Amerikanci dali novu ponudu da kupe "Birač"

Ronald Zapletal, jedan od osnivača američke kompanije „AluChem“, koja je bila zainteresovana za kupovinu potraživanja Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, dostavio je novu ponudu u kojoj je naveo da je spreman da kupi sva priznata potraživanja FG, ali da dobije imovinu bez bilo kakvih tereta, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 22.11.2021 | 17:58
Amerikanci dali novu ponudu da kupe "Birač"

U dopisu upućenom stečajnom upravniku Fabrike glinice Lazi Đurđeviću naveo je da bi potraživanja kupilo novoformirano preduzeće „Catalist Recyclers“, opremljeno tehnologijama „AluChema“ i povezanih kompanija, u većinskom vlasništvu Ronalda Zapletala i njegove uže porodice.

„Catalist Recyclers“ će se, kako je navedeno u ponudi, finansirati iz učešća u kapitalu i kreditnih aranžmana sa lokalnim i međunarodnim razvojnim bankama.

„Preduzeće ’Catalist Recyclers’ će platiti 100 odsto svih priznatih dugova u zamjenu za dobijanje sve imovine FG ’Birač’, bez ikakvih tereta, zaloga ili drugih potraživanja“, navedeno je u ponudi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Amerikanci traže i sve finansijske podatke od FG „Birač“ i povezanih firmi za posljednje tri godine kao i postojeće ugovorne aranžmane te popis sve imovine koja se kupuje.

„Povjeriocima koji to žele ponudili bismo mogućnost alternativnih aranžmana umjesto gotovinskih plaćanja, kao što je učešće u ’Catalist Recyclersy’“, navedeno je u ponudi.

Uz uvjerenje da će njegova ponuda dobiti zeleno svjetlo, Zapletal navodi i da se raduje očuvanju postojećeg broja zaposlenih u „Alumini“, kćerki firmi FG „Birač“, te najavljuje dodatna ulaganja kako bi fabrika postala „evropski primjer proizvodne linije na bazi glinice“.

Đurđević: Ponuda nedefinisana i neozbiljna

O ovoj ponudi stečajni upravnik je već informisao Odbor povjerilaca i ocijenio da uslovi koje Amerikanci traže ne mogu biti ispunjeni, jer je poznato da je imovina FG pod hipotekom i o tome se vode sudski postupci.

„Ponuda je nedefinisana, ali sam, ipak, o njoj izvjestio Odbor povjerilaca, a izvjestiću i Skupštinu. On bi nešto, a ne zna šta hoće. Ništa konkretno nije naveo, iako sam ja već razgovarao sa njim više puta i objašnjavao mu kakva je situacija u ovom postupku“, rekao je Đurđević za CAPITAL.

Kompanija „AluChem“, čiji je Zapletal jedan od osnivača, je prije dvije godine dostavila ponudu za kupovinu potraživanja od FG „Birač“ u stečaju.

Oni su tada ponudili 46 miliona evra za sva priznata potraživanja, a godinu dana kasnije su Vladi RS, koja je najveći povjerilac FG „Birač“, uputili pismo namjere u kojem su, ipak, naveli da su spremni da preuzmu potraživanja svih povjerilaca, osim potraživanja RS.

Njihov prijedlog je bio da se osnuje novo preduzeće koje će upravljati imovinom “Birča”, u koje će Srpska unijeti svoje potraživanje i imati udio od 40 odsto, dok će “AluChem” imati 60 odsto. Međutim, Vlada RS se o toj ponudi nikada nije izjasnila.

Ko je bio u igri za FG „Birač“

Vlada RS je ranije dobila više ponuda za otkup potraživanja Srpske od FG „Birač“. Ponude su dostavljali „Batagon International“ Švajcarska, „Metal Investments Limited“ Velika Britanija, “MG MIND” Mrkonjić Grad i “Pavgord” Foča.

Nakon što je Vlada odredila uslove, kompanija „Metal Investments“ je povukla svoju ponudu. Potraživanja su prodata „Batagonu“, ali novac nikada nije uplaćen, pa je taj dogovor propao.

„Metal Investments“ se kasnije vratio tvrdeći da su postigli dogovor sa „Pavgordom“ o preuzimanju potraživanja koja imaju prema FG. Istovremeno “Pavgord” je ušao u partnerstvo s novosadskim “Galensom” i planirali su da ponude Vladi otkup potraživanja, a kako bi ispunili uslove, kupili su ruinirani hotel „Jahorina“, te Pavlović International Banku.

I kompanija „Boksit“ iz Milića uputila je Vladi RS pismo u kojem je navela da je spremna da otkupi 43 miliona KM potraživanja RS od „Birča“.

Međutim, do sada niko od tih kompanija nije kupio potraživanja.

Priznata potraživanja svih povjerilaca FG „Birač“ iznose 90 miliona KM, ali veliki problem u ovom stečajnom postupku predstavlja spor koji se vodi sa litvanskom Ukio bankom koja traži da im se prizna 155 miliona KM potraživanja.

Nakon što je  Ustavni sud BiH donio odluku da litvanska Ukio banka ima pravo da potražuje 155 miliona KM od FG „Birač“ u stečaju i naložio Vrhvnom sudu RS da donese novu presudu, ovaj postupak je ponovo vraćen Višem privrednom sudu.


(Capital)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Jugo jugo

22.11.2021 17:22

Koja je to bogata zemlja bila. Razvlače je tajkuni,krimosi,narkosi,belosvjetski hoštapleri 30 godina i još puno svašta za uzeti ima. A mi jadni ,opet smo spremni pucati jedni na druge,paliti komšijske kuće, Zvati strance da nam sude i da nas mire

ODGOVORITE
Name

ZelenBor

22.11.2021 20:00

Toliko istine u par jednostavnih recenica, zalosno je koliko ste u pravu. Ja se pitam jako dugo zasto je to tako i kakav smo to narod i dosao sam do gomilu odgovora, ali nijedan da ga okrivim tako jako, mozda su svi ispravni. Svako dobro dobrim ljudima!

Name

Dc

22.11.2021 20:47

Kad je toliko bilo dobro,zasto sve propade?Nije to ni blizu istine.

Name

Misliti svojom glavom

23.11.2021 05:25

Dobar,predobar je narod.Eto kakav je narod. Brzo poklanja poverenje,zato se lako manipulise narodom. Nadajmo se da su mnogi iz proslosti nesto naucili,shvatili da je najvece blago komsija.Da ne treba verovati svakome pogotovo nepoznatom "dobrocinitelju" pogotovo ako on nesto radi za narod iz svojih "humanih" razloga.Dakle,glavu koristiti za razmisljanje a ne zato da bi je stavio na panj zbog tudjih interesa. Zivi,srecni,zdravi i veseli bili dobri narode ma gde da si.

Name

Anonimus

23.11.2021 08:58

Ne daju domaći kriminalci da fabrika posluje pozitivno. Dodik i ekipa su stavili šapu na BIRAČ. Birač, elektroprivreda, šume , vode i poljoprivreda su nam dovoljni da živimo kao bubreg u loju. Ali jbga, kriminalci hoće sve za sebe a ti narode krepaj

Name

RE DC NE SER.

23.11.2021 09:10

A TI IPAK ZNAŠ. PA NEK TI OVI NOVI SELJAČINE NAPRAVE ENERGOPROJEKT, ENERGOINVEST, DJURU DJAKOVIĆA, TAM MARIBOR.........................INSTITUTE VINČA, RODJER BOŠKOVIĆ, JOŽE ŠTEFAN.............KAD SU PAVLE SAVIĆ I IVAN SUPEK ULAZILI MU AGENCIJU ZA ATOMSKU ENERGIJU SVI SU USTAJALI. UZMI NEŠTO PA NAUČI OSIM ŠTO SE FILUJU OVE NACIONALISTIČKE BUDALETINE. PA TO OVA KAMARILA BANDITA NE BI NAPRAVILA ZA MILION GODINA. I NE BALJEZGAJ. RASPALA SE ŠTO JE SMETALO AMERIKANCIMA I ENGLEZIMA ŠTO JE PREJAKA. ZATO.ENO STRANCI KUPILI FRANK U ZAGREBU ZA 200 MILIONA EURA. KO JE TO IZGRADIO DA NIJE TUDJMAN I NOVI BOGATI GENERALI, MA HAJDE. ZATO SE RASPALA, DA BUDALE RATUJU I FUKARA PLJAČKA, A DA ONI NA KRAJU SVE POKUPE I DOVEDU NAM BANKE, DA NAM DAJU KREDITE, DA BUDEMO ROBLJE. SVI.

Name

Dc

23.11.2021 12:00

umukni,crveni,komunjaro,licemjeru...joze bravar ispro mozak zauvijek...

Name

Ķum

22.11.2021 17:23

Dok je Rajka Dukica, njegovog podanika matica i Laze da to opstrujise, nema zavrsetka stevaja. Ovo je za njih pravi ambijent za zgrtanje movca.

ODGOVORITE
Name

Tortiljo

22.11.2021 17:25

Nema od toga nista,gdje Rusi imaju politicki uticaj na politicare tu nema napretka.

ODGOVORITE
Name

Djoko

23.11.2021 14:42

A kao Lazo se razumije sta je dobra i ozbiljna ponuda? Dobra apanaza i na crno lova iz Alumine pa se cuva postojece!

Name

janko

22.11.2021 17:36

Kakvi amerikanci kakvi Bakaraci ?To su sigurno oni isti kao i ruski Litvanci.Ja se nesecam da je kada pisalo da su amerikanci ovde bilo sto kupavali i surovali po r.srbskoj da bilo sto kupe.

ODGOVORITE
Name

Matora Drtina

22.11.2021 17:58

Mogu samo da poručim našoj Omladini, da bježe odavde, glavom bez obzira, da se ne okreću !

ODGOVORITE
Name

mrga

22.11.2021 21:38

Neću da bježim, hoću da me se nepismeni boje kao ja njih 90-ih, kad su se ilegalno spustili na beton!!!!

Name

Re mrga

23.11.2021 09:00

Svaka ti je zlatna. Bravo za komentar. Iskreno sam oduševljen Vašim odgovorom

Name

Dobro

22.11.2021 18:24

Samo pavgord ima potpun program razvoja na realnim osnovama, Zvornik će procvjetati,

ODGOVORITE
Name

Komunisti

22.11.2021 18:35

Kad su pravili glinicu trebali su da daju Amerima i da Ameri I’d Zbornika naprave Monako. Međutim , komunistička vlast 80-te dali su Rusima.

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.11.2021 19:17

Kad se radi o ozbiljnu poslu koji ulaganju onda tu Rusa nema a kad je pokupiti novac onda su naši prijatelji tu.Koji smo mi slepci

Name

balkanski žbir

22.11.2021 18:46

Nema od toga ništa, dok se skonta tu ko je kome šta dužan fabriku će pojesti korzija

ODGOVORITE
Name

Filip

22.11.2021 19:28

Treba omogućiti nasim ljudima sa kapitalom koji se razumiju u posao da preuzmu upravljanje,

ODGOVORITE
Name

Re

22.11.2021 21:19

Pa svi ovi sto se javljaju i jesu naši samo nama poturaju neka svjetska imena tj. Nazive firmi da zamažu oci. Pitajte Dode taj zna sve.

Name

Ada

22.11.2021 22:25

Omoguceno,sve je unisteno rukama nasih ljudi.

Name

Re filip

23.11.2021 09:06

Ovi naši što se javljaju su ratni profiteri i kriminalci. Samo pogledajte gdje su bili prije rata i šta su postali u ratu dok je narod ginuo. Mi ratujemo, a oni otvaraju firme 92,93,94,95. I ništa nije sumnjivo. Probudi se čovječe

Name

Milan

23.11.2021 06:16

Šta je onda sa Eskobarove priče da će Amerikanci uvesti sankcije privrednim kompanijama u Republici Srpskoj zbog vraćanja nadležnosti ako ovaj hoće da kupi Aluminu !? Izgleda da Eskobara i ostale ne bendaju ni njihovi u Americi a kamoli neko drugi, ahahahahaha.

ODGOVORITE
Name

Logično

23.11.2021 09:34

Da je ovo prije 5 godina kupio pavgord kao sto je trebalo da bude, sad bi bila jos jedna fabrika izgrađena a u Zvorniku ne bi bilo stanova za sve radnike, plate bi bile duplo veće

ODGOVORITE