Brnabić: Srbija za sada neće uvoditi nove mjere

Sednica Kriznog štaba zaduženog za borbu protiv korona virusa završena je danas oko 15.20 sati u Palati Srbija.

Srbija 05.10.2021 | 16:48
Brnabić: Srbija za sada neće uvoditi nove mjere

Javnosti se obratila premijerka Ana Branabić.

- Epidemiološka situacija je nešto bolja juče i danas, iako su brojevi veliki da se to ne vidi. Prošle nedelje imali smo najgori dan od skoro 8.500 zaraženih. Ono što je svakako pozitivno u svemu u ovom negativnom jeste to da se smanjuje broj hospitalizovanih i broj otpuštenih. Imamo 79 lokalnih samouprava koje imaju više od 50 odsto punoletnog stanovništa, ali 4 koje imaju manje od 30 prosenata, što je za ne verovati - rekla je premijerka Brnabić

Medicnski deo Kriznog štaba je zahtevao da usvojimo mnogo restriktivnije mere nego što trenutno postoje, navela je premijerka.

- Medicinski deo Kriznog štaba tražio je da da uvedemo 10 dana mere zabrane javnog okupljanja do 5 osoba, skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve sektore delatnosti osim esencijalnih objekata poput prodavnica, apoteka, bolnica.. Ukoliko bi ove mere rezultiranle onda bi se pristupilo korišćenju kovid propusnica - navela je Brnabić.

Kako je premijerka objasnila, ipak do ovih mera neće doći.

Odlučeno je da to da bude jasno šta je tražio medicinski deo Kriznog štaba da nastavimo sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija.

- Najbitnija i ključna nam je vakcinacija, vakcinacija... Mi smo bili svedoci da kada su nam bile restriktivne da je tada i masovna imunizacija stala, koja je nama najbitnija. Moje dileme su šta ćemo da radimo kada uvedemo mere koje je tražio medicinski deo Kriznog štaba. Jedini način je da pobedimo sve ovo jeste da se vakcinišemo.

Ne možemo da ponovo prekinemo sve, onda bi naglo pao broj zaraženih, onda bismo mi ponovo morali da popustimo te restriktivne mere i tako bismo se vrteli u krug. Znam kada uvedemo restriktivne mere brzo će pasti broj zaraženih, a kada ih ukinemo veliki deo populacije će se vratiti i svadbama, slavljima rođendanima - navela je premijerka između ostalog objašnjavajući zbog čega nisu uvažene restriktivne mere.

Na pitanje novinara kako je došlo do situacije da imamo više od 8.500 zaraženih premijerka je rekla da je odgovor na to činjenica da se nismo vakcinisali. Ona je naglasila da je država učinila sve što je u njenoj moći da obezbedi uslove za lečenje, nove bolnice, lekove i vakcine.

Kovid propusnice

- Što se tiče mladih i vakcinacije o tome sam razgovarala i razgovaraću sa studentskim i njihovim organizacija o tome šta ćemo dalje moći da uradimo. Dejlta soj jako utiče na mlade, pa takao da imaju ozbiljne forme bolesti. Imamo određeni broj maldih koji su nažalost preminuli jer su bili zaraženi korona virusom, a nisu bili vakcinisano, što je strašno jer smo realno mogli to da sprečimo - navela je premijerka.

Na pitanje da li će možda biti uvedene kovid propusnice u skorijem periodu premijerka je rekla sledeće:

- Imamo ih spremne moguće da ćemo doći do toga da ih uvedemo u jednom trenutku, možda i nećemo. Znam šta će se desiti kada uvedemo kovid propusnice. A to je da kada ih uvedemo ne možemo da ih iskontrolišemo. Ne može ni jedna zemlja. Vratila sam se iz Njujorka i tamo kupuju kovid propusnice za 100 evra.

Mi ne možemo da očekujemo u realnosti da će neko ko nije vakcinisan proveravati sve ostale, a nemate jednog inispektora po glavi stanonvika. Ovakve pandemije mogu da se pobede samo ličnom odgovornošću i građanskom solidarnošću - navela je Brnabić.

(Kurir  Foto:Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Smislov

05.10.2021 17:09

Što bi uvodili sada kada ste prvi u svijetu po broju zaraženih na milion stanovnika.

ODGOVORITE
Name

Bok

05.10.2021 17:09

Ne diraj ništa, stanje je sjajno.

ODGOVORITE
Name

Puki 18

05.10.2021 17:11

Koje postojeće mjere? Ne ideš gradskim prevozom, ne ideš u kupovinu, nemaš školarca. Baš tebe briga.

ODGOVORITE
Name

Viola

05.10.2021 17:14

Ona reče da na vjeruje u mjere. To nije religija, pa da vjeruješ. To je nauka i postoji zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Koga briga šta ti vjeruješ.

ODGOVORITE
Name

Mak

05.10.2021 17:15

Kakva zatvaranja, idu izbori.

ODGOVORITE
Name

Mak

05.10.2021 17:21

8 hiljada i ništa, a prošle godine na 100 zaraženih, vojne patrole sa puškama na ulicama.

ODGOVORITE
Name

Smiješno

05.10.2021 17:23

Ona vjeruje u vakcine, a 60% ljudi neće vakcine i šta ćemo sad. Ništa.

ODGOVORITE
Name

Ебоша

05.10.2021 18:42

Штета велика..нећу моћи да спавам..

ODGOVORITE
Name

re

06.10.2021 06:24

ne lazite vise narod u bolnicama pacijenti koji umiru su vakcinisani u 90 procenata slucajeva... javile mi 2 doktorice iz srbije... do kad cete lagati narod, ovo tzv talas je pomor vakcinisanih

ODGOVORITE