Станојевић хоће као Марко, Киза, Ђука и Саво

Послије првенствене премије, Партизанов тренер планира и да европску украси на исти начин, побједом без примљеног гола на гостовању Сфинтулу.

Спорт 17.09.2020 | 12:11
Станојевић хоће као Марко, Киза, Ђука и Саво

Пут до западноевропског фудбала води преко источног блока. Потписали су капитулацију Летонци, потребно је разоружати Молдавце како би се заказао мегдан са Белгијанцима и стигло тек на пола пута до такмичења у коме је Партизан прошле године оставио више него повољан утисак.

Да би задржао шансе за репризом учешћа у Лиги Европе мора под шифром „обавезно“, после РФС-а, да савлада још једног противника око чијег назива навијачи ломе језик – Сфинтул Георге.

Ако је судити на основу учинка у квалификацијама против тимова са подручја бившег СССР-а, гостовање у 953 километра далеком Кишињеву требало би да буде само показна вјежба на тему разлике у индивидуалном и тимском квалитету и још један доказ умјешности против ривала са истока.

Ту претпоставку подржава и кладионица МОЗЗАРТ, која на побједу Партизана нуди квоту 1.20, док домаћинову шансу за побједом оцјењује са квотом 12.00.

Од 12 елиминационих окршаја са представницима совјетске школе, Партизан је чак десет пута био успјешан. У црно-бијелом каталогу налазе се Грузини, Јермени, Азери (по двапут), Естонци, Литванци, Летонци, Молдавци, због чега се прижељкује успјех и у другом елиминационом колу ове сезоне.

Тим из Хумске 1 стигао је у Молдавију само с једним задатаком. Да прође. Мада је у клупској традицији дубоко укоријењена идеја о атрактивној игри, модификован систем квалификација (само један меч на испадање), чињеница да је гост и да је недавно промијенио тренера приморава га да пласман у наредну фазу стави испред доживљаја за широки аудиторијум. У преводу, није битно како, рачуна се само пролаз.

Дуел са Сфинтулом представљаће европски деби Александра Станојевића у повратничком мандату за командама Парног ваљка. Као што је комплетан клуб охрабрен статистиком против „совјета“, тако и међу Гробарима вољени стратег може да се узда у традицију која показује да су тренери Партизана били углавном успјешни у првим међународним окршајима.

Узме ли се као граничник 1996. година, кад је послије пада санкција овдашњим клубовима дозвољено да се врате на УЕФА мапу, Партизанови стручњаци биљежили су махом охрабрујуће резултате у премијерним утакмицама на европској сцени. С тим што ваља имати на уму да је Станојевић, тек пет дана послије суперлигашких 3:0 са Радом, у хендикепу због такозваног коронарног фудбала, па неће бити у прилици да игра реванш, већ све мора да рјешава у 90, евентуално 120 минута.

Тек, од 18 дерби сусрета, Партизанови тренери славили су 11 пута, у пет наврата забиљежили реми (али га у 80 одсто случајева претварали у пласман даље у реваншу), а поражени само двапут.

Конкретно: Љубиша Тумбаковић је елиминацију Макабија из Хаифе наговијестио побједом у гостима (1:0, 1996), његов насљедник Миодраг Јешић торпедовао естонску Флору код куће (6:0, 1999), при повратку на клупу исти стручњак био је успјешан против Марибора (2:1, 2006), Мирослав Ђукић је тукао Зрињски у Мостару (6:1, 2007), Александар Станојевић прије једне деценије био немилосрдан према још једном „источњаку“, јерменском Пјунику (3:1, 2010), Владимир Вермезовић кренуо силовито са Малте савладавши Валету (4:1‚ 2013), а четворица од посљедње шесторице дебитаната почела тријумфом без примељног гола: Марко Николић (ХБ Торсхавн 3:0, 2014), Зоран Милинковић (Дила Гори 1:0 2015), Мирослав Ђукић (Будућност 2:0, 2017) и Саво Милошевић (Конахс Ки 1:0, 2019), док је Зоран Мирковић краткотрајно поглавље отворио слављем у данском Нордсјеланду (2:1, 2018).

Једини тренер евро-дебитант у послејдњих шест година без славља на премијери у УЕФА такмичењима био је Иван Томић, два ремија са Заглебијем (по 0:0) коштала су га испадања, касније и посла, док листу стручњака који нису из прве успјели да славе у Европи допуњују Лотар Матеус (Јургорден 2003. у Београду, 1:1), Владимир Вермезовић (Оцелул у Галацију, 0:0), Славиша Јокановић (Интер у Бакуу, 1:1) и Вук Рашовић (Ширак у Ђумрију, 1:1). Само двапут се за ове скоро двије и по деценије десило да почетак буде траљав: Љубиша Тумбаковић изгубио је 2000. од малтешке Слијеме (1:2, па надокнадио у Београду), а Горан Стевановић девет година касније у Хумској од Тулуза (2:3). Јирген Ребер и Аврам Грант нису ни стигли да дебитују у Европи...

О негативним сценаријима нико у Партизановој експедицији у Молдавији не размишља. Сви су увјерени да ће прескочити и у другу европску препреку. По могућству, као и почетну против РФС-а, без примљеног гола, јер би се у том случају Александар Станојевић дописао на кратку листу тренера који су премијерни излазак у Европу обиљежили побј   едом и сачуваном мирном мрежом. Као некад Тумбаковић и Јешић, у модерно доба Николић, Милинковић, Ђукић и Милошевић.

Јер некад је резултат важнији од утиска...

Утакмица Сфинтул Георге Партизан почиње данас од 19.00 часова, а Моззарт нуди и комплетну кладилачку понуду на све утакмице квалификација за Лигу Европе

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар