Zabrinjava što ne prestaju pritisci na medije i novinare

Posebno je zabrinjavajuće što ne prestaju pritisci na medije i novinare, a tokom prošle godine zabilježene su i prijetnje, pa čak i fizički napadi na medijske radnike.

Republika Srpska 03.05.2022 | 18:25
Zabrinjava što ne prestaju pritisci na medije i novinare

Najnovija istraživanja pokazuju da građani u BiH najviše vjeruju medijima - njih 80%. Međutim, istovremeno mnogi misle da mediji nisu slobodni,  poručeno je na prezentaciji o stanju medijskih sloboda, koja je održana povodom Međunarodnog dana slobode medija.

Posebno je zabrinjavajuće što ne prestaju pritisci na medije i novinare, a tokom prošle godine zabilježene su i prijetnje, pa čak i fizički napadi na medijske radnike.

Brojni pritisci na medije, prije svega politički i finansijski, ali i prijetnje i zastrašivanja medijskih radnika i dalje su osnovna kočnica razvoja slobodnog novinarstva, poručeno je na prezentaciji.    

Pozitivno je što istraživanje pokazuje pad procenta građana koji opravdavaju fizičke napade na novinare, međutim on je i dalje zabrinjavajuće visok jer preko 10% ispitanih građana opravdava nasilje. Najveći krivci, kažu novinari, su političari koji svojim ponašanjem prave negativnu atmosferu u društvu koja se tiče odnosa građana prema medijskim radnicima.

Posebno je zabrinjavajuće stanje po pitanju transparentnosti rada javnih institucija i pristupa informacijama.

Posljedica ovakvog stanja je 71 slučaj kršenja novinarskih prava koje je udruženje BH novinari zabilježilo tokom 2021. godine, a prijavljeno je i 6 napada i prijetnji medijskim kućama, 3 fizička napada na novinare i medijske radnike, kao i 17 prijetnji smrću i drugih verbalnih načina zastrašivanja i onemogućavanja profesionalnog obavljanja novinarskih zadataka.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cinjenica

03.05.2022 17:06

Mnogo je vise slobode u nasim medijima nego zapadnim, to je realnost, zato je jako upitno to mijesanje njihovih supervizora, ocjenjivanje nas, umjesto da gledaju u svoja dvorista, jednostavno se u poslednjih par godina sve okrenulo i mi to nikako da shvatimo, komunizam vlada zapadom, neoliberalni globalisticki i korporacijski novokomunizam. EU je samo jedan igrac,iz naseg ugla bitan, ali sustinski ne odlucuje ni o cemu...trebamo gledati alternativu, utopija nikad nikome nije donijela dugorocno korist

ODGOVORITE
Name

Re cinjenica

03.05.2022 19:08

Da ti nisi malo proruski, proputinski? Zadnje dvije decenije od tamo i dolaze ovakve kritike na racun Zapada, demokratije, slobode medija, jednostavno demonizira ih, naziva nacistima i sad vodi rat protiv njih, protiv demokratije. Gdje god je mogao on je ukazao na nepravilnosti, na podmuklost demokratije i Zapada, duple arsine i ko zna sta sve ne, a sebe izdizao, Kod sebe u Rusiji sve slobode ukinuo, sve kao agente, placenike, izdajice optuzio, pohapsili, pobio, a mase mu vjeruju, obozavaju, cak isticu da je najpametniji "predsjednik" na svijetu, a on vlada dozivotno. Ali, jedino demokratija i slobodni mediji sprecavaju samovolje vladara, dozivotnu vlast. Koliko li je samo mladih Rusa iz njegovog naroda koje on toliko "voli" izgubilo zivote, mlade zivote u ovom ratu u Ukrajini.

Name

Podjela vlasti

03.05.2022 17:06

Slobodni mediji su cetvrta sila, vlast, pored ove tri. Od tih doktrina je najpoznatija ona o trodiobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku koju je izložio francuski filozof Montesqieu u svom djelu O duhu zakona. Njegove ideje je nadosljednije u praksi proveo Ustav SAD koji predviđa strogu podjelu ovlasti između predsjednika, Kongresa i Vrhovnog suda, odnosno kompleksni sistem međusobne kontrole. Pa vi sad recite, kao sinoc jedan komentar, da su zapadne demokratije, nacisti. Slobodni mediji su mnogi puta razotkrile samovolje vladare i srusile ih, doduse samo na Zapadu.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.05.2022 20:37

Ko pritiska novinare, pa politika i političari, domaći i strani. Ko piše da su natovci sjajni i bajni, da natovci vode pravedan rat protiv Rusa, da je Zelenski jada jadna, taj će izbeći pritisak i dobro će mu biti plaćeno. Što se tiče priče kod nas na Balkanu, ista je, mora se pisati samo lepo o stranim tutorima, mora se pisati da kod nas ništa nevalja, da nema demokracije, da su svi naši političari kriminalci i to može doneti dobru platu. Novinar, ima li na belom svetu nekog neutralnog novinara, kad svaki novinar ima gazdu i urednika? Ko koga plaća, to se odlično vidi i čuje, kad gledate i slušate priču o istom događaju, koliko se razlikuje. Moram vam reći da mi obični ljudi, nikome ništa neverujemo, moram vam reći da su sve informacije zapravo smešne, jer su pune laži i podvala. Razumem novinare, mora se zaraditi kora hleba, ko bolje plaća na novinaru je da priču prilagodi.

ODGOVORITE