Италијани тестирају вакцину, 700 евра добијају волонтери

Италија је започела тестирање вакцине против корона вируса на људима чија би производња могла кренути на прољеће ако се тест покаже успјешним. Вакцину ће примити 90 људи који су одобрени међу 3.000 добровољаца.

Свијет 24.08.2020 | 20:03
Италијани тестирају вакцину, 700 евра добијају волонтери

Арцхyде пише да је први учесник тестирања већ примио дозу вакцине у болници специјализираној за стране болести, а да ће сви волонтери добити по 700 евра јер су пристали на тестирање.

"Ово би могла бити прекретница у борби против корона вируса", писања су италијанских медија.

Пројекат развоја вакцине финансирају власти из Лазија у сарадњи с Министарством високог образовања и научних истраживања.

Циљ је да производња вакцине започне наредног прољећа.

"Прва фаза истраживања почиње процјеном сигурности и ефикасности вакцине против корона вируса", нагласила је у напомени италијанска агенција за лијекове "Аифа".

Објашњено је и то да је за тестирање вакцине одабрано 45 особа у доби од 18 до 55 година и исти број у добној скупини између 65 и 85 година.

Мушкарци који се налазе у добној групи између 31 и 46 година су прва група која је примила вакцину.

Уколико не буду утврђене никакве нуспојаве, испитиваће се наредна група учесника која ће добити већу дозу вакцине.

Ова прва експериментална фаза ће трајати осам до 10 седмица. Друга и трећа фаза су планиране за касну јесен.

"Уколико све буде добро, на прољеће ћемо имати вакцину против вируса корона. Напорно радимо на томе да то осигурамо", рекао је директор болнице Спалланзани, Францеско Ваиа.

Ројтерс пише да је Ваиа казао како ће први пацијент (учесник у тестирању) бити праћен четири сата прије него му буде дозвољено да иде кући гдје ће такође бити под надзором 12 седмица.

"Утврдићемо да ли постоје нуспојаве и да ли долази до производње неутрализирајућих антитијела. А друга фаза тестирања ће се одвијати у земљама с већом стопом инфекције, попут Мексика и Бразила", додао је Ваиа.

Потенцијална вакцина назива ГРАд-ЦОВ2, развила је РаиТхера компанија са сједиштем у Риму. У извјештају је наведено да су ранија испитивања ове вакцине на животињама дала позитивне резултате.

Потенцијалне вакцине се истражују и тестирају у бројним земљама укључујући Индију, Велику Британију, Русију и Кину, јер се научници утркују у откривању тајни коронавируса који се појавио крајем прошле године.

"Памет и наука наше државе раде у циљу свјетске борбе против вируса корона", написао је на фејсбуку италијански министар здравства Роберто Сперанца.

Према првим истраживањима, ова вакцина подстиче развој антитијела и активност станица имунолошког система. За развој вакцине издвојено је осам милиона евра.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

24.08.2020 18:23

И ста казу пада вриједност људског зивота... сад само 700 еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заштооо

24.08.2020 18:38

Зашто давате добровољцима и еуро када има толико присталица и вјерника у вакцину,, зар нису већ награђени стим што су први да им дате заштиту,,,они вама вјерују а ви радите професионално и кажете да вакцина је спас,,, па ето онда зашто награда 700 еура,,, ееееее како ви сер.....е,али за мале паре,, бједа и ви и ти који примају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штела

24.08.2020 18:49

И овдје треба штела, само 90 од 3000 :Д

ОДГОВОРИТЕ