Ово су нове наредбе Штаба за општину Шамац

Закључци које је данас донио Штаб за ванредне ситуације општине Шамац према Закључку Републичког штаба за ванредне ситуације.

Република Српска 19.03.2020 | 14:34
Ово су нове наредбе Штаба за општину Шамац

Штаб за ванредне ситуације општине Шамац донио је нову Наредбу о регулисању рада  трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на територији општине Шамац која подразумијева сљедеће:

- а) До 30. марта 2020. године на подручју општине Шамац забрањује/у се:

- рад угоститељским објектима свих категорија

- рад трговинама осим субјеката из тачке 2. подтачка б) ове наредбе

- рад свадбеним салонима,

- фитнес-центрима и сличним облици организовања,

- фризерско – козметички салони,

- рад дјечијим играоницама,

- рад предшколским установама,

- рад пијацама,

- рад приватним стоматолошким амбулантама,

- рад приређивача игара на срећу

- рад спортских организација и школа спорта, те тренинга и организовања такмичења за спортисте свих категорија

- сва јавна окупљања

- б) Ограничава се рад од 7:00 до 18:00 часова:

- у трговачким центрима могу радити само трговине прехране/роба широке потрошње, апотеке и пољопривредне апотеке ако се налазе у тржном центру,

- трговине прехране/робе широке потрошње и трговине на велико, укључујући драгстор и субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје производа),

- производних, занатских и услужних дјелатности,

- достава животних намирница и кетеринг услуга за оне субјекте који су регистровани за обављање те дјелатности, уз максималне мјере хигијене и сигурности.

Наведеним субјектима се рад недјељом ограничава од 07:00 до 12:00 часова.

2. Командант штаба за ванредне ситуације општине Шамац извијестио је Штаб да је од стране Оружаних снага БиХ обавијештен да ће у току данашњег дана започети активности на локацији граничног прелаза на постављању шатора у којима ће бити задржавана лица која улазе у БиХ у периоду од 14 дана.

3. У складу са новим наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације мјере стављања под здрвствени надзор се пооштравају на строгу самоизолацију у трајању од 14 дана а за особе које су дошле  из иностранства.

У циљу спречавања ширења заразе изазване вирусом корона Комунална полиција општине Шамац, врши контролу поступања по Рјешењима о стваљању под здравствени надзор лица, а издатих од стране  здравствених  испектора. Сви који поступе супротно издатим Рјешењима  биће санкционисани новчаним казнама у износу од 1.100КМ

4. Дата је наредба да се изнађе начин за набавку додатних средстава за дезинфекцију, прије свега хлора и рукавица.

5. У петак, 20.03.2020. године са почетком у 11 часова ће се одржати састанка са предсједницима Савјета мјесних заједница, гдје ће им бити подијељен одређен број средстава за дезинфекцију, како би располагали истим у случају потребе.

6. На основу закључка Републичког штаба за ванредне ситуације, Општинска управа Шамац и јавна предузећа и установе  су извршили реорганизацију рада уз ангађовање минималног броја извршилаца. Мјесне канцеларије на подручју општине Шамац неће радити до даљњег.

За све потребе које се односе на матиче евиденције грађани ће моћи остварити у шалтер сали Општинске управе Шамац, сваким радним даном од 07-12 часова или контактирати на број телефона 054/611-149 или на мјел адресу матицар@опстинасамац.орг

7. Начелник општине уједно и  Командант штаба за ванредне ситуације општине Шамац одржао је састанак са Шефом царинске испоставе Шамац  на ком је разговарано о акутелној ситуацији изазваној пандемијом вируса Корона узимајући у обзир близину граничног прелаза,  констатовано је да се све потребне радње које подразумијевају координацију општинских и републичких штабова а тичу се уласка и даљњег здравственог збрињавања грађана на територију БиХ  реализују у потпуности.

8. Са данашњим даном 119 лица са овог подручју је под здравственим надзором, а дошли су из угрожених подручја.

Још једном апелујемо на суграђане да буду дисциплиновани и да се придржавају ограничења како би превентивним дјеловањем спријечили потенцијално ширење заразне болести изазване вирусом корона (ЦОВИД 19)

За све додатне информације и даљње упуте грађани су дужни да се јаве  надлежној здравственој установи Дом здравља на телефоне: 065/546 -689 и 054/490-201 или општинском здравственом инспектору на број 054/611-217 локал 105 до 15 часова, а послије 15 часова на телефон 124, саопштио је Штаб општине Шамац.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоксим 5

19.03.2020 13:55

Производни погони су давно затворени...знали су они сто покрадосе фабрике у Самцу да це налетити овај вирус.Превентивно не постоје радници у Самцу вец годинама.мозда јос добију неку награду од владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

19.03.2020 15:07

Мјере које доносе поједини општински и градски штабови су само доказ да не постоји централна власт. Ваљда је Влада требала донијети мјере које се примјењују на територији цијеле Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ