Брнабић: Србија за сада неће уводити нове мјере

Седница Кризног штаба задуженог за борбу против корона вируса завршена је данас око 15.20 сати у Палати Србија.

Србија 05.10.2021 | 16:48
Брнабић: Србија за сада неће уводити нове мјере

Јавности се обратила премијерка Ана Бранабић.

- Епидемиолошка ситуација је нешто боља јуче и данас, иако су бројеви велики да се то не види. Прошле недеље имали смо најгори дан од скоро 8.500 заражених. Оно што је свакако позитивно у свему у овом негативном јесте то да се смањује број хоспитализованих и број отпуштених. Имамо 79 локалних самоуправа које имају више од 50 одсто пунолетног становништа, али 4 које имају мање од 30 просената, што је за не веровати - рекла је премијерка Брнабић

Медицнски део Кризног штаба је захтевао да усвојимо много рестриктивније мере него што тренутно постоје, навела је премијерка.

- Медицински део Кризног штаба тражио је да да уведемо 10 дана мере забране јавног окупљања до 5 особа, скраћење радног времена до 17 часова за све секторе делатности осим есенцијалних објеката попут продавница, апотека, болница.. Уколико би ове мере резултиранле онда би се приступило коришћењу ковид пропусница - навела је Брнабић.

Како је премијерка објаснила, ипак до ових мера неће доћи.

Одлучено је да то да буде јасно шта је тражио медицински део Кризног штаба да наставимо са постојећим мерама, уз то да је неопходна вакцинација.

- Најбитнија и кључна нам је вакцинација, вакцинација... Ми смо били сведоци да када су нам биле рестриктивне да је тада и масовна имунизација стала, која је нама најбитнија. Моје дилеме су шта ћемо да радимо када уведемо мере које је тражио медицински део Кризног штаба. Једини начин је да победимо све ово јесте да се вакцинишемо.

Не можемо да поново прекинемо све, онда би нагло пао број заражених, онда бисмо ми поново морали да попустимо те рестриктивне мере и тако бисмо се вртели у круг. Знам када уведемо рестриктивне мере брзо ће пасти број заражених, а када их укинемо велики део популације ће се вратити и свадбама, слављима рођенданима - навела је премијерка између осталог објашњавајући због чега нису уважене рестриктивне мере.

На питање новинара како је дошло до ситуације да имамо више од 8.500 заражених премијерка је рекла да је одговор на то чињеница да се нисмо вакцинисали. Она је нагласила да је држава учинила све што је у њеној моћи да обезбеди услове за лечење, нове болнице, лекове и вакцине.

Ковид пропуснице

- Што се тиче младих и вакцинације о томе сам разговарала и разговараћу са студентским и њиховим организација о томе шта ћемо даље моћи да урадимо. Дејлта сој јако утиче на младе, па такао да имају озбиљне форме болести. Имамо одређени број малдих који су нажалост преминули јер су били заражени корона вирусом, а нису били вакцинисано, што је страшно јер смо реално могли то да спречимо - навела је премијерка.

На питање да ли ће можда бити уведене ковид пропуснице у скоријем периоду премијерка је рекла следеће:

- Имамо их спремне могуће да ћемо доћи до тога да их уведемо у једном тренутку, можда и нећемо. Знам шта ће се десити када уведемо ковид пропуснице. А то је да када их уведемо не можемо да их исконтролишемо. Не може ни једна земља. Вратила сам се из Њујорка и тамо купују ковид пропуснице за 100 евра.

Ми не можемо да очекујемо у реалности да ће неко ко није вакцинисан проверавати све остале, а немате једног иниспектора по глави станонвика. Овакве пандемије могу да се победе само личном одговорношћу и грађанском солидарношћу - навела је Брнабић.

(Курир  Фото:Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Смислов

05.10.2021 17:09

Што би уводили сада када сте први у свијету по броју заражених на милион становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

05.10.2021 17:09

Не дирај ништа, стање је сјајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

05.10.2021 17:11

Које постојеће мјере? Не идеш градским превозом, не идеш у куповину, немаш школарца. Баш тебе брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

05.10.2021 17:14

Она рече да на вјерује у мјере. То није религија, па да вјерујеш. То је наука и постоји закон о заштити становништва од заразних болести. Кога брига шта ти вјерујеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мак

05.10.2021 17:15

Каква затварања, иду избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мак

05.10.2021 17:21

8 хиљада и ништа, а прошле године на 100 заражених, војне патроле са пушкама на улицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно

05.10.2021 17:23

Она вјерује у вакцине, а 60% људи неће вакцине и шта ћемо сад. Ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ебоша

05.10.2021 18:42

Штета велика..нећу моћи да спавам..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.10.2021 06:24

не лазите висе народ у болницама пацијенти који умиру су вакцинисани у 90 процената слуцајева... јавиле ми 2 докторице из србије... до кад цете лагати народ, ово тзв талас је помор вакцинисаних

ОДГОВОРИТЕ