Da li je projekat izgradnje nove toplane nova afera?

U SDS-u tvrde da se lokalna vlast, predvođena SNSD-om, sprema da otuđi milione maraka na projektu izgradnje nove toplane.  

Republika Srpska 03.10.2021 | 19:46
Da li je projekat izgradnje nove toplane nova afera?

Već godinama postoji potreba da se gradska toplna izmjesti iz Centra Pala. Međutim,tvrde u SDS-u, lokalna vlast predvođena SNSD-om u taj projekat ušla je na netransparentan način.

,,Nemaju projekat, ne postoji Studija održivosti, ne zna se gdje će nova toplana biti locirana. Može li dobiti ekološku dozvolu ako je tačno da se planira izgradnja blizu Osnovne škole ,,Srbija'', te koliko će u tom slučaju ugroziti zdravlje učenika, ali i ostanih građana u tom naselju'', ističe predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Pale Miodrag Kovačević i dodaje da se ne zna ni koliko će koštati izmještanje toplane.

,,Kako misle da realizuju taj projekat bez prateće dokumetacije? Ni odbornici Skupštine opštine Pale nisu upoznati sa tim i nisu dobili odgovor ni na jedno pitanje'', tvrdi Kovačević i podsjeća da je u završnom računu lokalnog budžeta prikazano da je postavljanje 100 metara toplovodnih cijevi koštalo oko 370 hiljada maraka što znači da će za kilometar toplovoda, između stare i nove toplane, koštati preko 3,5 miliona maraka.

,,Sve se ovo radi smišljeno i netransparentno kako javnost, ali i nadležne institucije ne bi mogle kontrolisati troškove, pa će sve koštati onoliko koliko kaže izvođač radova'', smatra Kovačević.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović priznaje da projekat izmještanja Toplane nije urađen, ali su poslovi već počeli i odvijaće se u tri faze.

,,Prva faza je završena, koštala je 800 hiljada maraka i završena je polovina toplovoda od stare do nove toplane. Druga faza je završetak toplovoda i za to smo u fazi raspisivanja tendera u visini od oko 900 hiljada maraka“, kaže Jugović i dodaje da će, kako kaže, u toku zime konačno imati glavni projekat sa tačnom cijenom.

,,Po nekim procjenama za izgradnju nove toplane trebaće 4-5 miliona maraka.To će biti moderna toplana, sa filterima, koristiće drvnu sječku i biće locirana pored Svadbenog salona ,,Kometa'', pojašnjava Jugović i na taj način potvrđuje da će nova toplana biti izgrađena pored Osnovne škole Srbija, odnosno kako on kaže pored svadbenog salona.

Za SDS ta lokacija je neprihvatljiva, a tvrde i da nova toplana neće moći pokrivati vlastite troškove.

,,Ako se na novu toplanu priključe samo postojeći korisnici to će biti neisplativo'', kaže predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Pale Miodrag Kovačević i dodaje da novoizgrađene zgrade u Palama nemaju sekundarne dovode niti priključke za toplovod.

,,Vlast je u ovaj projekat ušla neozbiljno i isporučiće narodu ,,mačka u vreći''. Niko ne zna koliko će to koštati, ali će narod platiti'', tvrdi Kovačević i ističe da, ukoliko nova toplana ne bude mogla pokrivati svoje troškove, građani mogu očekivati povećanje cijene grijanja, a subvencije će se morati vršiti i iz opštinskog budžeta koji je i onako, pema tvrdnjama SDS-a, prezadužen.

,,Aktuelna vlast je prodala sve što se moglo prodati, zadužila se milionskim kreditima i na taj način dovela u pitanje funkcionisanje opštine i potrebe građana Pala u naredniim decenijama'', tvrde u paljanskom SDS-u.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Rile

03.10.2021 18:20

Naravno da je afera.

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

03.10.2021 19:54

A što se koriste pojmovi 'afera', 'pranje novca', kad ima drugi, jednostavniji, jasniji, tečniji i precizniji izraz..??!! A to je PLJAČKA. Afera se u suštini odnosi na nešto sasvim drugo, pranje novca je faktički skrivanje porijekla novca i sticanja.

ODGOVORITE
Name

Mika

03.10.2021 20:09

Pa ljudi Jel moguće da u Palama rade toplanu bez projekta ,dozvola,okolišnih dozvola i td..Ma ovi Dodikovi skroz ludi Uništiše RS.

ODGOVORITE
Name

Kataklizma

03.10.2021 20:14

Projekat vrijedi cca 4-5 miliona vidjecemo…. Kao da zvake kupuje covjek i to iz svog dzepa i to u svojoj kuci. Evo drugi mandat nacelnik i jos ne konta da radi u instituciji

ODGOVORITE
Name

Re

04.10.2021 04:26

Cuj samo za atuelne korisnike....pa gdje tu logika ?! Pa ako pravila ponovo sve i nanovo onda valjda siris ?! Boze sacuvaj, mi smo stvarno ograniceni.

ODGOVORITE
Name

Pale

04.10.2021 08:22

Pitanje za načelnika? Čija je zemlja gdje ce da bude toplana.

ODGOVORITE
Name

Vojvoda

04.10.2021 13:27

Možete još malo a posle ćorka

ODGOVORITE