Да ли је пројекат изградње нове топлане нова афера?

У СДС-у тврде да се локална власт, предвођена СНСД-ом, спрема да отуђи милионе марака на пројекту изградње нове топлане.  

Република Српска 03.10.2021 | 19:46
Да ли је пројекат изградње нове топлане нова афера?

Већ годинама постоји потреба да се градска топлна измјести из Центра Пала. Међутим,тврде у СДС-у, локална власт предвођена СНСД-ом у тај пројекат ушла је на нетранспарентан начин.

,,Немају пројекат, не постоји Студија одрживости, не зна се гдје ће нова топлана бити лоцирана. Може ли добити еколошку дозволу ако је тачно да се планира изградња близу Основне школе ,,Србија'', те колико ће у том случају угрозити здравље ученика, али и останих грађана у том насељу'', истиче предсједник Општинског одбора СДС-а Пале Миодраг Ковачевић и додаје да се не зна ни колико ће коштати измјештање топлане.

,,Како мисле да реализују тај пројекат без пратеће докуметације? Ни одборници Скупштине општине Пале нису упознати са тим и нису добили одговор ни на једно питање'', тврди Ковачевић и подсјећа да је у завршном рачуну локалног буџета приказано да је постављање 100 метара топловодних цијеви коштало око 370 хиљада марака што значи да ће за километар топловода, између старе и нове топлане, коштати преко 3,5 милиона марака.

,,Све се ово ради смишљено и нетранспарентно како јавност, али и надлежне институције не би могле контролисати трошкове, па ће све коштати онолико колико каже извођач радова'', сматра Ковачевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић признаје да пројекат измјештања Топлане није урађен, али су послови већ почели и одвијаће се у три фазе.

,,Прва фаза је завршена, коштала је 800 хиљада марака и завршена је половина топловода од старе до нове топлане. Друга фаза је завршетак топловода и за то смо у фази расписивања тендера у висини од око 900 хиљада марака“, каже Југовић и додаје да ће, како каже, у току зиме коначно имати главни пројекат са тачном цијеном.

,,По неким процјенама за изградњу нове топлане требаће 4-5 милиона марака.То ће бити модерна топлана, са филтерима, користиће дрвну сјечку и биће лоцирана поред Свадбеног салона ,,Комета'', појашњава Југовић и на тај начин потврђује да ће нова топлана бити изграђена поред Основне школе Србија, односно како он каже поред свадбеног салона.

За СДС та локација је неприхватљива, а тврде и да нова топлана неће моћи покривати властите трошкове.

,,Ако се на нову топлану прикључе само постојећи корисници то ће бити неисплативо'', каже предсједник Општинског одбора СДС-а Пале Миодраг Ковачевић и додаје да новоизграђене зграде у Палама немају секундарне доводе нити прикључке за топловод.

,,Власт је у овај пројекат ушла неозбиљно и испоручиће народу ,,мачка у врећи''. Нико не зна колико ће то коштати, али ће народ платити'', тврди Ковачевић и истиче да, уколико нова топлана не буде могла покривати своје трошкове, грађани могу очекивати повећање цијене гријања, а субвенције ће се морати вршити и из општинског буџета који је и онако, пема тврдњама СДС-а, презадужен.

,,Актуелна власт је продала све што се могло продати, задужила се милионским кредитима и на тај начин довела у питање функционисање општине и потребе грађана Пала у наредниим деценијама'', тврде у паљанском СДС-у.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Риле

03.10.2021 18:20

Наравно да је афера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција еx

03.10.2021 19:54

А што се користе појмови 'афера', 'прање новца', кад има други, једноставнији, јаснији, течнији и прецизнији израз..??!! А то је ПЉАЧКА. Афера се у суштини односи на нешто сасвим друго, прање новца је фактички скривање поријекла новца и стицања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

03.10.2021 20:09

Па људи Јел могуће да у Палама раде топлану без пројекта ,дозвола,околишних дозвола и тд..Ма ови Додикови скроз луди Уништише РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катаклизма

03.10.2021 20:14

Пројекат вриједи цца 4-5 милиона видјецемо…. Као да зваке купује цовјек и то из свог дзепа и то у својој куци. Ево други мандат нацелник и јос не конта да ради у институцији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2021 04:26

Цуј само за атуелне кориснике....па гдје ту логика ?! Па ако правила поново све и наново онда ваљда сирис ?! Бозе сацувај, ми смо стварно ограницени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

04.10.2021 08:22

Питање за начелника? Чија је земља гдје це да буде топлана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војвода

04.10.2021 13:27

Можете још мало а после ћорка

ОДГОВОРИТЕ