Шта је апликација Скy коју широм свијета користе криминалци

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је јуче да више од 2.000 грађана користи апликацију "Скy" која је позната по томе да је користе организоване криминалне групе. До сада је откривено да су путем ове апликације договаране велике пошиљке дроге, али и свирепа убиства.

Босна и Херцеговина 03.02.2022 | 18:22
Шта је апликација Скy коју широм свијета користе криминалци

Због чега је користе криминалци?

У питању је платформа за комуникацију путем мобилних телефона. Скy Ецц не може да се инсталира на било који телефон, већ само на одређене - иПхоне, БлацкБеррy и Гоогле Пиxел моделе, пише Б92.

"Апликацију Скy Ецц најчешће користе криминалци и мафијаши широм свијета. Особе из криминогених сфера вјерују да помоћу ње несметано могу да шаљу поруке у вези са својим активностима, без ризика да ће завршити иза решетака. Прича се и да се преко ње дописују бизнисмени како би договарали послове", рекао је др Милош Јовановић, ИТ стручњак и предсједник ОпенЛинк Групе.

Цијена лиценце од 600 до 2.200 евра

Приступ кориштењу ове апликације плаћа се, и то у зависности од тога колико дуго ће се користити - у понуди су три мјесеца, пола године или годину дана, а цијене лиценце се крећу од 600 до 2.200 еура.

"Изабере се СИМ картица и купи се њихов уређај који је модификован како би могао да испоштује њихове захтјеве сигурности и приступи затвореној Скy мрежи. Када добијете уређај, СИМ и лиценцу, апликација се инсталира путем туторијала који стигне уз лиценцу", објашњава др Јовановић.

Додаје да инсталација траје 5-10 минута и то је то - апликација је спремна за кориштење. Лиценцу је потребно обнављати и сваки пут се плаћа иста тарифа у зависности од дужине коју корисник изабере, наглашава.

Поента Скy Ецц платформе је у томе што је она прављена управо тако да пружа максималну приватност и сигурност својим корисницима - има енкрипцију толико јаку да чак и произвођачи тврде да не могу да декриптују поруке.

Чак и да се неко докопа телефона на ком се налази Скy Ецц, тешко да би могао да приступи подацима на њој. Главни разлог за то је што се не налази на екрану, већ јој је могуће приступити једино укуцавањем одређене лозинке. Ко не зна лозинку, не може ни да јој приступи.

У свету технологије ријетко када се нешто може са сигурношћу рећи, па је то и овдје случај. Иако је тачно да конвенционална средства декрипције не могу да пробију заштиту Скy Ецц платформе, то не значи да није немогуће.

Шта све нуди Скy Ецц

На званичној интернет-страници Скy Ецц платформе, дат је приказ неких од најзанимљивијих опција које нуди, што је најбољи начин да видимо колико је посвећена приватности и сигурности корисника.

Апп Цонтаинер

Све у апликацији захтијева провјеру аутентичности уз АПН, што значи да нико не може "на силу" да уђе у ваше поруке и приступи подацима. Наводи се и да Скy Ецц ништа не чува у меморији уређаја, као и да сама апликација нема никакву везу са приступом меморији.

Самоуништавајуће поруке

Уколико желите да се неке поруке саме од себе обришу након што сте их послали, и то је могуће. Важно је само да подесите послије колико времена ће се оне "самоуништити".

Тајни режим рада

Скy Ецц апликација може да се "замаскира" у калкулатор на вашем телефону. Када укључите тајни режим рада, изгледат ће као и било који други обичан калкулатор. Да бисте се вратили назад у апликацију са свим њеним функцијама, неопходно је да укуцате лозинку, коју само ви знате.

Лажна лозинка

Творци апликације су и на ово мислили - функција "лажне лозинке" ("Дуресс Пассwорд") омогућава вам да поставите шифру коју ћете искористити онда када вас неко присили да откључате Скy Ецц. Када се ова укуца, брише се сама апликација, као и сви подаци, а централни систем Скy Ецц добија обавјештење да је ваш уређај угрожен.

Фотографије и гласовне поруке

Све фотографије или гласовне поруке које се шаљу путем апликације, шифроване су 521-битним ЕЦЦ-ом, тако да су у великој мјери заштићене.

Шта је 521-битна ЕЦЦ енкрипција?

"ЕЦЦ" је акроним за "Елиптичну закривљену криптографију" (Елyптиц Цурве Црyптограпхy). У питању је посебан начин асиметричне енкрипције (шифровања) порука, тако да нико до њих не може да дође у случају да пресретне комуникацију. Најбоље би било да ово прикажемо сликовито, у неколико етапа, на примјеру "отворене кутије".

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

НР

03.02.2022 17:56

Па како су то онда откључали. Чуј ко је направио не може отворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2022 20:02

Постоје бољи системи него Скy Ецц. Откључали су тако да су пресрели испоруку телефона до коначног корисника.Инсталирали свој софтwер и наравно пратили све на тел.Корисник није ни знао да је хацкиран!!!!

Name

Бомбаш

03.02.2022 18:27

Питатајте Лукаца.он зна и ко има. А има га и Миле Ронхил сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2022 20:12

имас га и ти сигурно

Name

Спори Гонзалес

03.02.2022 19:00

Бацам овај стари телефон... И купујем исти телефон као Игоров!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

03.02.2022 19:16

Тајна је само оно што никад није изговорено, написано или виђено. Све остале приче о енкрипцији и којекаквим шифровањима су шарена лажа за наивне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цици

03.02.2022 19:16

Лукацева полиција је успјела да откљуца, једини у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злуки

03.02.2022 21:18

тако је. нема тајне, али има будала

Name

МЕНАГЕР

03.02.2022 19:39

Ако су на тај свој производ давали гаранцију онда су га право награбусили С обзиром колико це вец уходаних послова пропасти одстете це бити баснословне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

03.02.2022 20:54

Не могу да вјерујем да постоје толике наивцине да сматрају да су тиме застицени било у ком смислу или јос горе да то нико не контролисе. Па све сто је неко осмислио то и контролисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француска

03.02.2022 21:53

Како француска полиција успије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Д.

03.02.2022 22:04

Не могу да вјерујем да су ме открили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

04.02.2022 06:35

Небој се Игоре, спасиће те Горица.