Italija: Još nije trenutak za članstvo Kosova u SE

- Italijanski ambasador Luka Gori ocenio je večeras da još nije došao trenutak da za člasntvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i naglasio da je za tako nešto neohodan suštisnki napredak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Svijet 08.05.2024 | 20:19
Italija: Još nije trenutak za članstvo Kosova u SE

"To je stav koji je Italija zauzela zajedno sa Francuskom, Nemačkom i drugim državama članicama EU i to je ono što pokušavamo da postignemo u Strazburu", naglasio je Gori za Tanjug povodom zahteva da se odluka Saveta Evrope o članstvu Kosova odloži.

Ambsador je dodao da je pozicija Italije veoma je jasna i da Rim veruje da je ZSO ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine. 

"Zbog toga smo uvereni da ukoliko ne dođe do suštinskog napretka u vezi sa ovim ciljem, nije pravi trenutak da se pitanje kandidature Kosova za Savet Evrope bavi ili stavi na dnevni red", naveo je ambsador.

Na pitanje o koracima koje Italija preduzima da se odloži članstvo tzv Kosova u SE, ambsador Gori podseća da su već preduzeti koraci u Strazburu u koordinaciji sa drugim državama članicama EU.

"Pokušavamo da podstaknemo kosovske vlasti da napreduju po pitanju Asocijacije ali za sada nismo videli nikakav napredak", rekao je Gori i ponovio da je zato pozicija Italije da još nije pravi trenutak za članstvo tzv Kosova u SE.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ispravno

08.05.2024 20:46

Dobar je stav i mišljenje Italije kao jedne od navažnijih članica EU,samo Zajednica srpskih opština mora sadržavati sve atribute u tzv.Kosovu,isto onakve kakvu je autonomnost imala Socijalistička autonomna oblast Kosovo i Metohija sa horizontalnom i vertikalnom povezanošću sa tzv.Kosovom i Republikom Srbijom.

ODGOVORITE
Name

00000

08.05.2024 21:03

Ma nemoj

Name

Nebojsa

08.05.2024 21:02

Srbija nece da strepi od izjava pojedinih zvanicnika, jer to ispada pritisak i ucena u nedogled, kako kome sukne.

ODGOVORITE
Name

He He

08.05.2024 21:44

Na sjeveru Italije, postoji dio Tirola u kojem žive isključivo Austrijanci, neka uguraju njih u S.E. ako ne mogu Albanci sa Kosova i Metohije, to jeste iz Srbije !

ODGOVORITE
Name

Prazne

09.05.2024 07:48

price. Najvaznije od svega je sta Albanci na Kosovu zele jer oni cine vise od 90% stanovnistva Kosova. Ima ih vise na Kosovu nego talijana u Italiji.

ODGOVORITE
Name

KiM

09.05.2024 11:19

Je Srbija. Oni su migranti. Neka im daju u Italiji, Svajcarskoj...

Name

Miroslav

09.05.2024 15:22

Ej ambasadore, to je sto bi vi hteli oteti i uclaniti negde, nasa zemlja, to je Srbija. Sta kad bi eto npr mi, hteli od Italije oteti Siciliju, ili Sardiniju, i negde ih uclaniti? Sta bi vi ambasadore na to pristali?

ODGOVORITE