Американци дали нову понуду да купе "Бирач"

Роналд Заплетал, један од оснивача америчке компаније „АлуЦхем“, која је била заинтересована за куповину потраживања Фабрике глинице „Бирач“ у стечају, доставио је нову понуду у којој је навео да је спреман да купи сва призната потраживања ФГ, али да добије имовину без било каквих терета, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 22.11.2021 | 17:58
Американци дали нову понуду да купе "Бирач"

У допису упућеном стечајном управнику Фабрике глинице Лази Ђурђевићу навео је да би потраживања купило новоформирано предузеће „Цаталист Рецyцлерс“, опремљено технологијама „АлуЦхема“ и повезаних компанија, у већинском власништву Роналда Заплетала и његове уже породице.

„Цаталист Рецyцлерс“ ће се, како је наведено у понуди, финансирати из учешћа у капиталу и кредитних аранжмана са локалним и међународним развојним банкама.

„Предузеће ’Цаталист Рецyцлерс’ ће платити 100 одсто свих признатих дугова у замјену за добијање све имовине ФГ ’Бирач’, без икаквих терета, залога или других потраживања“, наведено је у понуди која је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Американци траже и све финансијске податке од ФГ „Бирач“ и повезаних фирми за посљедње три године као и постојеће уговорне аранжмане те попис све имовине која се купује.

„Повјериоцима који то желе понудили бисмо могућност алтернативних аранжмана умјесто готовинских плаћања, као што је учешће у ’Цаталист Рецyцлерсy’“, наведено је у понуди.

Уз увјерење да ће његова понуда добити зелено свјетло, Заплетал наводи и да се радује очувању постојећег броја запослених у „Алумини“, кћерки фирми ФГ „Бирач“, те најављује додатна улагања како би фабрика постала „европски примјер производне линије на бази глинице“.

Ђурђевић: Понуда недефинисана и неозбиљна

О овој понуди стечајни управник је већ информисао Одбор повјерилаца и оцијенио да услови које Американци траже не могу бити испуњени, јер је познато да је имовина ФГ под хипотеком и о томе се воде судски поступци.

„Понуда је недефинисана, али сам, ипак, о њој извјестио Одбор повјерилаца, а извјестићу и Скупштину. Он би нешто, а не зна шта хоће. Ништа конкретно није навео, иако сам ја већ разговарао са њим више пута и објашњавао му каква је ситуација у овом поступку“, рекао је Ђурђевић за ЦАПИТАЛ.

Компанија „АлуЦхем“, чији је Заплетал један од оснивача, је прије двије године доставила понуду за куповину потраживања од ФГ „Бирач“ у стечају.

Они су тада понудили 46 милиона евра за сва призната потраживања, а годину дана касније су Влади РС, која је највећи повјерилац ФГ „Бирач“, упутили писмо намјере у којем су, ипак, навели да су спремни да преузму потраживања свих повјерилаца, осим потраживања РС.

Њихов приједлог је био да се оснује ново предузеће које ће управљати имовином “Бирча”, у које ће Српска унијети своје потраживање и имати удио од 40 одсто, док ће “АлуЦхем” имати 60 одсто. Међутим, Влада РС се о тој понуди никада није изјаснила.

Ко је био у игри за ФГ „Бирач“

Влада РС је раније добила више понуда за откуп потраживања Српске од ФГ „Бирач“. Понуде су достављали „Батагон Интернатионал“ Швајцарска, „Метал Инвестментс Лимитед“ Велика Британија, “МГ МИНД” Мркоњић Град и “Павгорд” Фоча.

Након што је Влада одредила услове, компанија „Метал Инвестментс“ је повукла своју понуду. Потраживања су продата „Батагону“, али новац никада није уплаћен, па је тај договор пропао.

„Метал Инвестментс“ се касније вратио тврдећи да су постигли договор са „Павгордом“ о преузимању потраживања која имају према ФГ. Истовремено “Павгорд” је ушао у партнерство с новосадским “Галенсом” и планирали су да понуде Влади откуп потраживања, а како би испунили услове, купили су руинирани хотел „Јахорина“, те Павловић Интернатионал Банку.

И компанија „Боксит“ из Милића упутила је Влади РС писмо у којем је навела да је спремна да откупи 43 милиона КМ потраживања РС од „Бирча“.

Међутим, до сада нико од тих компанија није купио потраживања.

Призната потраживања свих повјерилаца ФГ „Бирач“ износе 90 милиона КМ, али велики проблем у овом стечајном поступку представља спор који се води са литванском Укио банком која тражи да им се призна 155 милиона КМ потраживања.

Након што је  Уставни суд БиХ донио одлуку да литванска Укио банка има право да потражује 155 милиона КМ од ФГ „Бирач“ у стечају и наложио Врхвном суду РС да донесе нову пресуду, овај поступак је поново враћен Вишем привредном суду.


(Цапитал)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Југо југо

22.11.2021 17:22

Која је то богата земља била. Развлаче је тајкуни,кримоси,наркоси,белосвјетски хоштаплери 30 година и још пуно свашта за узети има. А ми јадни ,опет смо спремни пуцати једни на друге,палити комшијске куће, Звати странце да нам суде и да нас мире

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗеленБор

22.11.2021 20:00

Толико истине у пар једноставних реценица, залосно је колико сте у праву. Ја се питам јако дуго засто је то тако и какав смо то народ и досао сам до гомилу одговора, али ниједан да га окривим тако јако, мозда су сви исправни. Свако добро добрим људима!

Name

Дц

22.11.2021 20:47

Кад је толико било добро,засто све пропаде?Није то ни близу истине.

Name

Мислити својом главом

23.11.2021 05:25

Добар,предобар је народ.Ето какав је народ. Брзо поклања поверење,зато се лако манипулисе народом. Надајмо се да су многи из прослости несто науцили,схватили да је највеце благо комсија.Да не треба веровати свакоме поготово непознатом "доброцинитељу" поготово ако он несто ради за народ из својих "хуманих" разлога.Дакле,главу користити за размисљање а не зато да би је ставио на пањ због тудјих интереса. Зиви,срецни,здрави и весели били добри народе ма где да си.

Name

Анонимус

23.11.2021 08:58

Не дају домаћи криминалци да фабрика послује позитивно. Додик и екипа су ставили шапу на БИРАЧ. Бирач, електропривреда, шуме , воде и пољопривреда су нам довољни да живимо као бубрег у лоју. Али јбга, криминалци хоће све за себе а ти народе крепај

Name

РЕ ДЦ НЕ СЕР.

23.11.2021 09:10

А ТИ ИПАК ЗНАШ. ПА НЕК ТИ ОВИ НОВИ СЕЉАЧИНЕ НАПРАВЕ ЕНЕРГОПРОЈЕКТ, ЕНЕРГОИНВЕСТ, ДЈУРУ ДЈАКОВИЋА, ТАМ МАРИБОР.........................ИНСТИТУТЕ ВИНЧА, РОДЈЕР БОШКОВИЋ, ЈОЖЕ ШТЕФАН.............КАД СУ ПАВЛЕ САВИЋ И ИВАН СУПЕК УЛАЗИЛИ МУ АГЕНЦИЈУ ЗА АТОМСКУ ЕНЕРГИЈУ СВИ СУ УСТАЈАЛИ. УЗМИ НЕШТО ПА НАУЧИ ОСИМ ШТО СЕ ФИЛУЈУ ОВЕ НАЦИОНАЛИСТИЧКЕ БУДАЛЕТИНЕ. ПА ТО ОВА КАМАРИЛА БАНДИТА НЕ БИ НАПРАВИЛА ЗА МИЛИОН ГОДИНА. И НЕ БАЉЕЗГАЈ. РАСПАЛА СЕ ШТО ЈЕ СМЕТАЛО АМЕРИКАНЦИМА И ЕНГЛЕЗИМА ШТО ЈЕ ПРЕЈАКА. ЗАТО.ЕНО СТРАНЦИ КУПИЛИ ФРАНК У ЗАГРЕБУ ЗА 200 МИЛИОНА ЕУРА. КО ЈЕ ТО ИЗГРАДИО ДА НИЈЕ ТУДЈМАН И НОВИ БОГАТИ ГЕНЕРАЛИ, МА ХАЈДЕ. ЗАТО СЕ РАСПАЛА, ДА БУДАЛЕ РАТУЈУ И ФУКАРА ПЉАЧКА, А ДА ОНИ НА КРАЈУ СВЕ ПОКУПЕ И ДОВЕДУ НАМ БАНКЕ, ДА НАМ ДАЈУ КРЕДИТЕ, ДА БУДЕМО РОБЉЕ. СВИ.

Name

Дц

23.11.2021 12:00

умукни,црвени,комуњаро,лицемјеру...јозе бравар испро мозак заувијек...

Name

Ķум

22.11.2021 17:23

Док је Рајка Дукица, његовог поданика матица и Лазе да то опструјисе, нема заврсетка стеваја. Ово је за њих прави амбијент за згртање мовца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тортиљо

22.11.2021 17:25

Нема од тога ниста,гдје Руси имају политицки утицај на политицаре ту нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко

23.11.2021 14:42

А као Лазо се разумије ста је добра и озбиљна понуда? Добра апаназа и на црно лова из Алумине па се цува постојеце!

Name

јанко

22.11.2021 17:36

Какви американци какви Бакараци ?То су сигурно они исти као и руски Литванци.Ја се несецам да је када писало да су американци овде било сто купавали и суровали по р.србској да било сто купе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матора Дртина

22.11.2021 17:58

Могу само да поручим нашој Омладини, да бјеже одавде, главом без обзира, да се не окрећу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

22.11.2021 21:38

Нећу да бјежим, хоћу да ме се неписмени боје као ја њих 90-их, кад су се илегално спустили на бетон!!!!

Name

Ре мрга

23.11.2021 09:00

Свака ти је златна. Браво за коментар. Искрено сам одушевљен Вашим одговором

Name

Добро

22.11.2021 18:24

Само павгорд има потпун програм развоја на реалним основама, Зворник ће процвјетати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунисти

22.11.2021 18:35

Кад су правили глиницу требали су да дају Америма и да Амери И’д Зборника направе Монако. Међутим , комунистичка власт 80-те дали су Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.11.2021 19:17

Кад се ради о озбиљну послу који улагању онда ту Руса нема а кад је покупити новац онда су наши пријатељи ту.Који смо ми слепци

Name

балкански жбир

22.11.2021 18:46

Нема од тога ништа, док се сконта ту ко је коме шта дужан фабрику ће појести корзија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип

22.11.2021 19:28

Треба омогућити насим људима са капиталом који се разумију у посао да преузму управљање,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.11.2021 21:19

Па сви ови сто се јављају и јесу наши само нама потурају нека свјетска имена тј. Називе фирми да замажу оци. Питајте Доде тај зна све.

Name

Ада

22.11.2021 22:25

Омогуцено,све је унистено рукама насих људи.

Name

Ре филип

23.11.2021 09:06

Ови наши што се јављају су ратни профитери и криминалци. Само погледајте гдје су били прије рата и шта су постали у рату док је народ гинуо. Ми ратујемо, а они отварају фирме 92,93,94,95. И ништа није сумњиво. Пробуди се човјече

Name

Милан

23.11.2021 06:16

Шта је онда са Ескобарове приче да ће Американци увести санкције привредним компанијама у Републици Српској због враћања надлежности ако овај хоће да купи Алумину !? Изгледа да Ескобара и остале не бендају ни њихови у Америци а камоли неко други, ахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логично

23.11.2021 09:34

Да је ово прије 5 година купио павгорд као сто је требало да буде, сад би била јос једна фабрика изграђена а у Зворнику не би било станова за све раднике, плате би биле дупло веће

ОДГОВОРИТЕ