Владика Герасим освештао бадњак код цркве у Петрињи

- Паљењем бадњака уз порушену цркву Светог Николе у Петрињи данас је обиљежен Бадњи дан у организацији Српског народног вијећа и Горњокарловачке епархије Српске православне цркве.

Регион 06.01.2021 | 17:23
Владика Герасим освештао бадњак код цркве у Петрињи

Бадњак је освештао Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим у присуству представника СНВ-а, изасланика предсједника Хрватске, те предсједника Владе и Хрватског сабора.

Налагању бадњака присуствовали су и челници Сисачко-мославачке жупаније и Града Петриње, као и представници Јеврејске заједнице, многи вјерници и други гости.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да су Петриња, Глина, Двор Костајница, Мајур, Суњ и Сисак мјеста која су окупила цијелу Хрватску и све њене грађане без обзира на вјеру и националност и независно од тога на који дан и у које вријеме славе рођење Христово.

"То је нада за све хришћане, за оне који вјерују у поруке рођења Исуса Христа, за све људе из нашег сусједства", рекао је Пуповац.

Оно што је претрпјела ова средина, каже Пуповац, обједињује у истом осјећају солидарности, бриге и очекивања и наде да ће се живот, који је тешко поремећен и у којем је значајан број људи изгубио животе, родити изнова, још снажније, виталније, него што се родио у протеклих 30 година.

Пуповац је додао да је Бадњи дан ове године обиљежен у Петрињи, а не у Загребу, јер се највећи дио њихових осјећаја, очекивања и рада преселио у Сисачко-мославачку жупанију.

Потпредсједник хрватске Владе из редова Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић рекао је да је петрињска парохија тешко страдала, да више нема нити једну цркву, а парох нема ни свој дом, али је остао са народом.

"И данас, када је остао без свега, осим онога што је на њему, он несебично помаже, развози храну, лијекове, контејнере, попуњава формуларе, савјетује и ради све остало", рекао је Милошевић.

Он кажа да је оно што је добро у божићно вријеме дух солидарности међу људима, преноси Хина.

"Настрадали су сви и Срби и Хрвати, и Роми и други. Сви смо заједно у тој муци", рекао је Милошевић и додао да би волио се дух заједништва очува и у наредном периоду.

Присутне је поздравио петрињски градоначелник Даринко Думбовић, који је честитао православним вјерницима Бадњи дан и истакао да је у несрећи остварен висок ниво културе и цивилизованости, те да су једни другима пружили руку и помогли.

Петрињски парох Саша Умичевић је у поздравној ријечи рекао да се, умјесто анђела са неба, данас чују тешки јауци оних који су остали без својих домова и својих најближих.

"Стотине вас још живи под ведрим небом, али зато смо овдје да да ове ноћи будемо са вашом тугом и болом, да са вама подијелимо благослов Божићне ноћи" рекао је парох Умићевић.

Српско народно вијеће је дан након катастрофалног потреса покренуло акцију "Банија је наша кућа" којом помаже свим селима Глине, Петриње, Костајнице, Двора.  

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар