Vladika Gerasim osveštao badnjak kod crkve u Petrinji

- Paljenjem badnjaka uz porušenu crkvu Svetog Nikole u Petrinji danas je obilježen Badnji dan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Region 06.01.2021 | 17:23
Vladika Gerasim osveštao badnjak kod crkve u Petrinji

Badnjak je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim u prisustvu predstavnika SNV-a, izaslanika predsjednika Hrvatske, te predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su i čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, kao i predstavnici Jevrejske zajednice, mnogi vjernici i drugi gosti.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su Petrinja, Glina, Dvor Kostajnica, Majur, Sunj i Sisak mjesta koja su okupila cijelu Hrvatsku i sve njene građane bez obzira na vjeru i nacionalnost i nezavisno od toga na koji dan i u koje vrijeme slave rođenje Hristovo.

"To je nada za sve hrišćane, za one koji vjeruju u poruke rođenja Isusa Hrista, za sve ljude iz našeg susjedstva", rekao je Pupovac.

Ono što je pretrpjela ova sredina, kaže Pupovac, objedinjuje u istom osjećaju solidarnosti, brige i očekivanja i nade da će se život, koji je teško poremećen i u kojem je značajan broj ljudi izgubio živote, roditi iznova, još snažnije, vitalnije, nego što se rodio u proteklih 30 godina.

Pupovac je dodao da je Badnji dan ove godine obilježen u Petrinji, a ne u Zagrebu, jer se najveći dio njihovih osjećaja, očekivanja i rada preselio u Sisačko-moslavačku županiju.

Potpredsjednik hrvatske Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević rekao je da je petrinjska parohija teško stradala, da više nema niti jednu crkvu, a paroh nema ni svoj dom, ali je ostao sa narodom.

"I danas, kada je ostao bez svega, osim onoga što je na njemu, on nesebično pomaže, razvozi hranu, lijekove, kontejnere, popunjava formulare, savjetuje i radi sve ostalo", rekao je Milošević.

On kaža da je ono što je dobro u božićno vrijeme duh solidarnosti među ljudima, prenosi Hina.

"Nastradali su svi i Srbi i Hrvati, i Romi i drugi. Svi smo zajedno u toj muci", rekao je Milošević i dodao da bi volio se duh zajedništva očuva i u narednom periodu.

Prisutne je pozdravio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je čestitao pravoslavnim vjernicima Badnji dan i istakao da je u nesreći ostvaren visok nivo kulture i civilizovanosti, te da su jedni drugima pružili ruku i pomogli.

Petrinjski paroh Saša Umičević je u pozdravnoj riječi rekao da se, umjesto anđela sa neba, danas čuju teški jauci onih koji su ostali bez svojih domova i svojih najbližih.

"Stotine vas još živi pod vedrim nebom, ali zato smo ovdje da da ove noći budemo sa vašom tugom i bolom, da sa vama podijelimo blagoslov Božićne noći" rekao je paroh Umićević.

Srpsko narodno vijeće je dan nakon katastrofalnog potresa pokrenulo akciju "Banija je naša kuća" kojom pomaže svim selima Gline, Petrinje, Kostajnice, Dvora.  

(Srna) 

Komentari / 0

Ostavite komentar