08.2022 11:27

Sve što ste rekli,g. Iviću, je istina i to narod u Prijedoru,a i šire,zna. Samo,na žalost,narod svoje nezadovoljstvo pokazuje samo preko društvenih mreža,a to im nikada neće riješiti nijedan problem koji imaju. Zato se nadam da će bar na taj jedan dan u godini,odnosno,na dan izbora izaći i odbraniti svoje dostojanstvo,bez bojazni,ucjena,prisile ili bilo čega drugog.

ODGOVORITE
Name

BL.

14.08.2022 11:45

Zar građani Srpske imaju budućnost?Sve nas je manje,prosjek sve stariji.Mladi bježe da se ne okrenu.Ostaju kriminalci,političari što mu dođe isto,(i "podmladak" im),i mi što je pregazilo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

miro

14.08.2022 12:31

gotovo je to, pisi propalo

ODGOVORITE
Name

+

14.08.2022 14:01

Šta čekate ljudi. Dođite sav PRIJEDOR. TO SE JEDNOSTAVNO NE SMIJE DOZVOLITI. ŠTA SU ONI U VLASTI VAŽNIJI OD CIJELOG NARODA. Nema kijanja. Na ulice i sve STOPIRATI.

ODGOVORITE