Зора Видовић доводи у заблуду грађане Српске?

На жалост Министарство финансија поново доводи у заблуду јавност Републике Српске, скривајући стварне чињенице и штету коју ће на крају плаћати грађани Републике Српске", упозоравају из Асоцијација легалних приређивача игара на срећу.

Република Српска 12.02.2020 | 20:49
Зора Видовић доводи у заблуду грађане Српске?

Реагујући на податке које је изнијело Министарство финансија Републике Српске које константно истиче добробити новог Закона о играма на срећу, наводећи да је захваљујући новом закону прикупљено знатно више средстава него прошле године у исто вријеме, реаговала је Асоцијација легалних приређивача игара на срећу.

- Истина је да је прикуљено више него раније, али с обзиром на то да је новим Законом о играма на срећу држава извршила повећање пореза од невјероватних 300%, а приходи од игара на срећу увећани за само 54%, како каже Министарство финансија. То практично представља пад прихода буџета од скоро 250% од планираних", каже се у саопштењу и додаје да овај податак говори да све компаније у индустрији игара на срећу, раде са губицима, што неминовно доводи до пада прихода на добит правних лица од најмање 145%.

- Практично ти увећани приходи од игара на срећу су добијени односно наплаћени из губитака фирми у овој индустрији. Ако се пдв повећа са 20 на 80 одсто - јасно је да ће у првом тренутку бити више пореза. Али када привреда то не може да издржи - слиједи отпуштање радника, пад наплате пореза, повећање незапослености, одлив људи из земље и друге штетне појаве по привреду и друштво.

С друге стране - ако некога привилегујете да у тим условима плаћа пдв од 5 посто - јасно је да ће се он без муке обогатити. То је тренутно ситуација која се догађа у играма на срецу као једној привредној грани РС", каже се у саопштењу и додаје да се надају да се неће исто примијенити и на остатак привреде РС. 

Зар је 0,5%, колико приходи од игара на срећу доприносе у буџету РС, вриједно, како наводе, допуштању малољетницима да имају приступ играма на срећу, апаратима у угоститељским објектима, што им је омогућио овај закон?!
 
- Приређивачи никад нису били против повећања пореза и наплате која и до тада имала природан раст од 20%.- Али имају против отимања имовине кроз сумњиве тендере за које су подигнуте тужбе и чека се правно разрјешење на домаћим и ино тржиштима, а које РС могу да коштају више од два годишња буџета. Такође покренути су захтјеви за накнаду штете од стране приватних компанија у износу од преко 50 милиона евра", каже се у саопштењу и додаје:

- Сама чињеница да је на Јавном позиву за избор стратешког партнера Лутрије РС побиједила компанија која је основана само неколико дана пред расписивање Јавног позива и која не испуњава кључне услове из Јавног позива, изазива велику забринутост код кључних инвеститора и повјерилаца. 

- Умјесто да држава убире 20% прохода од електронских игара које би приређивали домаћи приређивачи, изабрана је компанија Цасинос Аустриа ВЛТ од које ће држава имати 5% прихода, а 15% ће бити изнесено из земље! И даље, зашто се крију подаци о томе ко је све власник 49% ЕВЛ или лутрије РС. Приређивачи траже јасну власничку структуру, ко стоји иза Цасинос Аустра ВЛТ?

Приређивачима који послују у више од 40 земаља свијета, није јасно зашто се уводе  посредници који узимају провизије за уплате у готовинина уплатним мјестима – јер је то пракса која не постоји нигдје на свијету?!

- Да ли Министарство финансија може да одговори зашто ствара монопол и зашто само једна компанија може ексклузивно да приређује електронске игре и једна компанија екскузивно. прима уплате за интернет игре на срећу уз провизију ни за шта?

Како се наводи у саопштењу, законске одредбе су прописале постављање терминала за коцкање у угоститељским објектима, па самим тим имамо повећање броја приређивача због «инфлације» терминала за коцкање.

"Оно што свјесно Министарство финансија изоставља је да то законско рјешење подстичу доступност клађења оним категоријама лица која морају бити изузета од коцкања и клађења а то су малољетници, о чему смо указивали у претходном периоду и о чему интензивно пишу медији у РС и БиХ посљедњих дана".

Наглашавају да је угрожена пословна клима за инвеститоре односно прекршени међународни споразуми о подстицању и заштити улагања.

Подсјећају да се на основу Глобалног индекса перцепције корупције, БиХ односно РС налази на неславном 88. мјесту, што представља пад у односу на податке од прошле године.

"Све ово изазива велику забринустост Европске банке за обнову и развој, као главног повјериоца Републике Српске, због стања институција у Републици Српској и њиховог нефункционисања", каже се у саопштењу. 

Како се наводи у саопштењу, константно се врше притисци на приватне компаније и њихове менаџменте писањем лажних пријава и слањем свих врста инспекција.

"На тај начин се пишу измишљене тужбе и прекршајне пријаве како би се компаније дисциплиновале и ућуткале. На жалост Министарство поново доводи у заблуду јавност Републике Српске, скривајући стварне чињенице и штету коју ће на крају плаћати грађани Републике Српске", закључује се у саопштењу, Асоцијација легалних приређивача игара на срећу.

(БН) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Лотос

12.02.2020 20:26

Преведено на прост рецник..зеле да удаве Моцарт и Мердијан...а остали це остати да раде,,то је свима јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2020 20:51

И у томе це и успјети,ове две фирме це се повуци са трзиста Рс и створити простор за нове крупне рибе у овом послу.

Name

Министар

12.02.2020 20:54

Мозда и зеле али ја их не залим. Задто не објаве податак о централама yих насих назови привредника (коцкарница/кладионица). Углавном су регистровани у Малти. Насле коцкарнице о постењу..... Постеније су проститутке.

Name

кмкок

12.02.2020 20:56

Види јој интелигентне фаце...кипи од интелекта и образовања...

Name

Директ

12.02.2020 21:14

Који остали?

Name

Блиц

12.02.2020 21:22

Да има државе све то треба затворити! Власници се богате на грбачи јадног и изгубљеног народа.Запосленици раде за мизерне плате а они убиру максималне зараде.Треба то додатно опорезовати и контролисати.Забранити да отварају пословнице у близини школа...

Name

САЛЕ 20 ГАРАВА

12.02.2020 21:55

А КОЛИКЕ СУ.ПЛАТЕ ЗАПОСЛЕНИХ БИЛЕ У КЛАДИОНИЦАМА ПРИЈЕ И ПОСЛИЈЕ УВОДЈЕЊА ВИХ МЈЕРА ?

Name

Гаврило

13.02.2020 02:18

Зорка је залутала, незна јели посла или досла.

Name

Неко

13.02.2020 02:47

Није тацно хоце да угасе све па да додје неки нови који це бити једини да плаца порез(Додик) имаце монопол на цијелу рс

Name

Бијељина

12.02.2020 20:32

Баш тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

12.02.2020 20:36

Ајде одкуд хаххахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.02.2020 20:44

Да !или цете зивјети у заблуди или пут под ноге!!!Зоркина парола !!јасно гласни!она реце!!Коме се не свидја овдје нека иде у федерацијууу!народе бирај!!! Зора се не сали!е сад ! Одговорност ?? То је изнад закона!! Среца па не застаријева!!!кадтад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.02.2020 20:47

Ста оцекивати од старог канцеларијског пацова него глупости, умјесто да мјесто препусти младим, образованим И васпитаним људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој

12.02.2020 20:52

да ви све знате циме ова ликуса замајава јавност памет би вам стала па сав криминал у цијелом јебеном ентитету се крије у пореској управи онај ко управља тиме а зна се ко је тата овој квазиминистрици дрзи све конце тј брису се и додају подац и и бројеви за појединце фирме блиске њима и ниста на крају ујео вук магарца кад би само једном у три мјесец упала нека независна ревизорска куца у контролу пурс и фоца и туњице би били пуни ко сипак а и сипа би богами овдје имала посла доста не знам ста цекају тамо се подаци фризирају само тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРКА

12.02.2020 20:59

ЈАОЈ ЗОРКА, АЛ ЛУПЕТАШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхрис

12.02.2020 22:00

Нико у БЛ не хода и не протестује, колико ја видим сви су задовољни. Недељом је могуце ходати макар појединацно на себи окаценим протестима кроз град. НО у БЛ све функционисе ОК, и људи немају потребе да протестују нити захтијевају промјене закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

12.02.2020 22:19

Једино сто је добро било у социјализму, је то сто нису дозвољавали коцкање, јер оно обезвредјује сав људски зивот. Ходза на YоуТубе казе да је боље јести крметину сваки дан него један дан отици у коцкарницу (кладионицу). Неки дан отац пред малољетним сином гребе не би ли срецу изгребао. Фуј. Јос коцкарнице поред сколе, плус проституција и да се јос зацини са неком дрогом с ногу. Дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђе

12.02.2020 22:24

Те нађоше???

Name

Ре

12.02.2020 22:27

Брате родјени капитализам је...де нек те неко пробуди

Name

Прле

12.02.2020 23:04

Па ко њу савјетује. Сека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дени

12.02.2020 23:12

Дрзава остварује приход и стаје у крај разбојницима који раде нелегално и на овај нацин се покусавају обрацунати са дрзавом. Како до сада раде на 80% нелегалних локација и себи убиру преко 100000 КМ на црно нормално да це се бунити. Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.02.2020 06:46

Наши политичари и руководиоци јавних институција о поштењу, пази да им не повјерујем.... стално се боре за грађане али мало сутра... све сами олош...ова на Западу не би могла овце чувати...тешко прича Српски а о неком страном језику да не говоримо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.02.2020 06:52

Ова Зора је тешка сељанштура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2020 11:08

Као и вецина њих у црвеној секти.

Name

ТЕШКО НАМА

13.02.2020 07:43

Нека се ГАРГАМЕЛ пресели у федерацију БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

13.02.2020 07:52

МА ЉУДИ ОВА ЗЕНА НЕЗНА ЈЕЛ ПОСЛА ИЛ ЈЕ ДОСЛА КАТАСТРОФАЛНЕ ОДЛУКЕ ДОНОСИ ЗА НАРОД САМО ПОВЕЦАВА НАМЕТЕ ТЈЕ ОВУ СИРОТИЊУ УБИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

13.02.2020 10:15

зора видовић,споменка стевановић,душанка мајкић.Асоцијација,на шта...

ОДГОВОРИТЕ