Ослобођени плаћања режија и пореза због епидемије

Италија ће проширити пакет мјера којима жели ублажити посљедице епидемије корона вируса у економији и друштву, најављујући обуставу плаћања режија, пореза и хипотека. Влада ће одобрити мјере у вриједности око 10 милијарди еура, казао је министар индустрије Стефано Патуанелли у разговору за Радио Цапитал, преноси агенција Хина.

Свијет 11.03.2020 | 12:05
Ослобођени плаћања режија и пореза због епидемије

То би значило да ће издвојити око 2,5 милијарди еура више но што су до сада планирали. Први круг укључиват ће по Патуанеллијевим ријечима обуставу плаћања режија, пореза и хипотека како би се ублажио притисак на мале фирме и домаћинства.

Остале мјере бит ће уведене накнадно, додао је. Због тога ће талијански буџетски мањак исказан удјелом у бруто домаћем производу (БДП) ове године по њему вјероватно порасти надомак три посто. Уједно је позвао ЕУ да након завршетка кризе промијени своје буџетске прописе, упозоравајући да ће многи грађани осјетити њене економске посљедице.

“Тражит ћемо да се прописи промијене, то је увјет, јер ће људи у противном умријети”, нагласио је талијански министар, додајући да “питање не гласи хоће ли прописи бити промијењени, већ како”. Прошле седмице талијански министар привреде Роберто Гуалтиери обавијестио је Европску комисију да Рим планира подићи зацртани буџетски мањак с 2,2 на 2,5 посто.

Извор из владе казао је у понедјељак да у министарству финансија разматрају и о нивоу од 2,8 посто. Влада би требала усвојити приједлог на сједници у сриједу. Карантена је од понедјељка навечер проширена на цијелу земљу и требала би трајати до почетка априла. Мјере су усвојене након што су посљедњи подаци показали да број заражених корона вирусом наставља расти.

У понедјељак је забиљежено 9.172 случаја заражених и 463 смрти, што је Италију довело на друго мјесто у свијету, одмах након Кине.

(Близнисинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар