Забрињава што не престају притисци на медије и новинаре

Посебно је забрињавајуће што не престају притисци на медије и новинаре, а током прошле године забиљежене су и пријетње, па чак и физички напади на медијске раднике.

Република Српска 03.05.2022 | 18:25
Забрињава што не престају притисци на медије и новинаре

Најновија истраживања показују да грађани у БиХ највише вјерују медијима - њих 80%. Међутим, истовремено многи мисле да медији нису слободни,  поручено је на презентацији о стању медијских слобода, која је одржана поводом Међународног дана слободе медија.

Посебно је забрињавајуће што не престају притисци на медије и новинаре, а током прошле године забиљежене су и пријетње, па чак и физички напади на медијске раднике.

Бројни притисци на медије, прије свега политички и финансијски, али и пријетње и застрашивања медијских радника и даље су основна кочница развоја слободног новинарства, поручено је на презентацији.    

Позитивно је што истраживање показује пад процента грађана који оправдавају физичке нападе на новинаре, међутим он је и даље забрињавајуће висок јер преко 10% испитаних грађана оправдава насиље. Највећи кривци, кажу новинари, су политичари који својим понашањем праве негативну атмосферу у друштву која се тиче односа грађана према медијским радницима.

Посебно је забрињавајуће стање по питању транспарентности рада јавних институција и приступа информацијама.

Посљедица оваквог стања је 71 случај кршења новинарских права које је удружење БХ новинари забиљежило током 2021. године, а пријављено је и 6 напада и пријетњи медијским кућама, 3 физичка напада на новинаре и медијске раднике, као и 17 пријетњи смрћу и других вербалних начина застрашивања и онемогућавања професионалног обављања новинарских задатака.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цињеница

03.05.2022 17:06

Много је висе слободе у насим медијима него западним, то је реалност, зато је јако упитно то мијесање њихових супервизора, оцјењивање нас, умјесто да гледају у своја двориста, једноставно се у последњих пар година све окренуло и ми то никако да схватимо, комунизам влада западом, неолиберални глобалистицки и корпорацијски новокомунизам. ЕУ је само један играц,из насег угла битан, али сустински не одлуцује ни о цему...требамо гледати алтернативу, утопија никад никоме није донијела дугороцно корист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цињеница

03.05.2022 19:08

Да ти ниси мало проруски, пропутински? Задње двије деценије од тамо и долазе овакве критике на рацун Запада, демократије, слободе медија, једноставно демонизира их, назива нацистима и сад води рат против њих, против демократије. Гдје год је могао он је указао на неправилности, на подмуклост демократије и Запада, дупле арсине и ко зна ста све не, а себе издизао, Код себе у Русији све слободе укинуо, све као агенте, плаценике, издајице оптузио, похапсили, побио, а масе му вјерују, обозавају, цак истицу да је најпаметнији "предсједник" на свијету, а он влада дозивотно. Али, једино демократија и слободни медији спрецавају самовоље владара, дозивотну власт. Колико ли је само младих Руса из његовог народа које он толико "воли" изгубило зивоте, младе зивоте у овом рату у Украјини.

Name

Подјела власти

03.05.2022 17:06

Слободни медији су цетврта сила, власт, поред ове три. Од тих доктрина је најпознатија она о тродиоби власти на законодавну, извршну и судску коју је изложио француски филозоф Монтесqиеу у свом дјелу О духу закона. Његове идеје је надосљедније у пракси провео Устав САД који предвиђа строгу подјелу овласти између предсједника, Конгреса и Врховног суда, односно комплексни систем међусобне контроле. Па ви сад реците, као синоц један коментар, да су западне демократије, нацисти. Слободни медији су многи пута разоткриле самовоље владаре и срусиле их, додусе само на Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.05.2022 20:37

Ко притиска новинаре, па политика и политичари, домаћи и страни. Ко пише да су натовци сјајни и бајни, да натовци воде праведан рат против Руса, да је Зеленски јада јадна, тај ће избећи притисак и добро ће му бити плаћено. Што се тиче приче код нас на Балкану, иста је, мора се писати само лепо о страним туторима, мора се писати да код нас ништа неваља, да нема демокрације, да су сви наши политичари криминалци и то може донети добру плату. Новинар, има ли на белом свету неког неутралног новинара, кад сваки новинар има газду и уредника? Ко кога плаћа, то се одлично види и чује, кад гледате и слушате причу о истом догађају, колико се разликује. Морам вам рећи да ми обични људи, никоме ништа неверујемо, морам вам рећи да су све информације заправо смешне, јер су пуне лажи и подвала. Разумем новинаре, мора се зарадити кора хлеба, ко боље плаћа на новинару је да причу прилагоди.

ОДГОВОРИТЕ