Шта Влада набавља интервентним набавкама?

Планом интервентних набавки за 2022. годину, који је у четвртак донијела Влада Српске, обухваћени су, између осталог, прехрамбени артикли као што су уље, брашно, шећер, рижа, со, палента те конзерве хране.

Република Српска 20.11.2021 | 13:31
Шта Влада набавља интервентним набавкама?

Како је потврђено "Независним новинама", роба која је предмет интервентних набавки може се подијелити у три групе - индустријско-прехрамбени и непрехрамбени производи за потребе становништва, роба за потребе привреде те нафта и нафтни деривати.

Индустријско-прехрамбени и непрехрамбени производи су основне животне намирнице неопходне за исхрану, али и личну хигијену, гдје спадају прашак за веш, шампон за косу, сапун, четкица за зубе, паста за зубе, пешкир, средство за прање суђа, тоалет-папир 8/1, а по потреби и пелене за одрасле.

Подсјетимо, Српска нема робне резерве, а по одредбама Закона о интервентним набавкама Влада Српске једном годишње доноси план интервентних набавки.

Међутим, то што је овај план у четвртак добио зелено свјетло, у овом моменту у пракси не значи ништа, јер се у набавке неће ићи, већ ће се то радити, како сазнајемо, тек ако Влада утврди да за то има основа, као што су велике природне непогоде, ратно стање те друге ванредне прилика које доводе до несташице.

Наиме, у случају уочених поремећаја, Влада доноси одлуку којом проглашава постојање озбиљних поремећаја на тржишту, а финансијска средства за интервентне набавке обезбјеђују се у буџету. Након тога, набављена роба би се пласирала тамо гдје је најпотребнија.

"Основни циљ Плана интервентних набавки је креирање полазне основе која има за циљ да обезбиједи континуирано снабдијевање тржишта РС производима, робом и средствима који су неопходни за задовољавање основних потреба становништва и привреде у условима озбиљних поремећаја на тржишту, а све с циљем стабилизације тржишта и отварања могућности за реализацију других мјера које се предузимају с циљем отклањања штетних посљедица евентуалних поремећаја", кажу за "Независне новине" у Министарству трговине и туризма Републике Српске.

Муриса Марић, извршна директорица у Удружењу грађана ДОН Приједор, каже да је ситуација у којој се сада налазимо доказ да Српској требају робне резерве.

"Имамо врло велики број сиромашног становништва и интервенције смо требали да имамо уназад двије-три године. Имамо веома много људи који немају ни хљеба на тањиру", рекла је Марићева за "Независне новине".

Са друге стране, Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске, каже да се план интервентних набавки ради у складу са потребама цијеле Републике Српске, односно распоређено по градовима, општинама и свим локалним заједницама.

"У оквиру Плана интервентних набавки дефинисано је више од 850 добављача, односно привредних субјеката који могу бити носиоци снабдијевања у свим нашим локалним заједницама", истакла је Гашићева.

Она је напоменула да у случају било какве потребе Влада има механизме и начине да реализује сваку врсту интервентне набавке сваке врсте производа.

"Као што смо имали прилику да видимо како да се понашамо у поплавама, које су се дешавале у протеклим периодима у зависности од локалитета и од заједнице у којима се може десити потреба за интервентном набавком, овај план се може подијелити на одређене сегменте дјеловања за одређени број становника на одређеној територији", рекла је Гашићева.

Гашићева је рекла да је Законом о интервентним набавкама предвиђено да се средства за евентуалне интервентне набавке проналазе у буџету Републике Српске закључујући да не постоји било каква сумња или недоумица на који начин Влада Српске може да спроведе План интервентних набавки уколико дође до потребе.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xxx

20.11.2021 13:22

И ту ће се уградити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овој

20.11.2021 14:37

Влади не требају робне резерве. Они су покупили сав новац и могу себи да купе и авионе и хеликоптере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокос

21.11.2021 06:19

Знаци нормални системи имају робне резерве, а ми робне резерве он лине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТИ И СЕКИ

21.11.2021 07:05

ДАЈТЕ ТУ НАБАВКУ БАТИ И СЕКИ У МРЦАЈЕВЦИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупоцјена аута

21.11.2021 11:05

Намјестај, гала храну, одјела, за егзотицне туре..... све за лицни луксуз....

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је вец потросено

21.11.2021 11:37

Као и увијек. Неце никада прогласити такву ситуацију, на папиру дрзе паре, а у стварности вец отисло.

ОДГОВОРИТЕ