Све о кинеској вакцини која је стигла у Србију

У Србију је данас стигло милион доза кинеске вакцине против вируса корона компаније "Синофарм".

Србија 16.01.2021 | 16:21
Све о кинеској вакцини која је стигла у Србију

Ријеч је о цепиву Пекиншког института за биолошке производе коју је одобрила Кина, а ево шта се све зна о њој.

Ова прва условно одобрена вакцина за општу употребу у Кини, за коју је председник Србије Александар Вучић истакао је да је "изузетног квалитета и вероватно најскупља", направљена је од самог коронавируса, тачније различитих варијанти које су узете од пацијената из кинеских болница. Назива се и ББИБП-ЦорВ.

Како преноси "Њујорк тајмс", она функционише тако што учи имуни систем да прави антитијела против САРС-ЦОВ-2 корона вируса. Тијело се излаже "мртвим" дијеловима вируса, тако да се нема ризика да дође до озбиљног одговора организма. Иначе, коришћење неактивних виурса за прављење вакцине постоји још од педесетх година и у основи су оних протв бјеснила и хепатитиса А.

Како настаје имунитет

Када се овако "мртав" вирус убризга у руку, њих ће практично прогутати посебни типови имуних ћелија. Оне разлажу вирус на дијелове које затим избацују на своју површину. Такозване Т ћелије, важни чиниоци имуног система откривају ове фрагете. Оне се активирају и могу да регрутују остале имуне ћеије да пруже одговор на вакцину.

На сцену потом ступају Б ћелије, које се такође везују за дијелове вируса и активирају се. На исти могу да се закаче и Т ћелије, па се тако стварају антитијела, прилагођена облику и површини тих дијелова вируса, да би их лакше детектовале приликом новог контакта. Имуни систем може да одговори и на инфекцију са живим коронавирусом, јер ће Б ћелије производити антитијела која ће се лијепити за "уљезе". Она проналазе те такозване шиласте протеине и могу да спријече вирус да уђе у ћелију. Друге вакцине бокирају вирус на другачији начин.

Рок важења

Клиничка испистивања су показала да ова вакцина штити против ковид 19, али нико не може да каже са сигурношћу колико дуго. Могуће је да ниво анитијела опада кроз неколико мјесеци. Али треба имати на уму да имунитет има специјалне ћелије које могу да памте инфомрације о коронавирусу и током неколико година, па чак и деценија. Синофарм вакцина се даје у двије дозе у року од 28 дана, а испитивања су показала да је успјешно покренула одговор имуног система код 99 одсто пацијената, и то без икаквих озбиљних нежељених ефеката.

Ипак, ова вакцина изазвала је контроверзу будући да је и прије завршене треће фазе испитивања, одобрена хитна употреба и Синофарм је добило скоро милион људи.

Разлике у односу на Фајзер

У односу на Фајзерову и Модернину, па чак и Спутњик В, које су ефикасне у више од 90 одсто случајева, ни то не звучи нарочито импресивно, међутим кинеска вакцина се суштински разликује од осталих у понуди.

Наиме, једино ова вакцина направљена је по "старом рецепту". За разлику од револуционарних мРНК вакцина, какве су Фајзерова и Модернина и које досад нису тестиране на људима, Синофарм вакцина ради на истом принципу као вакцине против грипа или бјеснила. Она имуни систем излаже деактивираном вирусу, који не може да се реплицира у тијелу, али покреће користан имунолошки одговор.

Синофарм вакцину су одобрил Уједињени Арапски Емирати и Бахреин.

Нове количине Спутњика В

Такође, очекује се да стигну и нове количине руске "Спутњик В" вакцине. Уколико одмах Агенција за лијекове и медицинска средства (АЛИМС) изда дозволу за употребу кинеске вакцине, већ у недјељу би са њом могла да почне имунизација здравствених радника који су се изјаснили да желе да приме баш њу. Подсјетимо, у Србији су тренутно доступне двије вакцине, америчко-њемачка "Фајзер-Бионтек", и руску "Спутњик В" вакцина.

Двије кинеске вакцине

Осим кинеске вакцине Синофарм која ће бити понуђена грађанима Србије, постоји и Синовак Биотецх која је посљедњих дана у центру пажње. За њу се у Бразилу испоставило да је ефикасна само 50,38 одсто. И она функционише по сличном принципу као Синофарм - дјелује тако што имунолошки систем изложи умртвљеним честицама вируса, без ризика од озбиљне реакције на болест.

Неколико земаља, уз Индонезију, Турску и Сингапур, такође су поручиле ову вакцину. Испитивања које је спровео Синовак дала су другачије резултате у различитим земљама.

Прошлог мјесеца, истраживачи из Турске рекли су да је Синовак вакцина 91,25 одсто ефикасна, док они из Индонезије, у којој је масовна вакцинација започета у сриједу, кажу да је њена успјешност 65,3 одсто.

Ток истраживања:

- Јануар 2020. Синофарм почиње са развојем вакцине

- Јун 2020. Истраживачи објављују обећавајуће резултате истраживања на мајмунима. Нема назнака да ће произвести котраиндикације и да може произвести стварање антитијела и код људи.

- Јул 2020. Фаза 3 почиње у Уједињеним Арапским Емиратима.

- Август 2020. Фаза 3 почиње и у Мароку и Перуу

- Септембар 2020. УАЕ дозвољава хитну употребу вакцине за имунизацију медицинских радника. И Владини званичници је примају.

- Новембар 2020. Шејк Мухамед бин Рашид ал Мактум саопштио је да је примио вакцину

- Децембар 2020. УАЕ даје пуну дозволу за употребу вакцине, саопштивши да је њена ефикасност 86 процената. Истог мјесеца и Бахреин одобрава употребу вакцине. Крајем мјесеца компанија Синофарм саопштава да је вакцина 79,34 одсто ефикасна у заштити, због чега је кинеска влада одобрава. Компанија треба још увијек да објави резултете треће фазе истраживања.

- Јануар 2021. Египат дозвољава вакцину за хитну употребу.

(Б92)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Питање

16.01.2021 16:12

Хоће ли се моћи путовати Европом са Пасошем Кинеске Вакцине ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.01.2021 16:55

само у wухан.

Name

гергелy

16.01.2021 17:14

Хоце мало сутра.

Name

Ветеран за питање

16.01.2021 19:29

Немој више постављати питања

Name

за Питање

17.01.2021 13:07

Кинески пасос и кинески корона пасос па бујрум.

Name

Али

16.01.2021 17:18

Хоце ли увазити Запад ту вакцину!???? Ако дијаспора се вакцинисе ?! Могу ли бити сигурни да це им вазити!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце

16.01.2021 18:47

Малооо Моргенн!!!!!!

Name

Тата

16.01.2021 17:58

Колико пратим Кина је рјесила пандемију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

16.01.2021 19:50

Хоће ли ови вакцинисани смијети женити са женама које нису вакцинисане? Зна ли се шта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

узмиме

16.01.2021 22:41

Хаха. Србија од својих грађана прави покусне куниће. Па ово ни у Кини није одобрено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

17.01.2021 19:00

Цјепиво или вакцина,ста ли је.

ОДГОВОРИТЕ