Родитељи оптужују љекаре с клинике за смрт кћерке

Родитељи Викторије Грбић (21) из Приједора, пацијенткиње која је лијечена од тумора на Клиници за неурохирургију УКЦ РС, тврде да је њихова ћерка која је у међувремену премимула, могла да буде спашена да су љекари УКЦ РС благовремено реаговали. 

Република Српска 20.07.2022 | 22:09
Родитељи оптужују љекаре с клинике за смрт кћерке

Родитељи се жале на немар Остоје Савића, љекара који је лијечио њихову кћерку, а који је, према тврдњи родитеља, за 42 дана само два пута обишао пацијенткињу.

Тврде да им је у УКЦ Србије речено да би њихова кћерка преживјела да је адекватно медицински третирана и да је раније упућена код њих.

"12. маја ове године супруга и ја смо одвели ћерку у „Еуромедик“ да усликамо и урадимо магнетну. По њиховом приједлогу да је Савић најбољи доктор, примио нас је аутоматски без упутнице. Дијете је примљено и лежало је на УКЦ РС. Лежало је 42 дана без успостављања дијагнозе“, каже Рајко Грбић, отац преминуле дјевојке.

Викторија Грбић лијечена је од 12. маја до 23. јуна ове године, након чега је упућена на Клинику за неурохирургију УКЦ Србије, гдје је и преминула. 

"Остоја Савић, он је уништио моје дијете. Држао је дијете на инфузији 42 дана, само је мало лијека давао за главу, ујутру и навече. Треба судити тим људима. Зар дијете од 21. годину тако држати. Чим је донесен магнетни 20. маја, зна се у налазу шта је, али ни то није сигурно, ту се пали терапија и дијете се лијечи. Не знаш? Ниси способан? Шаљи даље“, каже Стана Грубан, мајка преминуле дјевојке. 

На наш упит из УКЦ-а Републике Српске нисмо добили одговор, а министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић, каже да родитељи имају право на тужбу. 

"Нисам упознат са појединачним случајем. Закон о здравственој заштити регулише сва та питања. Јасно су постављене законске процедуре по том основу, односно, јасно су дефинисана права пацијената у тим случајевима. Људи уколико сматрају да треба да иду на тужбу, имају пуно право да то обаве. Прије свега, свакако треба узети и другу страну и друго мишљење и видјети како и на који начин се поступало у том конкретном случају“, сматра Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Родитељи поједине запослене у УКЦ-у оптужују за корупцију. Најављују тужбе и покретање судског поступка против одговорних за смрт 21. Викторије Грбић. 

(БН)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

МС-Медица

20.07.2022 20:29

Ако је урадјена магнетна онда је морала услиједити дијагноза, али је могуце да ове снимке није имао ко да "дијагностицки протумаци". Немар и касњење у поступању љекара је оцигледно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.07.2022 21:00

Влиду црту само скупови и рикање занима. Сераницу одлази висе!

Name

Поп Цира

21.07.2022 03:20

КО ДА ЛИЈЕЦИ ЉУДЕ ТАЈ УКЦ ЈЕ ПОСТО КЛАОНИЦА ПРАВА ,,ДЈАЈИЦ СКОЦИО У ПОЛИТИКУ И СВЕ ОСОБЉЕ УКЦ САМО УЦЛАЊУЈЕ У СНСД ЈЕР АКО ИЗГУБЕ ИЗБОРЕ МНОГИМА ДОЛАЗИ РОБИЈА..БРИГА ЊИ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ КАКВА ВЛАСТ ТАКВИ И ЉЕКАРИ СВЕ СЕ ДАЛО НА ПЉАЦКУ А НЕМА ВИСЕ СТА ДА СЕ ПЉАЦКА....

Name

Владимир

21.07.2022 03:20

Недо бог ником да доспије у тај УКЦ ..

Name

Квргоња

21.07.2022 03:22

Па гдје је Владо Дјајиц мафијоз засто не поведе бригу о болесницима није политика за олосе попут њега.

Name

др

21.07.2022 04:42

Данас сви хоце да буду доктори. Највисе основаца је заинтересовано за упис у средњу медицинску сколу, углавном по диктату родитеља.

Name

ДА ДА

21.07.2022 17:52

многи ,,доктори,,попут ђајића знају само да дерњече о друтвеном трошку као и самозвани баја

Name

Срби за Србе???

20.07.2022 21:31

Па грешке се дешавају. Треба опростити! Родитељима јесте туга али ипак се ради о Србину. Мора се то поштивати. Нема љутње и тужби. Опростити и заборавити. Судбина је тако хтјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 04:53

Какве везе има нација са немаром љекара? Није судбина него немар и небрига за пацијента. Мозда је оцекивао новац? Знам лицно да ове хијене у бијелим мантилима имају своје цијене. Само за узимање узорка и дијагоностику којом је утвдјено да моја мајка има тумор у касном степену морао сам искесирати 400 КМ далеке 2004. у Бањој Луци. Тај доктор је потом отишао на Хаваје да троши на муци зарађен новац. Сви пацијенти су знали која је његова тарифа и упутили су ме да му предам новац.

Name

Ре ре

21.07.2022 05:11

Цовјек је ироницан.

Name

за срби за србе

21.07.2022 06:42

ниси изабрао прави моменат за шегачење и сарказам, имаш ли ти дијете , очито је да немаш него ти је само шовинизам у глави

Name

Дусан

20.07.2022 21:49

Уз разумијевање за бол родитеља због губитка дјетета, као онколог са 40- годисњим интернационалним професионалним искуством, осјецам професионалну дузност да неупуценима и ауторима овог прилога дам струцно објасњење које се мозе провјерити у било којој компетентној неурохирурској установи. Из цитљивих документа приказаних у прилогу види се сљедеце: 1. Назалост, болесница је имала ВЕЛИКИ тумор мозга прецника до 10 цм!!! 2. И да је био знатно мањи, тумор је био локализован у близини врло осјетљивих анатомских структура у мозгу, сто операцију (у било ком центру на свијету) цини НЕМОГУЦОМ, тј. да тумор није било могуце одстранити. Сваки (само покусај) оперативног лијецења би био повезан са неприхватљиво високим ризиком од смрти пацијенткиње на операционом столу!! Без зеље да икога браним, сугерисем аутору прилога да провјери наведено у одговарајуцој медицинској установи и да се због навода у прилогу извини медицинском тиму који је покусао немогуце- да лијеци болесницу и олакса јој тегобе, као и родитељима цији су бол и неинформираност искорисцени као тема овог прилога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 04:57

Колика је твоја тарифа за посао који не знаш да радиш? Као онколог лијециц људе 40 година од болести за које нема лијека. Па их трујете са третманима и зрачењима иако и сами знате да од лијечења нема ништа. Онколог је занимање сличном истјеривању вјештица у средњем вијеку.

Name

за Душана

21.07.2022 06:36

а шта су рекли доктори из Београда? зар сте ви толико стручан да и њихово мишљење негирате?? зар нису рекли да је одмах упућена у Београд спасили би је

Name

Сибирскиарис

21.07.2022 10:04

Хвала Вам што сте нам омогућили увид у још једну страну приче, трагедије заправо. Нажалост, некад нема помоћи и то је тешко прихватити најближим, али ако има помоћи а не пружи се то је неопростиво. Говорим и у једном и у другом случају из сопственог искуства. Родитељима ове дјевојчице искрено саучешће, свима који су помогли колико су могли хвала, осталима порука да трагедија некад не треба коментар. Саосјећај али не осуђуј већ промишљај...

Name

Дајана

21.07.2022 10:09

Хвала на образложењу. Највећа туга је што су родитељи изгубили дијете и то се не може вратити. Ко је крив, и да ли је ико крив, нека утврде надлежни. Али је жалосно колики је притисак на здравствене раднике од стране јавности, која је у већини случајева немедицинска и необразована. Свима је дозвољено да суде и пљују, руше углед, а кад им затреба љекарска помоћ, опет иду у руке њима. То је лицемјерно.

Name

Мирослав

21.07.2022 11:13

Родитељи сумљају и протокол и нацин лецења, нека право и правда дају задњу рец.

Name

НН лице

21.07.2022 12:35

Сложила бих се с Вама донекле. Из документације се јасно види да је у питању велики тумор као и да је прогрес рапидно ишао на горе. Пацијенткиња је на УКЦ примљена у тешком стању (пише да је непокретна и да отежано говори). Међутим, дужност Остоје Савића је била да разговара с родитељима и каже како ствари стоје, а не да се прави Енглез. Исти тај Остоја Савић као и његов колега др Јоксимовић су мени рекли да нисам кандидат за операцију кичме иако сам малтене била инвалид. О њиховој нестручности могла бих написати есеј с обзиром на то да познајем много људи које су они оперисали. Хвала Богу да сам сазнала у Београду за спиналног хирурга Миленка Савића који је прави стручњак и ријешила се мука и тегоба које су ме мучиле годинама.

Name

Бл

21.07.2022 15:47

Не браним никога и не знам шта се у овом случају конкретно догодило,али ви сте у праву и познавајући др Савића нисам сигуран да се то све тако издешавало,на жалост?

Name

Милена

27.07.2022 16:10

Ево Дусане, препустите свој посао браварима, конобарима, молерима итд. Оцито је да боље познају медицину него Доктори. Страсно

Name

Смиља

28.07.2022 06:43

Све истина сто сте написали. Вољела бих да родитељи туже па да виде коју су игру играли Зао ми је најбољег доктора на УКЦ сто је искористен у политичке сврхе и сто пролази кроз све ове прљаве коментаре од неодговорних и људи без срца и душе без да се мало распитају о коме се ради, ста је урадио и ко је

Name

Бране

20.07.2022 22:22

Мора се почети одговарати за немар, о коме год да се ради. Једино ће тако други да се посвете колико треба и боје одговорности. Овако је немар ненормалан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

21.07.2022 04:58

Браво. Није се могло боље и једноставније објаснити. О др Остоји Савићу је сувишно трошити ријечи. То је најбољи човјек који ради на УКЦ РС.

Name

Ре Предатор

21.07.2022 05:11

А какви су остали СНСД-е кадрови, кад је најбољи овакав. Шеранићу туго од човјека, тако млад а зао и покваре.

Name

приједор

20.07.2022 22:34

У болници у насем граду-касаби пола љекара није нормално или у политици половина на суду узас,сељачић предојевић лопина совиљ баћо кога истражује ојт аријана еленков,јекић дрена вујовић нико нормалан ту не иде а посебна прича је хирургија одакле пацијенти скачу кроз прозор због љекара као што су ловре и дебели додош

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 05:00

Управо тако. Будалетина до будале. И њима идемо? Страшни суд. А тај Ловре је баш занимљив случај. Добије отказ у Приједору али онда ради на УКЦ код чувеног ЦРТЕ. Све се може.

Name

Мирослав

21.07.2022 09:43

Те болнице су за нас, политицари и нови богатаси кад имају проблем одмах иду у Београд, или даље у иностранство. О којем криминалу је рец, довољан је слуцај тз др.Ловре. Истеран из Приједора, па га запослили УКЦ БЛ. Ко је дао благослов да лопина мозе радити, па Дзајиц.Да је правде и морала и Ловре и Дзајиц, би морали бити истерани из УКЦ. Политицки адути су недодирљиви, они могу све, па тако се без последица играју насим зивотима.Све док нас леци политика и криминалци у белим мантилима теско нама. Скоро сви у коментарима спомињу лоповлук у болницама, сви знамо колико костају њихове услуге, али политика цути, јер лопови имају подрску политике. Има ли краја и имамо ли могуцност презивљавања, кад нас иза цоска цекају лопови, политицки и сви други?

Name

Владо

20.07.2022 23:21

Из лицног искуства знам да је Остоја Савиц одлицан доктор и диван цовјек. Мени је много помогао и на том сам му захвалан. Убиједјен сам да је најцијењенији неурохирург на УКЦ БЛ. Стога ми је веома теско прихватити да ја направио такав пропуст у лијецењу, који је завио у црно ове добре људе. Надам се да це истина изаци на видјело у овом слуцају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 05:00

Да ниси ти Владо Савиц?

Name

Ре

21.07.2022 05:56

Колико си му платио?

Name

Мирослав

20.07.2022 23:21

Искрено сауцесце породици. Кад цовеп процита овакву прицу једноставно умукне. Један млади зивот је изгубљен, сумља родитеља у процес лецење, мора бити оправдан предмет за суд, па нека правда да задњу рец. У породици сам имао тезак слуцај, код младе особе са меланомом, да не поверујете, рука на којој се развијо меланом је стављена у гипс.Пре гипса младез је одстрањен, али одстрањено ткиво није послано на ПХ. И сада одлази један млади зивот. Све је после урадјено у Београду на ОИ, али време је изгубљено, касно је. Ста реци, него молити за озбиљнос и одговорност, оних сто се играју са зивотима а носе беле мантиле и изигравају лекаре.Нека ми опросте сви они сто коректно, струцно и одговорно раде свој посао, посао лекара, имамо таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

21.07.2022 04:22

Тако нам је у свему.купљене дипломе ће доћ главе многима. Зар су будале они који иду у школу годинама нешто и науче, а ови ови само оду и подигну диплому. Пола доктора кад падне систем незнају прописат лијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 04:24

С'које клинике, оно је пијаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезга

21.07.2022 05:49

Овдје је све пијаца, одозго ка доле, по вертикали. Како да не буде кад је главни Баја пијацар обицан. Поцео с паприкама, а данас тргује с народом и дрзавом. Сауцесце породици преминуле дјевојке, надам се да це се изборити за правду, истину и наци свој мир.

Name

Фениx

21.07.2022 04:32

Све то ја знам одавно.Кад сам имао мождани прије 7-8 година лежао сам неколико дана а претраге,магнетна је кренуло посље одласка мојих најближих у канцеларију шефа оделења и чашћења са 200 марака.Тужно 21 година ух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

21.07.2022 04:36

Нисте платили или нисте довољно платили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

21.07.2022 04:42

Ма ја би грбицу сам пресудио.није јос налетио на "будалу".а у мамицу вам (они сто тразе паре).да је грбиц био цовјек био би сигурно наградјен од породице.сам поступак је за робију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.07.2022 09:23

аман људи, па о каквом ви награђивању причате, па зар нису доктори полагали заклетву да ће им људски живот бити изнад свега? па зар не примају плату за посао који обављају, па зар нисмо сви ми онда криви што "награђујемо" људе ако обаве свој посао

Name

ре др

21.07.2022 05:12

Сви би данас хтели да буду доктори, ти основци, а ниво знање у основним и средњим школама је најнижи од кад постоје школе на овим просторима. Још се може лечити код понеког лекара који је завршавао школовање у бившој југославији, све што је школовано након распада земље ништа не вреди и треба заобилазити у широком луку, од Фочи, Тузли, БЛ и сличним шумским факултетима не треба трошити речи. Данас би сви хтели да раде и буду оно што воле а не оно за шта су способни и шта знају. Никад више диплома и факултета а никад мање знање, и код самог наставног особља. Нажалост ти који ништа не знају су у свом огомном незнању и својој интелектуалној ограничености умишљени да све знају, а иза тога се крије стравично незнање и непосоност, ти што данас завршавају медицинске факултета су по знању испод нивоа некадашњих медицинских техничара у озбиљнихим медицинским школама. Више уопште не уче целу Медицинску физиологиију од Гајтона и друге фундаменталне предмете, него за све предмете имају написане скипте које круже међу студентима и по томе спремају испите. Тешко ли се нама кад за неких 10-20г останемо на овим кадровима што се школују по болоњсом систему задњих 15-20г и у наредним годинама, мислим да ће пацијенти масовно умирати на операционим столовима, настаће потпуни хаос и катастрофа. Једини излази испас је бити здрав и не ићи тим лекарима-убицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 06:55

Слазем се да излази све нрструцнији кадар са факултета

Name

БОБ РОЦК ре др

21.07.2022 10:22

Ниси у праву, није до младих који заврше факултет, легални, него до лошег Додиковог система који форсира ма заболи ме, јебо вас додик

Name

Миркан

21.07.2022 06:55

Ако на УКЦ РС не ваља проф. Савић онда не ваља нико. Потписујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

21.07.2022 07:03

У болници Србија у И. Сарајеву слицно или јос горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

21.07.2022 07:28

Недавно сам сједио у друштву са једним старијим, часним доктором из БЛ који ми у разговору рече, па могу рећи и пожали се, да нам је политика уништила здравство и да нас сасвим сигурно чекају тешка времена. Ако ниси дио владајуће политичке структуре џаба ти знање, марљивост и искуство. Све се свело на то како котираш код несрећног Ђајића и јеси ли му спреман пружити апсолутну подршку у сулудој политици којом се бави. Жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

21.07.2022 07:53

Остоја Савић магарац ,коверта и можете код њега другачије не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

21.07.2022 09:53

Не лупај глупости. И сви ви који тако све знате. Остоја Савиц своје здравље оставио спасавајуци тудје зивоте...један од најбољих љекара на КЦ. Сад сви писате по њему а не знате колика је листа пацијената којима је помогао. Љути сте и огорцени на систем, на власт...најлаксе се јунацити по форумима и истресати по цеститим људима. Изадјите на улицу кад сте тако огорцени па мијењајте власт а не лапрдајте по форумима

Name

761

23.07.2022 14:14

Остоја Савић смеће од доктора,само су му паре битне.

Name

Лиллy

21.07.2022 08:56

Е мој србине да је твоје дијете питала би те ја дал треба опростити. Није битно које нације је доктор, дјетета нема ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.07.2022 10:42

Ако постоје чврсти докази свакако треба подићи тужбу.Да је како треба то би тужилаштво требало урадити.Детета свакако нема али ради задовољења правде

Name

Ре Татар

21.07.2022 12:42

Прије него се упустиш у коментарисање, провјери то што желиш написати... тужба је ствар парнице и накнаде штете...тужилаштва не подижу тужбе већ оптужнице, уколико је неко извршио кривично дјело.

Name

Смиља

27.07.2022 18:13

Не могу да вјерујем да народ тако олако прихвата оптужбе и суди човјеку кога не познају. Чак и његову диплому доводе у питање. Лицно знам да је др Савиц био најбољи дјак од првог основне па до завршетка студија. О цему писе овај народ. Најбољи доктор икада кога је Бањалука имала. Срамотно је да испашта један цивјек ради политике и квази новинара. То је за осуду. Нема тога коме није помогао и тим истим родитељима изашао у сусрет. Ма срам да их буде и њих и иве незналице који знају само да осудјују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сервисер

26.08.2022 10:27

Потписујем. Др Савиц је своје здравље оставио на клиници помажући другима. Под тешким инфарктом је оперирао и спашавао друге. Он је најхуманији и најбољи Хирург на УКЦ. Сауцесце породици, али треба све детаљно испитати и објавити . Сигуран сам да је доктор учинио све сто се могло у датој ситуацији.