Ovo su nove naredbe Štaba za opštinu Šamac

Zaključci koje je danas donio Štab za vanredne situacije opštine Šamac prema Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije.

Republika Srpska 19.03.2020 | 14:34
Ovo su nove naredbe Štaba za opštinu Šamac

Štab za vanredne situacije opštine Šamac donio je novu Naredbu o regulisanju rada  trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na teritoriji opštine Šamac koja podrazumijeva sljedeće:

- a) Do 30. marta 2020. godine na području opštine Šamac zabranjuje/u se:

- rad ugostiteljskim objektima svih kategorija

- rad trgovinama osim subjekata iz tačke 2. podtačka b) ove naredbe

- rad svadbenim salonima,

- fitnes-centrima i sličnim oblici organizovanja,

- frizersko – kozmetički saloni,

- rad dječijim igraonicama,

- rad predškolskim ustanovama,

- rad pijacama,

- rad privatnim stomatološkim ambulantama,

- rad priređivača igara na sreću

- rad sportskih organizacija i škola sporta, te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija

- sva javna okupljanja

- b) Ograničava se rad od 7:00 do 18:00 časova:

- u trgovačkim centrima mogu raditi samo trgovine prehrane/roba široke potrošnje, apoteke i poljoprivredne apoteke ako se nalaze u tržnom centru,

- trgovine prehrane/robe široke potrošnje i trgovine na veliko, uključujući dragstor i subjekte koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje proizvoda),

- proizvodnih, zanatskih i uslužnih djelatnosti,

- dostava životnih namirnica i ketering usluga za one subjekte koji su registrovani za obavljanje te djelatnosti, uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti.

Navedenim subjektima se rad nedjeljom ograničava od 07:00 do 12:00 časova.

2. Кomandant štaba za vanredne situacije opštine Šamac izvijestio je Štab da je od strane Oružanih snaga BiH obaviješten da će u toku današnjeg dana započeti aktivnosti na lokaciji graničnog prelaza na postavljanju šatora u kojima će biti zadržavana lica koja ulaze u BiH u periodu od 14 dana.

3. U skladu sa novim naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije mjere stavljanja pod zdrvstveni nadzor se pooštravaju na strogu samoizolaciju u trajanju od 14 dana a za osobe koje su došle  iz inostranstva.

U cilju sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom korona Кomunalna policija opštine Šamac, vrši kontrolu postupanja po Rješenjima o stvaljanju pod zdravstveni nadzor lica, a izdatih od strane  zdravstvenih  ispektora. Svi koji postupe suprotno izdatim Rješenjima  biće sankcionisani novčanim kaznama u iznosu od 1.100КM

4. Data je naredba da se iznađe način za nabavku dodatnih sredstava za dezinfekciju, prije svega hlora i rukavica.

5. U petak, 20.03.2020. godine sa početkom u 11 časova će se održati sastanka sa predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica, gdje će im biti podijeljen određen broj sredstava za dezinfekciju, kako bi raspolagali istim u slučaju potrebe.

6. Na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije, Opštinska uprava Šamac i javna preduzeća i ustanove  su izvršili reorganizaciju rada uz angađovanje minimalnog broja izvršilaca. Mjesne kancelarije na području opštine Šamac neće raditi do daljnjeg.

Za sve potrebe koje se odnose na matiče evidencije građani će moći ostvariti u šalter sali Opštinske uprave Šamac, svakim radnim danom od 07-12 časova ili kontaktirati na broj telefona 054/611-149 ili na mjel adresu [email protected]

7. Načelnik opštine ujedno i  Кomandant štaba za vanredne situacije opštine Šamac održao je sastanak sa Šefom carinske ispostave Šamac  na kom je razgovarano o akutelnoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa Кorona uzimajući u obzir blizinu graničnog prelaza,  konstatovano je da se sve potrebne radnje koje podrazumijevaju koordinaciju opštinskih i republičkih štabova a tiču se ulaska i daljnjeg zdravstvenog zbrinjavanja građana na teritoriju BiH  realizuju u potpunosti.

8. Sa današnjim danom 119 lica sa ovog području je pod zdravstvenim nadzorom, a došli su iz ugroženih područja.

Još jednom apelujemo na sugrađane da budu disciplinovani i da se pridržavaju ograničenja kako bi preventivnim djelovanjem spriječili potencijalno širenje zarazne bolesti izazvane virusom korona (COVID 19)

Za sve dodatne informacije i daljnje upute građani su dužni da se jave  nadležnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja na telefone: 065/546 -689 i 054/490-201 ili opštinskom zdravstvenom inspektoru na broj 054/611-217 lokal 105 do 15 časova, a poslije 15 časova na telefon 124, saopštio je Štab opštine Šamac.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Joksim 5

19.03.2020 13:55

Proizvodni pogoni su davno zatvoreni...znali su oni sto pokradose fabrike u Samcu da ce naletiti ovaj virus.Preventivno ne postoje radnici u Samcu vec godinama.mozda jos dobiju neku nagradu od vlade.

ODGOVORITE
Name

P

19.03.2020 15:07

Mjere koje donose pojedini opštinski i gradski štabovi su samo dokaz da ne postoji centralna vlast. Valjda je Vlada trebala donijeti mjere koje se primjenjuju na teritoriji cijele Republike Srpske.

ODGOVORITE