Уклонити политички утицај из основних и средњих школа

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) упутио је Министарству просвјете и културе Републике Српске иницијативу за промјену закона у области образовања како би се смањио политички утицај Владе на управљање и запошљавање у школама.

Република Српска 29.06.2021 | 10:56
Уклонити политички утицај из основних и средњих школа

Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БИХ) упутио је Министарству просвјете и културе Републике Српске иницијативу за измјену постојећих закона о основном и средњем образовању како би се смањио политички утицај на поступак избора и сам рад органа управљања школама.

ТИ БиХ Центар за пружање правне помоћи у борби против корупције прима све већи број примједби наставника, родитеља и ученика који су незадовољни честим промјенама наставног кадра, мањком конкуренције при запошљавању, непотизмом те све очитијим примјерима партијског запошљавања у школама у Републици Српској.

Због ових појава које негативно утичу на квалитет образовања и које су недавно довеле и до протеста родитеља па чак и бојкоти наставе, ТИ БиХ је упутио иницијативу надлежнима са циљем разматрања другачијег модела управљања у школским установама.

У иницијативи, је предложен пакет мјера које за циљ имају смањење утицаја политике у управљању школама те успостављања принципа мериторности, квалитета и демократске контроле.

Неке од мјера укључују:

- Предвидјети да Школски одбор као хетерогено и партиципативно тијело управљања има кључну улогу у избору и именовању директора основних и средњих школа. Од министра се може захтијевати претходно или накнадно одобрење, али Школски одбор мора имати кључну улогу.


- Увести као обавезу да кандидати на мјесто директора морају доставити уз пријаву на конкурс приједлог програма рада за мандатни период на који конкуришу. Захтијевати да кандидати приједлог програма рада морају представити Школском одбору.

- Предвидјети да Школски одбор мора захтијевати стручно мишљење о квалитету програма рада кандидата на мјесто директора од Републичког педагошког завода.

- Искључити Владу из поступка одлучивања или поступка избора и именовања директора школских установа.

- Ограничити мандат директора на највише два узастопна мандата, или предвидјети да су уопште могућа највише два мандата од пет година.
Мандатни период предвидјети на период од пет година као вид гаранције политичке неутралности.

Иницијатива је упућена и члановима Одбора за образовање Народне скупштине РС, свим посланичким клубовима и Републичком педагошком заводу РС чиме је ТИ БиХ започео заговарачку кампању под називом „Политичари изађите са часа!“ са циљем елиминисања коруптивних ризика образовним установама.

ТИ БиХ очекује од надлежних да због све већег незадовољства квалитетом образовања размотре предложена рјешења и покрену процедуре измјене закона како би се кроз јавну расправу у коју треба укључити и академску заједницу, дошло до бољег модела управљања школским установама у Републици Српској.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

БејХа напред!

29.06.2021 09:11

Насе сколство је вец пропало - министри имају купљене дипломе, а то никога не интересује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југенд

29.06.2021 09:35

Историја се понавља

Name

...

29.06.2021 14:07

Нема од тог ниста јер се њима политика и у дупе увукла.

Name

92

29.06.2021 09:16

Направили су политичко комерцијално школство урушили основни стуб једног друштва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.06.2021 11:35

Уједињена Српска подржава овај приједлог:::::)))))

Name

Реалиста

29.06.2021 09:25

А шта са оним директорима који су већ четири и више мандата и сад се претурају из школе у школу да би у суштини били стални директори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са сјевера

29.06.2021 09:27

И религију обавезно уклонити из школа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пестиленце

29.06.2021 11:34

Религију одвојити од друштва у цјелини!!!

Name

Ре

29.06.2021 14:29

Поред оног,,Политичари изађите са часа, ,увести и,,попови не долазите на часове, ,

Name

Реално

30.06.2021 05:24

Не треба предмет религије уклонити него изуцавати сваку врсту религије не омаловазавајуци никоју .него развијати ум да дјеца свате да прави темељи религија су исти у свим религијама: не уби, не укради, не слази, не завади, помози немоцним, итд. Та правила вазе за вјернике и атеисте. Тако се изуцава у напредним земљама без омаловазавања икога и велицања само своје а балацења других.

Name

@Реално

30.06.2021 07:33

У напредним земљама религија се не уци и не предаје у сколама. А у некима је то и законом забрањено (рецимо у Француској). Дјеца цији родитељи зеле да они добију теолоско образовање воде их у сколе у оквиру својих вјерских заједница, цасови се одрзавају обицно викендом а особље и инфраструктуру плацају те вјерске заједнице а не порески обвезници. Изуцавање религије, посебно у основним и дрзавним сколама је апсолутно незамисливо. А тако и треба да буде, религији није мјесто нигдје осим у домовима људи и вјерским објектима. Да смо били паметни да спријецимо продор религије у образовање и политику, били бисмо данас много срецније и развијеније друство. А вама могу реци само то да лијепо и добро васпитан цовјек не треба вјеру или страх од религиозне одмазде да би се понасао хумано, постено и људски.

Name

Просвјета

29.06.2021 09:27

Ниста од овог нема. Сколски одбор који је тек политицки састављен да поставља директоре? РПЗ (цитај СНСД) да даје оцјену програма рада!? Родитељи се зале на политицки утицај, а сами, неријетко преко политике интервенису да им се дјеци "навлаце" оцјене... Менталитет се код нас мора мијењати, а то је дууууууг процес! У праву је онај Петровић. "ШКОЛЕ СУ ДЕБИЛАНЕ!" Јос само додати "ПОЛИТИЧКЕ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идацс

29.06.2021 10:27

?

Name

В.П.5000

29.06.2021 11:51

Браво!

Name

сомеоне

29.06.2021 09:37

па и у школском одбору су људи из политике,тј у цијелој нам земљи 80% људи је у странкама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана!

29.06.2021 09:40

Боља би ја била министарска од Тривићке...али драги ми је рекао да останем гдје сам,....морао је стевандућу дати нешто.....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРМ

29.06.2021 10:09

Ко је дозволио оснивање приватних универзитета у Брчком, Широком Бријегу, Бањој Луци, Сарајеву, Бијељини, Тузли, Травнику итд., а самим тим и спуштање критеријума на јавним универзитетима у борби за студенте, чији дипломци нам управљају сада министарствима, јавним предузећима и установама, тај је имао за циљ ово што видимо имамо данас. То је упропаштавање сваке здраве ћелије друштва и награђивање подобних, а не способних. Стварање неуспјешне и пропале земље из које људи одлазе свакодневно и немају никакве дугорочне перспективе. Ви се идаље мрзите и препуцавајте нациоланистички, тоните и пропадајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политичка неутралност

29.06.2021 11:26

Најважније су заборавили . Потребно је да кандидат за директора школе обавезно достави овјерену изјаву да није члан ниједне политичке партије. То би требао бити један од кључних услова. А не ово данас. Само шетају из странке у странку ради личних интереса. Што се тиче школског одбора, он је тек политички обојен. Представници Министарства (Владе) су чланови владајуће странке, као и представници локалне заједнице. Такође и представници родитеља и запослених су номиновани од актуелног директора који је из владајуће политичке странке. Све ово знам,јер сам запослено лице у школи скоро 30 година. Директори но слово закона не прочитају за свог мандата. Плату им зарађује административно особље и стручни сарадници. А тек колико су граматички писмени, то је посебна прича....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

29.06.2021 11:43

А СТА СА ВД ДИРЕКТОРИМА КОЈИ НЕ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ, АЛИ ИХ УПОРНО ПОСТАВЉАЈУ НА ПО 3 МЈЕСЕЦА?! А ЗАКОН ДЕЦИДНО КАЗЕ, ВРСИЛQЦ ДУЗНОСТИ ДИРЕКТОРА СКОЛЕ МОРА ДА ИСПУЊАВА ИСТЕ УСЛОВЕ ПРЕДВИДЈЕНЕ ЗАКОНОМ КАО И ДИРЕКТОР! МИ ИМАМО БАЊЦЕВУ ПЈЕВАЛИЦУ ЗА ВДа У СРЕДЊОЈ СКОЛИ, А НЕМА ПОТРЕБНО РАДНО ИСКУСТВО СА ДИПЛОМОМ ОД 240 ЕТЦС, СТО ЈЕ ЈЕДАН ОД ЗАКОНСКИХ УСЛОВА. ЗЕНА ДИЈЕЛИ НАСОЈ ДЈЕЦИ ДИПЛОМЕ НЕЛЕГАЛНО ПОТПИСАТЕ. КО ЦЕ ТО ИСПРАВЉАТИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Мракић

29.06.2021 11:46

Под хитно упутити у парламентарну проц едуру Измјене и допуне КЗ Републике Српске ( а по могућности и КЗ БиХ), тако да се непотизам, страначко запошљавање и свако друго незаконито запошљавање мимо јавног конкурса и јавног огласа законом утврди као тешко кривично дјело и да се за иста дјела пропшише вишеwгодишња затворска казна. Само на тај начин би се успоставила здрава конкуренција на тржишту рада и сви грађани који аплицирају за посао имали једнака права и једнаке шансе приликом запошљавања !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђибрил

29.06.2021 11:50

Поред деполитизације школе, неопходно је установити критеријуме на основу којих неко може да буде именован за директора. Општи и посебни услови (диплома, неосуђиваност, минимум година рада као наставник или стручни сарадник), допуњени са бодовањем кандидата по основу резултата у раду са дјецом, на такмичењима, у наставним и ваннаставним активностима и сл, омогућавају радницима који имају капацитет да буду будући директори осваре своју амбицију. Примјеном позизивно правних прописа којима се регулише начин избора директора, имамо директоре који формално правно испуњавају услове конкурса и празну биографију у којој, као највеће достигнуће, наводе да су родитељи дјеце, а способност за руковођење и схватање процеса рада директора сведени су на нулу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

29.06.2021 21:34

У БН су смјенили директора који је остварио изузетне резултате па поставили зену која је заврсила приватни факултет уз два одласка у Бањалуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витез Која

01.07.2021 03:26

НЕк сам ја побјегао у иностранство

ОДГОВОРИТЕ